«Три мечі-2021»: як на Яворівському полігоні проходять військові навчання (фоторепортаж)

IMG_5180

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Нацакадемії сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного на Львівщині тривають багатонаціональні військові навчання Литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького «Три мечі 2021».

Головна мета операції – оцінити рівень навченості підпорядкованих підрозділів ЛитПолУкрБриг під час ведення дій в ході оборонної операції.

Від Збройних Сил України участь у навчаннях беруть військові Десантно-штурмових військ, група авіаційної підтримки та військова поліція. Від ЗС Республіки Польща – представники механізованої бригади Сухопутних військ, від ЗС Литовської Республіки – військова поліція, а також спостерігачі від ЗС США. Загальна кількість учасників навчань – понад 1200 військовослужбовців та понад 200 бойових машин.

Під час навчань підрозділи, зокрема, відпрацьовували подолання водної перешкоди, а також бій у місті.

Генерал-лейтенант Євген Мойсюк.

«Сьогодні відбувається активна фаза навчань «Три мечі». Це міжнародні навчання із залученням трьох країн. Навчання проводиться багатонаціональним штабом Литовсько-Польсько-Української бригади. «Три мечі» відбуваються вперше і вони підкреслюють рівень навченості наших підрозділів і наших партнерів, а також спроможність штабу міжнародної бригади керувати такими підрозділами. Операція показала високий рівень навченості. А ще ці навчання демонструють готовність наших партнерів спільно відбити агресію», – сказав командувач Десантно-штурмових військ генерал-лейтенант Євген Мойсюк.

Натомість представник польської сторони генерал Ян Слівка зауважив, що підготовка до нинішніх навчань була тривалою.

Генерал Ян Слівка.

«Ми почали готувати ці навчання два роки тому, головною ціллю яких є об’єднання підрозділів  Литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького», – скахав генерал.

За логістику навчань відповідав представник Литовських збройних сил полковник Лінас Кубіліус.

Полковник Лінас Кубіліус.

«Це лише вершина айсберга тих процесів планування, які насправді відбувалися. Це дуже добре, що три країни – Литва, Польща та Україна – можуть разом співпрацювати, можуть домовитися і досягати цілей, виконавши певні операції. Це йде від нашого серця, тому що раніше ми також мали спільні операції, які добре виконували, і зараз нам нічого не заважає продовжувати цю співпрацю. Саме такі навчання, які відбуваються сьогодні, роблять наші країни сильнішими, більш опірно здатними і можемо виконувати більш складні військові операції», – акцентував полковник Кубіліус.

Основна мета навчання – провести оцінку афільованих підрозділів у спроможності виконання поставлених завдань під керівництвом Литовсько-Польсько-Української бригади, зазначив командир бригади полковник Дмитро Братішко.

Полковник Дмитро Братішка.

«Вперше масштаб навчання такий потужний. Ми залучили дві складові –провели планування відповідно до стандартів НАТО, а також відпрацювали тактичні дії безпосередньо на місцевості. Загальна операція є оборонною», – сказав полковник.

А також він додав, що увесь особовий склад української складової, який входить до міжнародної бригади, брав участь в ООС чи АТО.

«Я вважаю, що міжнародна бригада є платформою для обміну досвідом. Ми маємо чим поділитися з нашими закордонним партнерами, а від них ми хочемо отримати всі знання, щоб відповідати процедурам і стандартам НАТО», – наголосив полковник Братішко.

Навчання мають чотири фази і закінчуються 31 липня.

Нагадаємо, ЛитПолУкрБриг – це багато національний підрозділ, створений 19 вересня 2014 року.

Крім того, на навчаннях була представлена виставка сучасної військової техніки та новітнього озброєння. Демонструвалися бронеавтомобіль «Новатор» та «Варта», розроблені компанією «Українська бронетехніка».

Заступник директора компанії Дмитро Поляков зазначив, що бронеавтомобіль «Новатор» – це машина, яка була розроблена у тісній співпраці з Нацгвардією України.

«Її створили спеціально для можливості швидко переміщатися в умовах бездоріжжя. Натомість «Варта» витримає все, що завгодно. Машини поставлені в НГУ та ЗСУ. Зараз вони використовуються. «Варта» перебуває на заключному етапі державних випробувань, натомість «Новатор» допущений до експлуатації. Ми сподіваємося, що машина буде прийнята на озброєння», – сказав Дмитро Поляков.

Планується, що наступні «Три Мечі» проведуть у Литві через два роки.

Оксана ДУДАР

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: