Особливості сучасного бізнесу: що таке торгівля в соцмережах і як це працює

r-1120x879[1]_large

13,2% українців віддають перевагу покупкам онлайн, 25,5% – офлайн, 56,7% – купують рівною мірою і онлайн, і офлайн, ще 4,6% – важко відповісти.

Про це свідчать результати опитування, проведеного дослідницькою компанією Gradus Research у партнерстві з Радіо НВ у липні нинішнього року.

Як торгувати через соцмережі

З року в рік люди знаходили способи для швидкого та безпечного заробітку в соціальних мережах. Замість живої комунікації з клієнтами альтернативою стало зберігати і підтримувати контакти через інтернет. У соціальних мережах зареєстрована величезна кількість користувачів, багато з яких є досить платоспроможними. Аналітики інтернет-ринку помітили цю тенденцію і знайшли способи отримання фінансової вигоди з популярності соцмереж. Експерти запевняють, що ця тенденція з часом буде тільки посилюватися, не даючи шансу на розвиток магазинам, виробникам, посередникам, які ще не заявили про себе в інтернеті.

Зараз заробіток у соціальних мережах – найбільш простий та доступний спосіб заробітку в інтернеті. Потрібно тільки визначитися зі спеціалізацію та поєднати це зі своїми уміннями. Чим і займаються українці та отримують гроші, не виходячи з власної оселі.

Серед можливостей розвитку в інтернеті є:

  • розміщення в профілі компанії постів, які розповідають про товари чи послуги, їх конкурентні переваги, особливості тощо;
  • анонсування заходів, що проводяться компанією;
  • проведення подарункових конкурсів і акцій;
  • розміщення реклами з показами аудиторії.

Однак не все так легко, якщо людина не розбирається у просуванні свого бренду в мережі, то може зазнати чималих збитків.

«Бувало таке, що поставники надсилали не такий товар або просто зникали разом із грошима. Через карантин можливі фінансові проблеми, адже є висока конкуренція. Щоби створити власний бізнес у мережі, потрібно багато часу та зусиль і відчути на собі не один провал», – розповідає власниця магазину в Інстаграм Вероніка Сухарнікова.

На сьогоднішній день Іnstagram є однією із найпопулярніших соціальних мереж, якою в Україні користуються понад 7 мільйонів людей, основна аудиторія – це особи від 18 до 29 років. Тому бізнес, в якому використовуються можливості Інстаграма, є таким популярним і прибутковим. Але найголовніше – це правильно обрати напрям, у якому саме ви зможете домогтися успіху.

«Потрібно довго вивчати ринок, щоби зрозуміти свою унікальну торгову пропозицію, які твої сильні сторони та чим можеш відрізнятися від інших. Тут потрібно знайти свою аудиторію і отримати довіру від людей, а один невірний крок може назавжди загубити репутацію твого бізнесу», – каже Вероніка.

Для ефективної роботи в соціальних мережах потрібно продумати стратегію і підібрати правильні інструменти просування. До початку роботи в соціальній мережі необхідно розробити контент-план, де будуть розписані дати й час публікації. У цій справі важлива регулярність, але і надто часта поява постів може розцінюватися як спам. Контент повинен бути насамперед корисним і вирішувати проблему або потребу клієнта.

Продаж товарів з використанням соцмереж не є неправомірним. В українському законодавстві немає нормативного акту, який би забороняв продаж товарів через соціальні мережі. З точки зору законодавства – це буде продаж товарів на замовлення позаофісного чи торгового приміщення. Такий продаж має бути оформлений відповідним чином.

«Обов'язково насамперед потрібно оформляти свою сторінку з бізнесом як ФОП, інакше можуть виникнути проблеми та випишуть штрафи», – розповідає власниця.

Заробіток в інтернеті можливий також і через рекламу. В мережі є чимало систем, які дозволяють заробляти на рекламі в своїх пабліках. Якщо власник групи чи сторінки має достатньо велику кількість читачів, то такий сервіс буде приносити йому непогані гроші. Популярні групи можуть заробляти і на розміщенні рекламних повідомлень. Такі пости замовляють компанії, цільова аудиторія яких збігається з цільовою аудиторію пабліку.

Просування в соціальних мережах зручно тим, що тут можна миттєво отримати зворотний зв'язок за допомогою лайків, репостів і коментарів. Це дозволяє вчасно аналізувати виконану роботу, коригувати плани з кожним новим постом створювати ефективний контент. Соцмережі дозволяють спілкуватися зі своїми клієнтами, дізнаватися про них більше, розуміти потреби та створювати те, що їм потрібно.

Як це працює

СЕО Digital Monster Agency Нікіта Наконечний вважає, що через карантин багато людей, які не купували в соцмережах, бо не довіряли їм, зламали цей психологічний бар’єр. Адже на час локдаунів була можливість закуповувати тільки в інтернеті. До того ж бізнес мав час налаштувати систему продажів через сайти та соцмережі.

«Зазвичай соцмережі обирають малі бізнеси, адже для продажів не потрібен сайт, є можливість налаштувати рекламу та показати свій товар саме тим, хто в цьому зацікавлений. Середній бізнес тим часом використовую соцмережі для того, щоби збільшити обсяги продажів та отримати правдивий зворотний зв’язок від клієнтів. Для більшості бізнесів інстаграм зараз є основним або одним з основних джерел клієнтів.

Соцмережі зараз майже створили таку собі «міні-бізнес мрію українця». Тобі не потрібен сайт, оренда будівлі під офіс, бухгалтер, охоронець, секретар тощо. Потрібна лише ідея і ти відкриваєш свою справу. Фотографи, пекарі, продавці подарунків, домашнього вина, квітів, одягу, нижньої білизни на пошив вже повністю перейшли на соц мережі. Тож вхід в своє діло став набагато легшим.

Соцмережі зараз майже створили таку собі «міні-бізнес мрію українця»

Для покупця теж плюс, адже оскільки люди не витрачають гроші на оренду, вони можуть знижувати ціну й цим створювати більш конкурентний ринок. І цей ринок набагато більш різноманітний (тому потрапити зі своїм товаром у магазин може не кожен, а ось продавати через інстаграм може кожен).

Статистика ж пошуку українців це лише підтверджує. В порівнянні з 2020 роком різко підскочили перегляди сайтів маркетплейсів, що вказує на збільшення як кількості малих продавців, так і покупців», – каже Нікіта Наконечний.

І додає, що офлайн-магазинам стає дедалі важче. Хоча сподіватись на їх повний крах не варто. Адже як колись магазини забрали більшу частину покупців у базарів, але не вбили їх, так само і соцмережі. Вони стають домінуючими і дають безкоштовно багато корисних функцій. Але повністю без офлайнпродажів ми не залишимось. Просто їх стане менше.

Натомість Олександр Пелешко засновник інтернет-видавництва магазину «Літвир», інтернет-магазину «Дачники-Городники» пояснює, що фактично торгівля в соціальних мережах з'явилася з самого їх початку, щойно з'явилася можливість створювати групи за уподобанням.

«За цей час продажі в соцмережах пройшли шлях від суто фанатської забавки, де продавалися предмети ігор, до потужної течії онлайн-торгівлі, яка розглядається як окремий напрямок та має свої показники.

Наприклад, в Україні на частку книжного ринку перепадає 90% продажу через соціальні мережі. Тобто 90% книг продаються через соцмережі. Найбільша кількість – через ФБ, про що свідчить річний звіт книжкової палати. І це сталося не тільки через пандемію, це системний процес, який відбувається багато років. Саме міграція книжного ринку в соціальні мережі найкраще ілюструє можливості такого онлайн-бізнесу», – каже Олександр Пелешко.

90% книг продаються через соцмережі. Найбільша кількість – через ФБ, про що свідчить річний звіт книжкової палати

За його словами, за останні десятиріччя в Україні зникла одна з потужніших книжних торгових мереж з 3400 книгарень, за даними тої самої КП, залишилося не більше 200 магазинів.

«Звісно, їх набагато більше, бо не враховуються ФОПи. В містах з населенням менше 10 тисяч книгарні взагалі відсутні. Але є люди, що полюбляють читати, тож вони шукають можливості придбати книги, таким чином створюється попит. Наприклад, я вів звичайну садову групу і якось під моїм постом з'явилося запитання, як придбати рослину. Тут я зрозумів, що на цьому можна заробити і почав пропонувати рослини у себе та в інших групах», – пояснює пан Олександр.

Він додає, що найбільш розвинута модель продажу через соцмережі – дропшипінг.

«Тобто продавець лише посередник, який продає, отримує маржу, а замовлення відправляє склад. Звісно, наше консервативне суспільство не дуже сприймає її. Тим не менш дропшип стає дедалі популярнішим через те, що посередники не несуть матеріальних ризиків, можуть керувати своїм часом, а основні продавці позбавляються проблеми пошуку клієнта. Саме таку модель зараз використали і для інтернет-книгарні, хоча садовий магазин давно її не використовує через побоювання невідповідності сортів», – резюмував Олександр Пелешко.

Водночас він переконаний, що повністю перемістися у соцмережі та взагалі в онлайн не зможе жодний вид торгівлі, хоча б тому, що є товари, які просто не вигідно продавати через інтернет.

«Наприклад, той самий хліб або інші, з невеликою ціною. Річ у тім, що віддалена торгівля передбачає доставку. У випадку, коли вартість товару менша за суму доставки, покупцеві ліпше сходити в крамницю поруч, чим переплачувати та втрачати час. Хоча ексклюзивні пропозиції, відсутні в широкому обігу, будуть і надалі успішно продаватися, тож за ними майбутнє», – зазначив Олександр Пелешко.

Олег Горобець СЕО RIA Media зазначає, що торгівля через соцмережі розвивається стрімко.

«Важко назвати цифри, але ми щоразу більше бачимо підприємців, для яких соцмережі стають основним каналом збуту. Драйверами такого росту є стрімке збільшення аудиторії соцмереж, вихід на ринок нового покоління підприємців (їм зараз 18-30 років), простота всіх операцій. Все можна зробити власноруч – опублікувати товари, прийняти замовлення через чат, відправити товар з післяплатою. Основна тенденція, на мій погляд, – це вихід на ринок величезної кількості продавців. Це можуть бути прості люди, навіть не підприємці. Такий собі мікро-бізнес. Україна, як і весь світ входить в епоху гіг-економіки, де кожен може бути фрілансером – таксистом, манікюрником, масажистом, декоратором, продавцем тощо.

Україна, як і весь світ входить в епоху гіг-економіки, де кожен може бути фрілансером

Звісно, соцмережі не замінять офлайн-магазини, як не замінять і традиційні онлайн-магазини. В соцмережах можна продавати простий товар, невеликий асортимент. Гіпермаркет в Інсті ви не побудуєте. Люди в принципі купують дедалі більше, і якусь частку з цього зростання отримують і продавці з соцмереж», – підсумував Олег Горобець.

Оксана ДУДАР, Христина ЧЕМЕРИС

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: