Важливий проєкт: чи буде цьогоріч відремонтована дорога до туристичних центрів у Карпатах

220140139_1006223573482373_3583029297676693506_n

Шанувальники відпочинку у Карпатах, а особливо ті, хто любить кататися на лижах, добре знають про гірськолижні центри, що розташовані у селах Орявчик та Тисовець.  

Шанувальники відпочинку у Карпатах, а особливо ті, хто любить кататися на лижах, добре знають про гірськолижні центри, що розташовані у селах Орявчик та Тисовець.

Тут розвивається туристична інфраструктура, зокрема десятки готелів. У Тисовці також розташована навчально-спортивна база зимових видів спорту, яка підпорядковується Міністерству оборони.

Утім, туристичний потенціал цієї території використовується далеко не на повну потужність.

Одна з головних причин – незадовільний стан дороги Завадка-Козьова, що з’єднує курортну місцевість з трасою Київ-Чоп.

Ремонт дороги у ЛОДА запланували виконати цього року в межах програми «Велике будівництво». Наприкінці квітня за кошти державного бюджету розпочався ремонт на найбільш критичній ділянці дороги – з боку Тисовця.

«На даний момент зроблено ремонт 1,9 км дороги на вирівнюючому шарі асфальту. Перед цим виконали роботи з посилення  відкосів, бо там свого часу були зсуви. Для цього було завезено понад 5 тисяч кубометрів матеріалу, крім  цього, основа дорожнього одягу була посилена геотекстилем для того, щоб запобігти руйнуванням  у майбутньому. Зараз тривають роботи з асфальтування та облаштуваня бордюрів», – розповідає керівник підрядної організації, директор ДП "Екранбуд" ТОВ "Екран"  Орест Йосипчук.

За його словами, загалом буде відремонтовано близько 4 кілометрів дороги. Втім, це лише перша черга ремонту.

«Загалом ми маємо відремонтувати цю дорогу від 11-го по 19-ий кілометр, тобто від  траси Київ-Чоп до повороту на курорт Тисовець, практично до гірськолижного підйомника комплексу відпочинку «Звенів». Ці роботи ми мали б завершити до кінця року, однак за умови належного фінансування. Наразі ж при загальній вартості договору 64 млн.грн нам підписано фінансування на 21,8 млн.грн. На ці кошти у повному обсязі, у двох шарах асфальту ми можемо відремонтувати лише найкритичнішу ділянку – близько 4 кілометрів», – каже Орест Йосипчук.

Втім, чи будуть кошти, а відтак, чи завершиться ремонт дороги – наразі невідомо.

«Ця дорога потрібна, нею рухаються туристичні потоки до курорту. Наявність якісної дороги дасть поштовх для розвитку цієї території і дасть нове життя гірськолижним центрам, готелям та всій існуючій курортній інфраструктурі», – вважає представник компанії-підрядника.

У ЛОДА ж зараз кажуть, що наразі коштів на весь об’єм робіт немає, і сподіваються на виділення додаткового фінансування.

«Цього року дорога не буде завершена. Там будуть зроблені роботи на ті кошти, які уже є виділені – це понад 20 мільйонів гривень. На завершення всього обсягу робіт потрібні ще досить значна сума. Якщо в Державному дорожньому фонді будуть додаткові кошти, то ми дорогу дофінансуємо, якщо не цього, то наступного -року», – розповів заступник голови ЛОДА Юрій Бучко.

Виділення коштів на виконання всього обсягу робіт є дуже важливим для всієї навколишньої території. Мабуть, зайвим буде пояснювати, що ремонт дороги призведе до суттєвого збільшення туристичного потоку. Враховуючи те, що в туристичній інфраструктурі задіюються місцеві мешканці, що сприятиме збільшенню кількості робочих місць, а відтак, наповненню через ПДФО бюджету місцевої громади, а це дозволить вирішувати соціальні проблеми мешканців.

Зараз готелі та інші заклади туристичної інфраструктури об’єдналися для спільного розвитку регіону. Вони хочуть створити туристичний кластер «Звенів».

У межах кластеру планується організація різноманітних фестивалів та інших  тематичних заходів. Так у районі комплексу «Звенів» промарковані веломаршрути.

Працівники туристичної інфраструктури та місцеві мешканці, які 20 років чекали на ремонт дороги, сподіваються, що цьогоріч він таки буде завершений і територія отримає новий поштовх для розвитку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: