Річниця Хрещення Русі: цікаві факти

5df3d11504f83967887031

28 липня в Україні святкують День Хрещення Київської Русі-України.

Хрещення Русі відбувалося приблизно в період з 987 по 989 рік. Історикам досі важко сказати, коли саме це відбувалось, але воно точно відбулося під час правління князя Володимира Святославича.

У вузькому значенні хрещення розуміють як акт масового хрещення киян, яке, за літописною хронологією, відбулося 988.

Незважаючи на велике значення цієї події для історії майбутніх теренів України, достовірних фактів про неї не відомо.

Руський літопис розповідає про те, що син київського князя Святослава Ігоровича князь Володимир після перемоги в усобиці Святославичів приділяв велику увагу питанню релігії, вочевидь, шукаючи ідеологічної підтримки своїй владі.

На початку свого правління Володимир Святославич спробував створити реформований державний язичницький культ, що включав у себе й людські жертви, але пізніше вирішив розглянути й інші релігії.

ІА Дивись.info підготувала кілька цікавих фактів та історій про Хрещення Русі.

  • Ідею християнства на території Київської Русі першою озвучила княгиня Ольга. Вона прийняла хрещення в Константинополі 955 року. Княгиня привезла грецьких священників на Русь. Але нова релігія тоді не прижилася.
  • Князь Володимир довго думав над тим, яку віру обрати для своєї держави. Вибирав між найсильнішими світовими релігіями. Нова віра потрібна була йому для того, щоб об'єднати підвладні йому язичницькі народи. Спочатку Володимир поговорив із представниками кожної релігії, а потім відправив у кожну країну бояр, які подивилися, як віра впливає на державу і людей.
  • Можливо, на вибір Володимиром саме християнської релігії вплинули роки дорослішання, які він провів біля своєї бабусі, княгині Ольги.

  • Володимиру подобалося не лише християнство. В ісламі, наприклад, йому імпонувала можливість мати декількох дружин. Але князю не сподобалося, що у мусульман є харчові заборони.
  • Ґрунтувався вибір Володимира і на зовнішньополітичних факторах. Так, католицизм, іслам та іудаїзм значили б для Київської Русі залежність від інших країн. А ось Візантія, хоча і була сильною державою, влади над Київською Руссю не мала б.
  • За непідтвердженою інформацією, перед хрещенням Володимир втратив зір. Але він відновився після обряду хрещення, і князь переконався в тому, що зробив правильний вибір.
  • У деяких регіонах масове хрещення супроводжувалося повстаннями, оскільки не всі були готові відмовитися від своїх традицій. Язичництво викорінювалося протягом ще декількох століть, а багато з ідолопоклонницьких обрядів дожили до наших часів.

  • Кілька країн Європи прийняли хрещення пізніше Київської Русі. Це були Ісландія, Норвегія і Швеція. Остання довго вважалася язичницькою і варварською країною.
  • У момент хрещення Київської Русі виник дефіцит грошей у державі. У зв’язку з цим почали з’являтися перші гривні, відлиті з монет, які раніше вийшли з обігу. Зразками для них послужили візантійські монети того часу. На більшості монет Володимира зображено князя, що сидить на престолі, і розміщено напис: «Владімѣр' на столѣ» (Володимир на престолі).

  • У 1888 році вперше в Україні офіційно відсвяткували Хрещення Русі, коли був закладений Володимирський собор.
  • У 2008 році указом президента Віктора Ющенка 28 липня офіційно стало державним святом на честь дня пам'яті рівноапостольного князя Володимира.
  • Росія використовує недостовірні дані і пов'язує хрещення з Москвою, хоча святкувати цей день там почали лише у 2010 році. З історичних джерел та літописів відомо, що коли 988 року в Києві відбувалося хрещення, то на території сучасної Москви ще були непрохідні болота. Лише 1325 року кафедру митрополита було перевезено в Москву.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: