У Львові помер поет-шістдесятник Роман Хоркавий

img_9125
Фото з відкритих джерел.

У ніч з неділі на понеділок, 19 липня, помер львівський художник і поет, філософ Роман Хоркавий.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив Юрій Волощак, передає Еспресо.Захід.

«Помер Роман Хоркавий, видатний художник і поет, філософ, скромна добра людина, чесний християнин, близький друг Калинців, Гелів, Стефи Шабатури і багатьох інших патріотів борців. Велика втрата для Львова, України. Світла і вічна пам’ять. Такі люди не помирають, а переходять у вічність і йдуть просто до Отця небесного», - написав Юрій Волощак.

Довідка

Роман Хоркавий – поет, драматург, прозаїк, перекладач, художник, мистецтвознавець, шістдесятник. Член національної Спілки письменників України. Народився 12 серпня 1940 року у Львові в родині вчителя. Закінчив факультет іноземних мов Львівського державного університету ім. І. Франка.

Викладав німецьку та англійську мови у різних середніх та вищих навчальних закладах Львова до 1972 року, коли з політичних мотивів його звільнили з посади викладача Львівської Політехніки й уже не дозволили займатися ні педагогічною роботою, ні науковою офіційно. Перший арешт спіткав його 1967 року, другий – 1972 року, і третій у 1986 році.

У молоді роки займався ковзанярством, лижним та велосипедним спортом, туризмом, колекціонуванням грамзаписів оперних арій, сонат, симфоній, реквіємів, кантат і українських народних пісень.

Писати почав у 1952 році (був тоді учнем 5-го класу сільської школи). Це були переважно віршовані та прозові казки. Також почав займатись і малюванням. Літературною творчістю почав займатися від 1960 року (на третьому курсі університету).

Роман Хоркавий також працював учителем образотворчого мистецтва, вів малярську студію «Радісна палітра». Займався ілюструванням своїх та не своїх книжок, розписом церков, іконописом, створенням вітражів, мозаїчних композицій на автостанціях. Є автором понад тисячі картин.

У 90-х роках був літературним редактором релігійної газети «Вірую», журналу «Світ дитини», головним редактором релігійно-педагогічної газети «Діти Марії», науковим співробітником Львівського обласного науково-методичного Інституту освіти.

У його творчому доробку понад 80 книжок (томів), а це поезії, драми, прозові твори, афоризми, байки, есе, оповідання, наукові статті, український музично-педагогічний словник (у двох томах), філософський довідник та інше.

Автор збірок поезій «Див кличе над деревами», «Спроба віддати тепло», «Букет- колаж», «Образки з Космача», «Небитка скрижаль», «І Ковчег і Церква»; книжок прози «Щоденні молитви у гонінні», «Теревенили», «Тісно-вільно», «Сто українських любомудрів»; драматичних творів «Обриси», «Зав'язь», «Падіння»; книжок для дітей «Світанкові видива», «Аби діти дивувалися» (переклад з чеської), «Відповідь - на перехресті», «Звіринцем строкатим».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: