У мерії оголосили війну забруднювачам заказника «Торфовище Білогорща»

71e0d86c-1fb9-452b-89b7-2c2a236375c5-696x521

У мерії обіцяють покласти край систематичному забрудненню будівельним сміттям території заказника «Торфовище Білогорща».

Нагадаємо, у 2019 році територія «Торфовище Білогорща» отримала статус ландшафтного заказника місцевого значення, з огляду на унікальну і багату екосистему. Однак впродовж останнього часу на цій території фіксують незаконне самовільне викидання будівельного сміття.

У співпраці з правоохоронцями мерія розпочинає компанію із захисту заказника «Торфовище Білогорща» від засмічення. Так, вже цієї п’ятниці на розгляд виконавчого комітету ЛМР буде винесено проєкт рішення про вжиття невідкладних заходів щодо приведення до належного санітарного стану території заказника. Також у мерії працюють над суттєвим збільшенням розміру штрафу.

«На території заказника «Торфовище Білогорща» є унікальна екологія – рідкісна флора і фауна, що дало їй право отримати статут заказника у 2019 році. Це було визнано ухвалою сесії ЛМР і рішення обласної ради. І мешканців та усіх нас дуже втішило те, що ми будемо мати ще одну велику і гарну зелену зону. Однак мешканці почали повідомляти про факти самовільного висипання будівельних відходів. Вони навіть затримували порушників до приїзду поліції. Однак спочатку це було точково, і сміття оперативно прибирала районна адміністрація. А зараз це вже не окреме порушення – воно перетворюється на великий злочин і нищення природи. Відповідно, виникла ідея об’єднати зусилля екологічної інспекції, поліції, обласної адміністрації і мешканців. Переконана, що нам вдасться затримати порушників і застосувати до них максимальні суми штрафів. Адже невеликі штрафи не зупиняють порушників, а законодавець дозволяє на території ландшафтного заказника, у природо-заповідному фонді, застосовувати значно вищі штрафи. Ми це питання дослідили. Процедура буде трохи складніша, бо необхідно буде робити аналіз забруднення ґрунтів, але ми це будемо робити. Тоді штраф може сягнути не лише 170 тисяч гривень, а навіть мільйони», - розповіла депутатка від округу, радниця міського голови Вікторія Довжик.

Як розповів перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, насамперед будуть ознаковані межі заказника. Також будуть встановлені камери відеоспостереження.

«На завтра готуємо рішення виконавчого комітету про вжиття невідкладних заходів щодо приведення до належного санітарного стану території заказника. Адже останнім часом була низка підтверджених фактів щодо несанкціонованого вивезення будівельного сміття і забруднення території заказника. А далі, спільно з колегами з державної інспекції, патрульної поліції, обласної адміністрації, з понеділка розпочинаємо кампанію з додаткового патрулювання цієї території. І працюємо над збільшенням розміру штрафів», – розповів Андрій Москаленко.

«Патрульна поліція не стоїть осторонь цієї проблеми і також включається у процес її вирішення. З понеділка будуть організовані маршрути патрулювання. Поліція буде слідкувати за територією та виявляти факти несанкціонованого скиду сміття», – розповів начальник управління патрульної поліції Львівської області Роман Пилипенко.

У мерії нагадують, що у місті є локації, куди мешканці можуть вивезти будівельне сміття.

Як розповів посадовець департаменту з питань поводження з відходами ЛМР Роман Яцикович, вже впродовж двох років діють два пункти прийому великогабаритного та будівельного сміття – на вул. Жовківській, 18 та вул. Князя Лева, 4а.

«Якщо у мешканців є потреба вивезти будівельне сміття, то на території міста працює 5 компаній-перевізників і кожна з них надає послугу вивезення будівельного сміття. Також наш комунальний перевізник ЛКП «Львівспецкомунтранс» обслуговує два майданчики, куди можна здати будівельні відходи. Їх можна привести самостійно. Вагою до тонни приймають безкоштовно. Після тонни вже є оплата. Також можна замовити послугу з вивезення будівельних відходів «під ключ». Коштуватиме це 2100 грн», – розповів Роман Яцикович.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: