На Львівщині очікують надходження великої партії нової вакцини від коронавірусу

image_344441

Наступного тижня очікується надходження на Львівщину партії вакцини «Moderna».

Про це під час брифінгу розповів регіональний координатор з питань вакцинації від коронавірусної інфекції у Львівській області Олег Когут.

«Очікуємо наступного тижня надходження нової американської вакцини «Moderna» у кількості 60 тисяч доз. Загалом для Львівщини передбачили 120 тисяч. Цією вакциною наразі вакцинуватимуть організовані колективи. «Moderna» - це РНК-вакцина, як і «Pfizer», - розповів Олег Когут.

Вакцина Moderna – це мРНК-вакцина, розроблена однойменною американською фармацевтичною кампанією. Препарат внесено до списку вакцин для екстреного використання ВООЗ, а також дозволено для екстреного використання у США, Великій Британії, Канаді, ЄС та інших країнах. Вакцину Moderna вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів.

Водночас, як розповів Олег Когут, На Львівщині наразі недостатня кількість вакцини Pfizer, щоб нею щеплювати всіх охочих у центрах вакцинації.

«Буквально вчора ми отримали 8 190 доз цієї вакцини. Але ми ще не завершили вакцинацію тих визначених категорій населення, які повинні отримати щеплення вакциною Pfizer. Зараз ми звертаємо увагу на людей, які отримали першу дозу цього препарату. Ми обов’язково маємо вакцинуватимемо їх другою дозою. Також у нас ще є медичні колективи і освітяни, що не отримали щеплень проти коронавірусу. Стосовно освітян, то їх необхідно вакцинувати до початку навчального року. Також ще є представники органів виконавчої влади місцевого самоврядування та судової влади. Тобто коли ми завершимо вакцинацію цих категорій, і якщо у нас буде достатня кількість вакцини, тоді ми даватимемо Pfizer у центри вакцинації», – пояснив Олег Когут.

За його словами, наразі епідситуація залишається відносно стабільною. Кількість захворілих навіть у порівнянні з червнем  - менша. Проте, за прогнозами як ВООЗ, так і Мінохорони здоров’я, слід очікувати, що рівень захворюваності буде підвищуватися на період росту простудних сезонних захворювань. Небезпеку створює і те, що і в Україні, і у світі частіше почали виявляти новий патогенний видозмінений штам коронавірусної інфекції «Дельта», який викликає важчі клінічні форми захворювання.

«Міграційні процеси у розпал відпочинкового сезону у будь-якому випадку призведуть до поширення нового штаму вірусу в Україні. Тому, вкотре наголошуємо, що вакцинація - найдієвіший профілактичний засіб захисту від важкого перебігу ковіду», - пояснив регіональний координатор з вакцинації.

Він додав, що центри вакцинації продовжать свою роботу у вихідні.

«Загалом у Львівській області від початку вакцинації проведено 248 588 вакцинацій. Кожен день вакцинуються 6500-7000 осіб. Ми вважаємо, що ці темпи поки що не достатні, тому в допомогу до розгортання пришвидшення темпу вакцинації долучилася ЛОДА, і щотижня проводяться наради з керівниками ОТГ. Розгортаються також Центри вакцинації населення. На ці вихідні передбачається розгорнути їх на 16 локаціях: 7 у Львові і 9 в області», - розповів Олег Когут.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: