Школа майбутнього: як у Львові впроваджують найкращі світові стандарти освіти

2052442

У світі, що стрімко змінюється, запит на якісну освіту лише зростає. Уже в найближчі 15-20 років і в Україні, і світі будуть затребувані фахівці, які матимуть надпрофесійні уміння та навички, що дадуть можливість знайти роботу на перехресті галузей.

Якості, якими мають володіти фахівці майбутнього – це системне мислення, вміння самостійно визначати складні задачі та вирішувати їх, мультимовність, уміння знаходити спільну мову і працювати із колективом, окремими людьми та групами, вміння керувати проєктами, стресостійкість, уміння швидко приймати рішення, керувати та розподіляти свій час та ресурси, креативність та естетичний смак, розуміння сучасних трендів та їх тонке відчуття.

Чи можуть у Львові діти отримати освіту, яка відповідає цим критеріям, ми вирішили з’ясувати на прикладі КМДШ (Креативної Міжнародної Дитячої Школи) та завітали до них на екскурсію.

Це мережа приватних ліцензованих шкіл, якій 9 років. Одна з таких шкіл вже 5 років працює у Львові.

«У нас навчаються учні з підготовчого по 11-ий клас. Підготовчий клас – це вже не формат садочка, а адаптації до школи, щоби дітям було легше вчитися за розкладом. Підготовка триває з вересня по травень. КМДШ – це школа повного дня. Діти знаходяться у нас з 9-ої години ранку і до 6-ої  вечора. До обіду в них предмети, затверджені Міністерством освіти, після  обіду – гуртки, студії, заняття з тьютором, психологом – все, що стосується нашої формаційної програми», – розповідає заступниця директорки з адміністративно-організаційних питань Людмила Рубцова.

Формаційна програма є однією з особливостей школи. Вона передбачає формування у дітей таких компетентностей, як адаптивність, критичне, позитивне та проєктне мислення, емпатія, комунікативність, креативність.

У КМДШ прагнуть, щоби кожен мав достатньо знань, досвіду, впевності та приймав рішення на основі цінностей для того, аби робити власний вибір і творити своє майбутнє. На формаційному курсі, який реалізується через заняття «Інтро», «Я-особистість» та «Рефлексія», учні в тренінговому форматі розвивають свої компетентності, вчаться усвідомлювати свої емоції та знаходити причинно-наслідкові зв'язки своїх рішень та дій. На індивідуальних бесідах з ментором школярі вчаться ставити та досягати цілі, відслідковувати етапи їх реалізації.

У КМДШ прагнуть, щоби кожен мав достатньо знань, досвіду, впевності та приймав рішення на основі цінностей для того, аби робити власний вибір і творити своє майбутнє

«Це допомагає розвивати навички та вміння, які потрібні у реальному житті. Нам важливо, щоби випускники не лише добре склали ЗНО, а й вміли комунікувати, вирішувати конфлікти, будувати команди, бути лідерами думок і їх не лякатимуть завдання університетського рівня. Цей баланс академічної та  формаційної частин дає дуже хороші результати», - каже Людмила Рубцова.

КМДШ використовує інтегроване навчання, коли на уроках учень має можливість розвивати одночасно математичні, мовні, природничі, мистецькі та інші вміння. Наприклад, коли на одному занятті розглядається певна тема, але з точки зору одразу декількох навчальних дисциплін. Такий підхід дає неймовірні результати, діти вчаться формувати цілісно картинку світу.

«У молодшій школі ми використовуємо методику хвильового занурення – кожного місяця береться тема, яка об’єднує уроки з різних предметів. Ця взаємопов’язаність допомагає дітям комплексно сприймати світ. Завершується вивчення таких тем підготовкою та захистом проєктів, що навчає дітей співпрацювати, взаємодіяти в команді, виступати публічно, захищати свою позицію, переконувати інших, презентувати себе і слухати. В старшій школі працює методика інтегрованих занять. Там можуть бути несподівані поєднання предметів – математика і українська мова або хімія чи фінансова грамотність та англійська мова. Ми багато працюємо над внутрішньою мотивацією дітей до навчання, щоб це не було лише бажання вчителя і батьків, а їм самим  було цікаво вчитися», - розповідає Людмила Рубцова.

КМДШ використовує інтегроване навчання, коли на уроках учень має можливість розвивати одночасно математичні, мовні, природничі, мистецькі та інші вміння

Пандемія коронавірусу спричинила великі проблеми для освіти, зокрема через неефективне дистанційне навчання. Втім, як розповідають у КМДШ, цієї проблеми вдалося уникнути через посилені заходи безпеки та ефективну організацію онлайн-навчання.

«Є певні речі, які ми робимо для того, щоби діти були у безпеці і ми могли проводити очне навчання. Це зокрема температурний скринінг, санітайзери на кожному поверсі, посилене прибирання. Наш клінінг працював кожну годину, знезаражуючи всі поверхні, де є дотик – поручні, ручки, вимикачі. Це дало нам змогу довше працювати, і дати змогу дітям вчитися очно. При поверненні до очного навчання після дистанційного - обов`язково робимо зріз знань, щоб зрозуміти, як діти сприйняли навчання в онлайн-форматі і, можливо, скорегувати навчальні плани. Завдяки такій системі ми не мали потреби продовжувати навчання на червень», - каже Людмила Рубцова.

У школі діє політика безпеки та захисту особистості або антибулінгова політика – це документ, що регулює поведінкову стратегію всіх, хто перебуває на території КМДШ і спостерігає насильницьку поведінку чи сам потерпає від неї. З документом ознайомлені всі, без винятку, працівники КМДШ. На початку кожного навчального року для працівників є організоване навчання, аби активізувати знання Політики та вміння ними користуватись. Щороку у вересні для учнів КМДШ проводяться заняття із тренування навичок – говорити про те, що не подобається; зупиняти насилля щодо іншого; звертатись по допомогу до дорослого.

З огляду на перебування учнів в школі впродовж усього дня особлива увага надається харчуванню.

У школі діє політика безпеки та захисту особистості, або антибулінгова політика

«Харчування в школі є триразове, при цьому старша і молодша школи харчуються окремо. В початковій школі діти вже мають все готове на столах. В старшій школі діти користуються лінією роздачі, де обирають собі до смаку страву. З вересня ми починаємо тестувати автоматизовану програму - кожна дитина матиме свій браслет, і батьки наперед замовлятимуть меню, яке вони б хотіли для дитини. Коли дитина підходитиме до лінії роздачі, то завдяки цьому браслету отримає замовлене батьками харчування. Меню у нас є різне – збалансоване, звичайне, вегетаріанське, безлактозне, безглютенове. Тобто діти, які мають особливі потреби у харчуванні,  можуть отримати те, що їм необхідно. У нас не працює кейтеринг. Ми маємо свою кухню і все готується безпосередньо тут. Є можливість також корегувати меню дітей», – розповідає Людмила Рубцова.

З минулого вересня КМДШ працює у новому, спеціально збудованому комплексі. Це дозволило облаштувати найкращі умови для навчання та дозвілля учнів.

«У кожного учня своя парта, в молодшій школі стільчики ортопедичні, підбираються до зросту дитини. В кабінетах старших класів медсестра і завгосп регулюють кожну парту по зросту учня. В кожному класі є ігрова зона – іграшки,  настольні ігри. Є прогулянкова територія – мінімум півтори години на день діти гуляють. Якщо урок можна провести просто неба, то так і робимо, особливо комфортно проводити уроки з іноземних мов, де діти навчаються у невеликих групах. Також мотивуємо дітей до занять спортом – гімнастика, фітнес, футбол, волейбол, баскетбол – вибір на будь-який смак. У нашій бібліотеці багато художньої літератури. Тут діти влаштовують свої виставки. Наша актова зала працює як коворкінг», – розповідає заступниця директора.

Середній вік вчителів  КМДШ – 30-35 років.

«Це молоді, креативні люди, які люблять впроваджувати щось нове, розробляють власні навчальні програми», – підсумовує Людмила Рубцова.

КМДШ запрошує учнів 0-11 класів на навчання. Батьків школярів чекають на Днях відкритих дверей, щоби дізнатися більше про навчальні підходи КМДШ та відвідати екскурсію школою.

Участь у заході безкоштовна, але потрібна попередня реєстрація: https://bit.ly/3xMDy1Z

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: