Станцію «Академік Вернадський» відвідали унікальні гості — косатки (фото)

217937406_1695110667365470_5543804319969817936_n

Напередодні Всесвітнього дня косаток, який, до речі, відзначався вчора, дві косатки завітали до наших полярників.

Про це повідомляє НАНЦ.

Загалом ці тварини живуть в кожному океані, але найбільше їх – саме в Південному. Водночас побачити косатку біля берегів Антарктиди – це досить рідкісне явище.

Їхня популяція оцінюється в 25-27 тис. особин. Косаток легко відрізнити від інших китоподібних за гострим і великим порівняно з розміром тіла спинним плавцем висотою до 1,8 м. Їх також називають китовбивцями, адже вони полюють на дельфінів, китів, морських левів та інших тварин, а з латини їхню назву Orcinus orca можна перекласти як «демонський дельфін». Зуби косаток – довжиною аж до 13 см.
Але попри страшну славу, ці хижаки дуже вразливі. Річ у тім, що різні групи косаток спеціалізуються на різних типах здобичі – живляться рибою, пінгвінами, тюленями чи китами. Якщо їхній улюблений тип їжі зникає, їм дуже важко перелаштуватися на інший. Кожна зграя косаток також має власні мисливські традиції, які передаються з покоління в покоління.
Крім харчових уподобань, косатки відрізняються за розмірами, особливостями забарвлення, поведінкою, соціальною структурою та «мовою», створюючи власні унікальні екотипи. Наразі вчені нарахували 22 такі екотипи, але дослідження ще тривають. Косатки утворюють стійкі соціальні зв'язки, тобто тримаються «родини», а також дбають про хворих, старих або покалічених родичів.

Стан популяцій косаток є важливим індикатором «здоров'я» усієї морської екосистеми. Дуже сподіваємося, що популяції цих унікальних тварин будуть зростати, а ми, в свою чергу, продовжимо робити наш внесок в поповнення знань про них!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: