На Львівщині третя хвиля коронавірусу може початися уже за кілька тижнів

137787-1_large

На Львівщині уже за кілька тижнів очікують зростання захворюваності на Covid через штам «Дельта».

На Львівщині уже за кілька тижнів очікують зростання захворюваності на Covid через штам «Дельта».

Про це під час брифінгу розповів директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

За його словами, наразі ситуація із коронавірусною інфекцією залишається стабільною. Станом на 20 липня на Львівщині підтверджено 20 випадків захворювання на коронавірус, госпіталізовано 13 осіб, 142 пацієнти знаходяться в стаціонарах, 17 – у відділеннях реанімації, 5 – на апараті ШВЛ. Щодоби за медичною допомогою звертаються 15-18 осіб.

«Зараз ми говоримо про стабільну ситуацію з коронавірусом. Якщо говорити про динаміку і звернення за амбулаторною медичною допомогою, а також тенденціями із госпіталізаціями, вони знаходяться на попередньому рівні. Щоденно госпіталізують близько 15-18 осіб», – розповів Орест Чемерис.

Водночас, медзаклади області уже починають готуватися до можливого початку третьої хвилі коронавірусу.

«Враховуючи тенденцію, яку показують деякі країни Європи щодо погіршення епідситуації, лікарні Львівщини готуються до можливого збільшення кількості госпіталізованих пацієнтів та початку третьої хвилі коронавірусу. Розпорядженням департаменту медзакладам доручено готуватися до можливого збільшення кількості госпіталізованих, пропрацьовуються лікарні другої черги, де є відповідне обладнання, зокрема кисневе забезпечення, а також навчений персонал з досвідом лікування цього захворювання. Не виключено, що погіршення ситуації може чекати нас уже найближчим часом. Конкретні терміни прогнозувати важко, але це може бути уже за 2-3 тижні», – заявив директор департаменту.

«Штам «Дельта» є, він небезпечний. Зростання захворюваності буде. На жаль, ми цього не зможемо оминути, але єдиний метод захистити себе – це вакцинація», – додав Орест Чемерис.

За його словами, учора Львівщина отримала 64300 доз вакцин «Модерна».

«53 мобільні бригади, які проводитимуть щеплення цією вакциною, уже пройшли навчання. На Львівщині в достатній кількості є всі чотири види вакцин, рекомендовані МОЗ України. Починаючи з 21 липня, будемо вакцинувати «Модерною», - розповів Орест Чемерис.

«Ця вакцина зроблена на ідентичній платформі до вакцини «Рfizer», вона мРНК-генномодифікована і її рівень імунного захисту становить близько 98%. Щеплення проводять двічі з інтервалом у 28 днів», – розповіла заступниця директора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Марія Озірковська.

Також від завтра розпочинається п’ятий етап вакцинації від COVID-19, під час якого щеплення можуть отримати всі охочі віком від 18 років. При цьому реєструватись в додатку «Дія» попередньо вже не потрібно.

«Вся етапність знімається, і, відповідно, кожен хто хоче провакцинуватись, може  звернутися в центри вакцинації. Кожен може зробити щеплення тим видом вакцини, яким бажає, але на кожному з пунктів буде лише один вид вакцини» , – пояснив Орест Чемерис.

Водночас, як розповів регіональний координатор з питань вакцинації від коронавірусної інфекції Олег Когут, наявні на Львівщині дози вакцин «Astra Zeneca» та «Pfizer» зараз використовують для щеплення осіб, що очікують на другу дозу цих вакцин.

За останню добу на Львівщині провакцинували 5735 осіб. Загалом на Львівщині уже провели понад 265 тисяч щеплень від коронавірусу. Одну дозу вакцини отримали 170702 особи, дві дози — 94405 осіб.

Нагадаємо, у світі за добу зафіксовано понад пів мільйона нових випадків коронавірусу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: