Троє мешканців Львівщини інфікованих штамом «Дельта» одужали

f3d18cd-shtam

Троє мешканці Львівщини, які були інфіковані коронавірусом штаму «Дельт» – одужали.

Троє мешканців Львівщини, які були інфіковані коронавірусом штаму «Дельта» – одужали.

Про повідомила головна санітарна лікарка області Наталія Іванченко, інформує Суспільне.

За її словами, загалом із підозрою на коронавірус, який спровокував штам «Дельта» та із його позитивним результатом, на Львівщині виявили сімох людей. Четверо мешканців Львівщини зараз чекають на результати ПЛР-тесту на наявність штаму «Дельта».

Львівська інфекційна лікарня – один із медзакладів, де лікували трьох пацієнтів, у яких виявили штам коронавірусу «Дельта». Зараз у стаціонарі залишилась одна пацієнтка.

«Вона повернулася з Англії. Очевидно там інфікувалася і вже в стадії інкубації летіла до нас. Тут в неї з’явилась гарячка, покашлювання. Жінка звернулася в лабораторію, зробила тест – він був позитивний», – розповідає лікар-інфекціоніст Андрій Орфін.

За його словами стан пацієнтки покращується і у неї вже є негативний результат ПЛР-тесту. У лікарні жінка вже майже три тижні.

«Троє пацієнтів із «Дельтою» мали тяжкі пневмонії з вираженою дихальною недостатністю, з високою гарячкою, потребували постійної кисневої терапії, потребували специфічної терапії», – розповідає лікар-інфекціоніст.

Штам «Дельта» передається легше і має важчий перебіг, додає Андрій Орфін. Також в «Дельт» вирізняють 4 симптоми.

«Це інтенсивний біль голови, першіння у горлі, гарячка і кашель, що не було дуже типово. Наприклад, кашель не був типовий для попередніх штамів коронавірусу, кашель вже з’являвся там з 10-го з 12-го дня і то не в усіх. Навіть могла бути пневмонія, але без кашлю. Тут пацієнти кашляють», – пояснює Андрій Орфін.

Якщо людина повернулася із Великобританії, Індії, Португалії чи Росії – їй на кордоні роблять швидкі тести на антиген, каже головна санітарна лікарка області Наталія Іванченко. Якщо тест позитивний, людину скеровують на ізоляцію, а зразок ПЛРу надсилають у Київ, де визначають є Дельта-вірус чи ні.

«На трьох ми отримали результати, які підтвердили, що так, це є Дельта-штам коронавірусу. Це молоді люди віком 33 і 34 роки, абсолютно не знайомі між собою. Одна з них повернулася з Росії з Санкт-Петербургу. Інші двоє людей прилетіли рейсом з Лондона . Ще на трьох результатів ми поки що не отримали. І, зокрема вчора (29 липня, – ред.), теж відбувся випадок, коли прилетів мешканець України з Лондона. У нього позитивний тест на коронавірус, він обстежений та ізольований», – каже Наталія Іванченко.

Зараз в Україні є 17 підтверджених випадків «Дельти» і вірус буде поширюватися. Про це розповіла директорка Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторія Задорожна.

«Більш адаптований, щоб швидше проникнути і швидше почати розмножуватись. І за рахунок цього, вірусне навантаження у людини, яка інфікована, тобто кількість вірусу, яку вона може виділити розмовляючи,чхаючи, кашляючи, то ця кількість вже набагато більша, ніж та, яку ми мали при початковому етапі вірусу», – каже Вікторія Задорожна.

Перші зараження «Дельтою» в Україні зафіксували у другій половині червня. За прогнозами ВООЗ, до кінця серпня «Дельта» може сягати 90% випадків захворювань. У МЗС радять українцям не відвідувати чотири країни через поширення там цього штаму. Йдеться про Індію, Велику Британію, Португалію та Росію.

Дослідження у Британії показали, що вакцина Pfizer мала ефективність 33% проти «Дельти» після однієї дози та 88% після двох доз. У випадку з AstraZeneca ефективність становила 33% після першої дози, але зростала до 67% після другої.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: