На вулиці Руській, де стався обвал, обстежать будинки

36894b2abc0b6e32
Фото: ЛМР.

На вулиці Руській, де вчора стався обвал, будуть обстежені суміжні будинки.

Про це під час брифінгу розповів голова Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля.

«Особу власника встановили, але поліція поки що проводить слідчі дії, його розшукують. Є власниця цього флігелю і кілька співвласників цієї квартири. Власне, поліція зараз розшукує власника. Роботи проводилися всередині, у приміщенні, тому ніхто не сигналізував, бо не бачив ззовні. Ремонт ніхто не забороняє проводити, але, скоріш за все, вони з ремонтних робіт перейшли до більш глобальних, які і спричинили цей обвал. Там на місці ми обстежимо суміжні будинки, але, на перший погляд, видно, що ця будівля є окремо стоячою, тож загрози для основного будинку не становить. Треба подумати як правильно вчинити з межовою стіною, тому що її демонтаж є непростим. Якщо фахівці нададуть рекомендації, що вона є аварійною і, можливо, загрожує падінням, то також мали б дати рекомендації, як саме це зробити»,— розповів голова РА.

Будинок не визнаний аварійним, за останні три роки жодного звернення в ЛКП щодо аварійності не було.

За Андрія Зозулі словами, кожна квартира є приватною власністю.

«Тому немає доступу для того, щоб зайти у квартиру і подивитися, що там роблять – чи ремонтні роботи, чи перейшли межу і зносять якісь конструкції. Вхід у це подвір’я і в цей будинок, на саме горище був лише з квартири, в якій проводились ці роботи. Тобто іншого входу, щоби подивитися і обстежити, не було. Ми бачили там електроінструмент — перфоратор, і сусіди говорили, що впродовж дня вони чули звуки роботи перфоратора, тому, думаємо, що це сталося під час робіт», — додав Андрій Зозуля.

Як розповіла начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія  Онищенко, будинок на вул. Руській 8 складається з основного будинку і двох офіцин (флігелів).

«Основний будинок, у своїй основі, ренесансний і є пам’яткою архітектури. Однак у 1859 році до межового муру між будинками 8 та 10 була прибудована східна офіцина, де вчора стався обвал. Добудована офіцина – це було складське, господарське приміщення, бо будинок мав одного власника і він собі, очевидно, вирішив добудувати таке приміщення. Зрозуміло, що ця добудова не була такою міцною, як основна будівля. Пізніше була добудована ще друга офіцина. З часом перша офіцина перетворилася на житлову квартиру і там мешкали люди. Вхід був можливий через двір загального користування, а пізніше був окремий вхід і вона використовувалася як особняк», — розповіла начальниця управління.

За її словами, теперішні власники квартири мали намір надбудувати над офіциною два поверхи ще в 2015 році, тож виготовили проєктну документацію, яка не отримала позитивних висновків від управління охорони історичного середовища.

«Не було згоди власників усіх приміщень і не було досліджень, обстежень щодо впливу цієї надбудови на стан основного будинку і стан кварталу загалом. Очевидно власники самотужки вирішили розпочати якісь роботи. Ми обстежували цю офіцину в 2015 році. Але однозначно, будь-які втручання в стіну, яка має 100-200-300 років, загрожують аварійними наслідками, бо ми не знаємо, які конструктивні елементи справні, а які вже зносилися  і втратили свою несучу здатність. На сьогодні моє занепокоєння викликає частина межового муру, котра залишилася. Вона є доволі високою і зараз її треба обстежити й укріпити», — розповіла Лілія Онищенко.

Нагадаємо, внаслідок обвалу частини стіни на вулиці Руській 8, учора, загинув 17-річний юнак, що виконував роботи перфоратором. Обвал трапився на горищі флігеля — технічної будівлі, що межує з будинком.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: