У львівському «Охматдиті» запрацювала перша кризова кімната, дружня до дитини (фото)

2_1627298355_1620x1080_1_0
Фото: ЛОДА

Приміщення призначене для роботи з дітьми, які постраждали внаслідок злочину чи стали свідками сексуального насильства або експлуатації.

Сьогодні, 26 липня, у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «Охматдит» запрацювала Кризова кімната, дружня до дитини.

Про це повідомили в пресслужбі облдержадміністрації.

Приміщення складається із двох суміжних кімнат: терапевтичного залу,  в якому безпосередньо з дитиною працюватиме психолог, залучені фахівці із педіатрії, дитячої гінекології, психіатрії, педагогіки тощо та робоче приміщення, так звана кімната спостереження, для працівників поліції та залучених спеціалістів. Звідси вестимуть спостереження за поведінкою дітей. Воно обладнане відповідними камерами.

Кризова кімната, розрахована на діток різного віку, - розповідають психологи, які тут працюють. Відтак, якщо дитина не вміє розмовляти, або в силу обставин не може цього зробити, зобразити події, які її турбують, вона може до прикладу шляхом малювання. Також у кімнаті є анатомічні ляльки, які дозволяють дитині програти рольову гру подій, які з нею відбулись.

Фото: ЛОДА

Як зазначили в межах заходу, опитування дитини в такій кімнаті дозволить запобігти повторній травматизації її психіки, як завдяки спеціальним методикам та психологічно комфортній атмосфері, так і завдяки технічному оснащенню, яке дозволяє коректно вести відеозапис спілкування з дитиною та надалі використовувати його для ведення слідства без проведення повторних допитів.

Окрім опитування, кімнату можна також використовувати для проведення заходів щодо психологічної профілактики та корекції відхилень у поведінці дітей, виявлення та усунення причин і умов, що сприяють учиненню дітьми злочинів і правопорушень.

Фото: ЛОДА

Вже сьогодні психологи кімнати запрошують батьків на розмову з питань насильства та пояснюють як розмовляти з дітьми на цю тему, щоб малеча розуміла як себе захистити, де попросити допомогу тощо.

Фото: ЛОДА

Кризова кімната, дружня до дитини є першою на Львівщині.

Головною метою створення і функціонування кризової кімнати, або «зеленої кімнати» для дітей є соціальний і правовий захист дітей, виявлення та документування злочинної діяльності, спрямованої на дітей чи за участю дітей. Організація роботи здійснюється на основі індивідуального підходу до кожної дитини з урахуванням її вікових та психофізіологічних особливостей.

Основними завданнями «зелених кімнат» є:

  • Збір доказового матеріалу про злочин чи правопорушення, в яких дитина стала жертвою чи свідком злочину або правопорушником;
  • Робота з адаптації дитини після скоєння над нею насильства;
  • Поновлення психоемоційного статусу дитини, яка перебуває в стресовому стані внаслідок конфліктної, аварійної чи іншої екстремальної ситуації;
  • Усунення фізичного дискомфорту та емоційної напруги, нормалізація процесу життєдіяльності;
  • Психологічна допомога особам, зокрема схильним до різних видів залежностей;
  • Психологічні консультування з рекорегування взаємовідносин у родині, навчальних закладах, у дитячому колективі;
  • Попередження, профілактика, корекція негативних наслідків відхилення в поведінці та психологічної деформації дітей, схильних до скоєння правопорушень і злочинів;
  • Допомога дитині зрозуміти й усвідомити причини її поганого пристосування до реальності, і надання допомоги в адаптації та побудові більш реалістичної комунікації.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: