Львівська поліція скасувала закупівлю бронеавтомобіля у фірми з «чорного списку» АМКУ

поліція 8

Головне управління Національної поліції у Львівській області розірвало договір із ТОВ «Реформ» на закупівлю автомобіля для оперативного реагування.

Про це повідомляють Наші гроші.Львів.

Це сталося після новини «Наші гроші. Львів» про порушення в закупівлі.

Сума договору становила 3,26 млн грн, а закупівлю бронеавтомобіля збирались провести за грантові кошти у рамках проєкту «Створення системи швидкого реагування на злочини і події у Львові».

Як повідомляли «Наші гроші. Львів», порушення в цій закупівлі полягало в тому, що ТОВ «Реформ» включене до так званого «чорного списку» АМКУ через змову на тендері. Рішення АМКУ, окрім штрафу, також передбачає, що ця компанія не могла брати участь у відкритих торгах та деяких видах переговорних закупівель впродовж трьох років від дати рішення.

Таке рішення АМКУ прийняв у березні 2020 року, а тому трирічний термін заборони ще діє, ТОВ «Реформ» не мало б отримати замовлення від поліції. Фактично, працівники поліції мали б перевірити, чи не було підстав для відхилення компанії за ст. 17 Закону «Про публічні закупівлі». Серед пунктів статті ‒ відсутність штрафів від АМКУ.

Наші партнери із «Центру громадського моніторингу та досліджень» надіслали звернення до Державної аудиторської служби для перевірки виявлених фактів.

Тим часом поліція уклала додаткову угоду про розірвання договору. Серед причин зазначили «дію обставин непереборної сили». Мовляв, був лист від виробника автомобіля про неможливість поставки.

«Ми перевіряли базу по статті 17, але тоді не працювали відомості АМКУ, не показувало компанії в реєстрі (компаній, які оштрафовані за фіктивну конкуренцію на торгах – ред.). Не завжди спрацьовують реєстри. Я не знаю, чому так. Напевно, нам не пощастило», ‒ повідомила нам працівниця поліції Ольга Ольга Мирославівна, яка відмовилась назвати своє прізвище та посаду.

«Якби ви написали чи подзвонили, по-людськи сказали: дівчата, хлопці, тут така ситуація, а не одзразу статтю», – додала вона.
Також вона сказала, що після підписання договору це порушення вже не було підставою для його розірвання.

«Відповідно, коли з’явились статті і все решта, ні розірвати, ні відхилити причин не було. Також у нас був документ від фірми, що вони не спотворювали результати торгів, тому підстав для сумнівів не було».
Експерт із публічних закупівель із «Центру громадського моніторингу і досліджень» Олег Блінов пояснює, що причини були:

«Якщо замовник необґрунтовано вибрав переможця й про це пишуть ЗМІ і, ймовірно, повідомляє Держаудитслужба, то логічно розірвати договір, який є незаконно укладеним. Підставою, фактично, може бути будь-що. Наприклад, через подачу неправдивих відомостей підрядником. У випадку, якби управління поліції не розірвало договір, Держаудитслужба розпочала б моніторинг і підтвердила очевидне порушення, після чого договір довелося б все-рівно розірвати».
Нагадаємо, ТОВ «Реформ» фігурувало у матеріалах «Наші гроші. Львів» ще у 2018 році. Компанія розіграла тендер із фірмою ТОВ «Свебор Сталь Україна» на закупівлі спецавтомобіля для Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області. За цю закупівлю у березні 2020 року Антимонопольний комітет оштрафував «Реформ» і «Свебор Сталь Україна» по 68 тис. грн кожну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: