Наймасштабніша катастрофа в історії авіашоу: 19 років з дня Скнилівської трагедії

787eec6e5bf8aebbb8cb8b6de6e3a8e1_aa374_b90e7
Фото з відкритих джерел.

19 років тому на Скнилівському аеродромі літак Су-27, що виконував фігури найвищого пілотажу, несподівано став падати і врізався в натовп глядачів. 

19 років тому на Скнилівському аеродромі літак Су-27, що виконував фігури найвищого пілотажу, несподівано став падати і врізався в натовп глядачів.

Тоді загинули 77 людей, 28 із них – діти, понад 350 отримали поранення, у кількох людей діагностували серйозні психічні захворювання.

Трагедія сталася під час святкування 60-річчя 14-го авіакорпусу Військово-повітряних сил України. Це сталося на військовому аеродромі «Скнилів» у Львові.

По обіді 27 липня 2002 року під час завершення фігури вищого пілотажу «напівпетля», намагаючись перейти до горизонтального польоту та уникнути зіткнення із землею, літак зачепив стабілізатором дерево, потім крилом бетонне покриття рульожної доріжки, а далі — врізався в Су-17М4Р 48.

Згодом він впав прямо на людей, вибухнув і загорівся. Двом пілотам вдалося врятуватися — вони вчасно катапультувалися.

Події кривавої суботи

Пілоти найвищої категорії Володимир Топонар та Юрій Єгоров мали продемонструвати фігури на Міг-29, однак літак не зміг вилетіти до Львова. Довелось його замінити на СУ-27.

Момент, коли літак вибухнув. Фото: Радіо Свобода.

Пілоти намагались на низькій висоті виконати напівпетлю. Літак спершу зачепив дерево, потім крилом землю, декілька разів перевернувся та влетів у натовп людей.
Літак вибухнув і запалав.

Пілоти Топонар та Єгоров встигли катапультуватись вже після контакту з землею і зазнали лише незначних пошкоджень внаслідок перенавантажень при катапультуванні.

Близько 20 машин швидкої допомоги та пожежні команди було направлено для рятування потерпілих. Пізніше на місці епіцентру катастрофи було знайдено останки близько 12 людей.

Розслідування трагедії

Тодішній президент Леонід Кучма поклав провину на військових, відправивши у відставку генерал-полковника Віктора Стрельникова, головнокомандувача ЗСУ. Його і ще трьох військових заарештувала Генпрокуратура.

До відповідальності за трагедію було безпосередньо притягнено 10 осіб, з яких 5 згодом було помилувано указом президента Віктора Ющенка. Осіб, причетних до авіашоу, та льотчиків було визнано винними у скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту.

Володимир Топонар, Юрій Яцюк, Анатолій Третьяков.

Володимира Топонаря засудили до 14 років, а Юрія Єгорова до 8 років.

Згодом термін пілотам скоротили до восьми та трьох років, відповідно.

За кожного загиблого родичам виплатили від 10 до 100 тисяч гривень. Значно менші суми дісталися тим, хто отримав травми, хоча багато хто залишився інвалідом.

Ніхто зі звинувачених власної вини в трагедії не визнав. Результатами розслідувань залишились незадоволені постраждалі в трагедії, адже винуватці не були покарані належним чином, неналежною була й компенсація, крім того, не дочекались громадяни й вибачень від держави.

Доля засуджених

Віталій Домашовець, адвокат засуджених розповів, яка доля спіткала обвинувачених.

Перший пілот, який керував Су-27, Топонар, зараз живе, як Робінзон Крузо, в покинутому поселенні на Київщині, в Кагарлицькому районі. Він навіть одружився вдруге, взяв собі якийсь забитий будиночок. Сам Топонар родом з Криму, але після в'язниці туди не повертався.

Другий пілот, Єгоров - росіянин за національністю, як тільки почалися події на Сході країни, відразу ж виїхав з Вінниці, де перебував на той час, у Росію.

З тих засуджених, які під час трагедії знаходилися на землі, заступник командуючого 14-го авіакорпусу генерал Анатолій Третьяков, наприклад, звільнився з ЗСУ, пішов на пенсію. Він десь в Україні.

Несуть тіло загиблого.

Олег Дзюбезький, командир авіаційної частини, який займався підготовкою екіпажу, повністю виправданий. Він прослужив ще десь півроку після трагедії, потім звільнився, пішов на пенсію і навіть зумів відсудити у держави гроші за те, що на нього незаконно завели справу. Зараз він проживає десь у Вінницькій області.

Заступник керівника польотами Юрія Яцюка минулої осені призвали до лав ЗСУ. Півроку він знаходився в Миргороді, вчив пілотів літати. За ті півроку він відлітав стільки, скільки не літав, напевно, за всю свою авіаційну кар'єру. Отримав звання полковника і зараз у Вінниці, в штабі Військово-повітряних сил.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: