Львів'янка підкорила другу за висотою вершину світу

b8e176282b597202

В ніч на 28 липня 45-річна львів'янка Оксана Літинська піднялася на вершину Чоґорі — другої за висотою вершини світу.

Про це повідомляє Суспільне.

«Десь о 3 ночі була на горі на висоті 8611 метрів. О 8 ранку спустилася до найвищого табору №4, а зараз вже дійшла до третього табору — 7400 метрів. Потрохи спускається, але до базового табору ще є що йти», — каже брат Оксани Святослав Літинський.

Підйом на гору К2 львів'янка розпочала 10 липня. Враховуючи період акліматизації, сходження на вершину тривало 18 днів.

«Перш за все, щоб акліматизуватися, вони виходять вище, перебувають там день-два, а потім спускаються нижче. Так альпіністи дають організму відновитися. Період акліматизації сприяє тому, що в організмі виділяється більше еритроцитів, які зможуть захоплювати кисень, коли його суттєво менше навколо», — каже брат альпіністки.

За 10 років львів'янка здійснила сходження на найвищі гори світу. За плечима в альпіністки — підйом на Еверест та ще 5 найвищих гір усіх континентів світу.

«Оксана фактично була на найвищих горах усіх континентів. Вони з чоловіком вирішили разом підкорити їх. Почали з Аконкагуа — найвищої гори у Південній Америці (6962 м). На більшість з них разом вийшли: Деналі у Північній Америці (6168 м), Кіліманджаро в Африці (5892 м), Косцюшко в Австралії (2228), Ельбрус у Європі (5642 м) та масив Вінсон в Антарктиді (4892 м). На Еверест (8848) і Чоґорі вона вийшла сама», — додає брат альпіністки.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: