На Львівщині хочуть створити історико-меморіальний заповідник поруч із «Болем Саліни»

a30846e-3280
Монумент над смертоносною шахтою, під ним близько 3000 осіб. Фото: Історична правда

Поблизу Домромиля на Львівщині існує меморіальний комплекс «Біль Саліни». Депутати облради звернулись до Кабміну з пропозицією внести його до реєстру нерухомих пам’яток України та створити на його основі історико-меморіальний заповідник.

Про це повідомили у пресслужбі ЛОР за підсумками засідання 13 липня.

«У кожного народу є такі місця, які пробуджують його свідомість, спонукають задуматись над сенсом життя, повернути із забуття пам’ять. Це святі місця! Є такі святі місця і у Львівській області, одне з них називається одним словом – САЛІНА», - ідеться у зверненні депутатів до Кабміну та Мінкульту.

У червні 1941 року в урочищі Саліна працівники органів НКВС вбили близько 3600 осіб, соляна копальня була вщерть заповнена людськими тілами. Мешканці сусіднього села Солянуватки згадували, що до Саліни напередодні трагедії з Перемишля було пригнано арештантів. Під час екзекуції потужно працювали двигуни, аби заглушити постріли і крики катованих. Окрім того, згідно зі свідченнями місцевих жителів, з того самого Перемишля привезли вантажівками також і тіла вже вбитих людей. Коли катам не вистачало набоїв, людей били дерев'яними молотами і напівживими скидали в шахту, глибина якої сягає 100 метрів.

Щорічно з 1990 року, в останню неділю червня, в урочищі Саліна відбувається пам’ятний мітинг-реквієм, на який з’їжджаються люди не лише з різних регіонів України, а й з-за кордону: Польщі. Англії, Канади, США. Цього року громадськість Львівщини відзначила 80-ті роковини трагічних подій на Саліні.

Урочище, що поблизу міста Добромиля, у народі віддавна називалося Саліна. Саме там ще з XV століття  видобували сіль спочатку кустарним, а згодом шахтним способом,  сіль, яка користувалася  попитом у Сілезії, Угорщині. Шахта імені Кароля (діаметр – 5 метрів, глибина – 100 метрів) стала 22 – 26 червня 1941 року останнім притулком для в’язнів Перемишльської тюрми та українських патріотів.  Більшовицькою владою на Саліні було замордовано та скинуто в шахту, за свідченнями очевидців, близько 3600 осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: