Дрогобицький Вавилон: чому аварійний будинок так і не демонтували

217593980_172877791561863_7787813335413908542_n
Фото: ДМР.

Вчора, 18 липня, у місті Дрогобич обвалилася частина чотириповерхового будинку на вулиці Грушевського, 101, який був відселений ще у 2019 році.

Як повідомляло ГУ ДСНС у Львівській області, обвал стався близько 13:00. Обвалилася ліва частина другого під'їзду.

Інформації про постраждалих немає, але за повідомленням Радіо Свобода в аварійному будинку могли бути безхатченки, адже він не охоронявся.

Як повідомляють у відділі з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, міською радою будинок визнано аварійним на підставі експертних висновків ліцензованих організацій.

Арешт будівлі

У міській раді пояснюють, що досі демонтаж будівлі не можна було здійснити через дію арешту суду, під яким будинок перебував з 2 вересня 2019 року до 24 червня 2021 року. До 29 червня 2021 року діяв термін можливого оскарження рішення суду.

З клопотанням скасувати арешт до суду звернувся директор комунального підприємства «Управитель ЖЕО» (колишній жек) Олег Майданюк, на чийому утриманні перебуває будинок.

Фото з архіву.

Як зазначено в ухвалі суду, директор підприємства у клопотанні вказав, що, за результатами детального обстеження, будинок перебуває в аварійному стані, непридатний до подальшого використання та відновленню не підлягає.

«Об’єкт огороджений, проте належним чином не охороняється територіальним підрозділом поліції. Є можливість проникнення на територію вказаного будинку сторонніх осіб, що цілком реально може спричинити непередбачувані наслідки для їхнього життя і здоров’я. І надалі продовжується руйнування під впливом зовнішніх факторів деяких конструкцій вказаного будинку, зафіксовано два підпали сторонніми особами. Тому будинок у такому стані несе загрозу для життя і здоров’я жителів міста», – йдеться у клопотанні.

Як йдеться в ухвалі, від 24 червня 2021 року, потреба у накладені арешту на будинок відпала, оскільки і надалі продовжується руйнування під впливом зовнішніх факторів деяких конструкцій вказаного будинку, що призводить до його подальшого обвалу, а тому існує реальна загроза для життя і здоров’я жителів міста.

Демонтаж будівлі

Зазначалось, що демонтаж буде проводитись механічним способом спеціалізованими організаціями, з врахуванням забезпечення безпеки сусідніх будівель, громадян та робітників, які виконуватимуть демонтаж, а не методом контрольованого вибуху.

Прокурор, зазначено в ухвалі, не заперечив щодо задоволення клопотання, як і потерпілі – колишні мешканці будинку.

На місці будинку могла з'явитись нова будівля або сквер.

Події 2019 року

У ніч на 28 серпня 2019 року в одному з чотириповерхових будинків у Дрогобичі, що на Львівщині, обвалився під'їзд. Внаслідок цього загинули восьмеро людей, ще восьмеро були травмовані. 82 особи визнані потерпілими.

Фото з архіву.

Рятувальники дістали з-під завалів тіла вісьмох людей. Серед загиблих були — 4-річний хлопчик, 20-річна дівчина, четверо жінок віком 44, 64, 79 та 80 років, а також двоє чоловіків віком 42 та 62 роки.

Також читайте: Дрогобицька трагедія: дім перетворився на могилу (фоторепортаж).

Відразу після трагедії у Державній службі України з надзвичайних ситуацій повідомляли, що причиною аварії став вибух побутового газу. Однак вже за кілька годин там заявили, що вона «є малоймовірною», а інформація про вибух взагалі зникла з офіційних повідомлень.

Як повідомляли місцеві ЗМІ, жителі району, де обвалився будинок, розповідали, що не чули вибуху. В соцмережах люди повідомляли, що в сусідніх будинках вікна залишилися цілими, що вказує на те, що вибухової хвилі не було. Також місцеві мешканці зазначали, що будинок знаходився в аварійному стані, оскільки мав великі тріщини на стінах.

Очевидці трагедії повідомляли, що причиною руйнування будинку могло бути втручання в його несучі конструкції.

Всі мешканці були виселені і отримали гроші на придбання нового житла. На це уряд виділив 40,7 млн. грн.

Фото з архіву.

Близько року у Дрогобицькому міськрайонному суді розглядають кримінальну справу щодо головного інженера КП «Управитель ЖЕО» Ростислави Петречко та начальника дільниці з обслуговуванню та ремонту житлового фонду Ростислава Дацишина. Обох обвинуватили у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки.

Передбачене покарання, якщо суд визнає їх винними в обвалі будинку на вулиці Грушевського, 101/1, – позбавлення волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Наступне судове засідання заплановане на 2 вересня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: