Які свята відзначають 26 липня (іменини, народні прикмети)

Parashyut-1

ІА Дивись.info склала добірку важливих свят і подій, які відзначають 26 липня в Україні та світі.

ІА Дивись.info склала добірку важливих свят і подій, які відзначають 26 липня в Україні та світі.

Свята та події 26 липня

Нині у світі відзначають День есперанто —  штучна мова, створена польським лікарем і поліглотом Людвіком Лазарем Заменгофом 1887 року на основі найпоширеніших європейських мов, інтернаціональної лексики. Граматика є простою і суворо нормалізованою. Есперанто — це одна з найпопулярніших штучних мов у світі. Есперантисти декларують свою мету — створення прямих та однакових можливостей для кожної людини у міжнародних відносинах.

Творець есперанто Людвік Заменгоф назвав свою мову просто Lingvo internacia «міжнародна мова». Оскільки на той час у Європі популярною була інша штучна мова — волапюк, прихильники есперанто часто казали «мова доктора Есперанто». Згодом це формулювання скоротилося до «мова Есперанто», а врешті-решт залишилося одне лише слово «Esperanto», яке есперантською пишуть з великої літери, аби його можна було відрізнити від слова «людина, яка сподівається».

Питання вибору псевдоніма не має точної відповіді, оскільки сам Заменгоф ніколи не пояснював цього. За найбільш поширеною версією, автор таким чином висловив надію на те, що суспільство прийме його проєкт. Втім, не виключено, що псевдонім є просто грою слів — закінчення прізвища «Заменгоф» співзвучне німецькому дієслову hoffen — сподіватися.

Крім цього, 26 липня святкують День дядька та тітки, тому не забудьте привітати своїх близьких людей. Також сьогодні професійне свято відзначають парашутисти.

Яке сьогодні релігійне свято

26 липня церква вшановує святого апостола Гавриїла — одиного із семи святих архангелів (архистратигів), зветься теж «Лівою Рукою Бога», керівник чину херувимів, що оточують Божий Престол.

Гавриїл вважається Божим вісником та посланцем, що оголошує про важливі події на землі. Він вперше згадується у Біблії в книзі Даниїла посланим для поясненнь видінь пророку Даниїлу про майбутнє панування селевкідів (Дан. 8:16-26), призначеної спокути за переступ для юдейського народу у вигляді вигнання на 70 років, приходу Месії, його безневинної жертви та часи нового завіту (Дан. 9:21-27).

У біблійній традиції Гавриїл теж вважається вісником смерті чи Божим посланцем. Він — янгол змій, саду і херувимів, іншими словами — вартовий раю. Гавриїл предвістив народження Івана Хрестителя та Ісуса Христа (Дан. 7:13, Дан. 9:26). Його вшановують як покровителя дипломатів, миротворців, посланців.

Нині церква вшановує також Степана Саваїта — християнський святий, племінник Св. Йоана Дамаскіна. Був ясновидцем. Святий Стефан Саваїт жив у лаврі св. Сави, тому й одержав назву Саваїт. До монастиря він прибув разом зі своїм дядьком св. Іваном Дамаскином, який керував його духовним життям п'ятнадцять літ. Невдовзі Стефан став таким досконалим ченцем, що Господь обдарував його даром яснобачення. Коли недостойні просили його молитися за них, Стефан, ясновидючим духом бачачи їхнє жалюгідне життя, відповідав: «Нехай ваші діла молять за вас, бо мої молитви нічого вам не допоможуть, доки противляться ваші діла». А праведним говорив:«Ви добре стоїте, але дивіться, щоб не впасти; витривайте до кінця, щоби бути спасенними». Своє праведне життя закінчив Стефан Саваїт 794 року.

Іменини 26 липня

Сьогодні іменини святкують: Гавриїл, Маркіян, Степан (Стефан), Юліан.

Народні прикмети 26 липня

  • Граки починають збиратися в зграї в цей день – осінь настане рано.
  • Тепло на Гаврила – осінь буде сонячною і теплою.
  • Дощ у цей день обіцяв морозну і сніжну зиму.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: