10 речей, про які не варто забувати вранці, щоб день вдався

02025489рамка-чорне-лого-1200x628-1-758x397
Фото: Тутка

Якось непомітно в останні роки у світі запанувала мода на раннє пробудження. Богемних сов витіснили повільні та умиротворені жайворонки, а прокидатися о 5 ранку стало мейнстрімом. Тренд диктують багаті та знамениті, які абсолютно серйозно заявляють, що успішності досягли саме завдяки ранньому підйому.

В Тутка опрацювали безліч книг в стилі «Зроби це негайно, бо потім пошкодуєш» і постаралися узагальнити інформацію в одній статті. Наша мета — не переконувати вас почати прокидатися о 4:58, щоб змінити життя на краще, а перерахувати переваги ранку, якими дійсно можна скористатися, щоб все встигнути протягом дня.

1. Ранок — найкращий час для ритуалів

Автор бестселеру «Магія ранку» Гел Елрод рекомендує такий приклад ранкового розкладу: тиша (5 хвилин) – афірмації (5 хвилин) – візуалізація (5 хвилин) – фізичні вправи (20 хвилин) – читання (20 хвилин) – лист (5 хвилин).

  • Після пробудження Елрод пропонує провести деякий час в тиші, але не просто так, а цілеспрямовано — щоб знизити щоденний рівень стресу і зосередитися на найважливішому.
  • Письменник виділив кілька етапів, щоб сформувати афірмацію: найперше треба визначити, чого саме ви хочете, потім — чому, потім має бути подано, якою людиною вам треба стати, щоб одержати бажане, що ви повинні для цього зробити, і, нарешті, спробувати знайти натхнення в цитатах великих людей на ваш запит.
  • У книзі «Магія ранку» написано, що афірмації варто завершити візуалізацією, тобто уявити себе у власних мріях так, ніби це вже сталося.
  • Але у кожного з нас можуть бути власні правила ідеального ранку. Багато з нас звикли починати день з теплої склянки води, а інших бадьорить запах свіжозвареної кави. Якщо це саме те, що здатне «зробити ваш день», то не варто нехтувати приємними і корисними ритуалами.
  • Прийміть холодний душ, якщо вам потрібно зарядитися енергією і почати день в повну силу. Побігайте босоніж, щоб поліпшити кровообіг. Помедитуйте, щоб очистити свій розум від безладу і повернутися в реальність. І, як кажуть зазвичай, складіть план свого дня.

2. Час для того, щоб розігнати лімфатичну систему

Лімфатична система — це вбудований санітарний центр нашого тіла, який виводить і відфільтровує отруйні відходи з кожної клітини, тканини і органу. Це ще й важлива частина імунної системи. Але, щоб вона правильно функціонувала, потрібна наша щоденна допомога. Ось що можна робити щоранку:

  • Приділіть кілька хвилин диханню. Повільно вдихніть через ніс, сильно випинаючи живіт. І так само повільно видихайте через рот. Навіть 5-10 повторень такого діафрагмального (черевного) дихання насичують кров киснем і забезпечують циркуляцію лімфи. Краще робити вправу на свіжому повітрі або хоча б з відкритим вікном.
  • Випийте склянку теплої, чистої води. Ідеально потрібно пити теплу воду маленькими ковтками кожні 15 хвилин, але це не означає, що необхідно пити її занадто багато. Радимо орієнтуватися на свої потреби та особливості організму.
  • Не забувайте про гімнастику, адже ранкові тренування — це чудовий спосіб прокинутися і зарядитися енергією. Подолання ранкової ліні винагородиться виробленням ендорфінів, серотоніну і дофаміну — хімічних речовин, що поліпшують настрій.
  • Потріть шкіру сухою щіткою за кілька хвилин до прийняття душу. Це не тільки розганяє лімфу, а й запобігає появі целюліту або зменшить його прояви.
  • Використовуйте контрастний душ, закінчуючи процедуру прохолодною водою, але тільки якщо ви не вагітні й не маєте проблем з серцем або артеріальним тиском.
  • Уникайте незручної спідньої білизни, яка стискає шкіру. Відмовтеся від неякісної косметики, яка містить шкідливі речовини.

3. Ранок надихає

Протягом довгих століть люди жили без електрики, тому сон до обіду означав, що лежебока просто нічого не встигне до настання темряви. Але і сьогодні, коли освітлення є в будь-який час доби, багато фахівців з особистісного розвитку рекомендують прокидатися вранці. Ось кілька причин для цього:

  • Є велика різниця між початком дня в божевільному поспіху і неквапливим ранком, коли ви можете зайнятися приємними справами перш ніж взятися до складних завдань. Тому люди, які встають рано, налаштовані більш оптимістично.
  • Ранній підйом створює відчуття контролю над своїм життям, тому що до моменту, коли почнуть лунати термінові телефонні дзвінки, приходити невідкладні електронні листи й виникати інші важливі питання, вас це вже не застане зненацька.
  • Люди, які прокидаються вранці, мають набагато більше часу на догляд за своїм тілом, а це означає, що вони виглядають більш здоровими, ніж любителі поспати довше.
  • Зрештою, рано-вранці надихалися поети, художники та інші діячі мистецтва. Та й у народу було чимало прислів’їв про переваги раннього пробудження, які дійшли до наших днів. Наприклад, всім відома приказка «Хто рано встає, тому Бог дає». Американський письменник і вчений XVIII століття Бенджамін Франклін казав: «У раннього ранку золото в роті».

4. Можна впорядкувати свою «планету»

Досвідчені господині рекомендують не прибирати у будинку, чекаючи суботи, а зробити прибирання свого житла частиною щоденної рутини. Звучить нудно, але такий підхід не забере багато часу. З самого ранку можна зробити багато корисних речей, наприклад:

  • Застелити ліжко — вид акуратно застеленого ліжка НЕ буде вабити «ще трішечки полежати».
  • Розкласти посуд — краще не відкладати на далеке «потім» те, що можна зробити протягом 3 хвилин.
  • Завантажити прання перед гімнастикою і душем — ви будете займатися своїми справами, машинка — своїми.
  • Протерти поверхні на кухні та у ванній кімнаті. Як то кажуть, «не відходячи від каси», можна встигнути зробити кілька корисних справ: вмитися і заодно почистити раковину і дзеркало, приготувати сніданок і протерти столи та інші видимі місця на кухні.

5. Вчитися краще рано, ніж ніколи

Вчені з Сассекського університету довели, що ранкові години — найкращий час для запам’ятовування нової інформації, а день і вечір — для її прикладного застосування. Є й інші причини, щоб почати свій день з навчання:

  • З ранку ми ще не завантажені купою робочих завдань, а світанкова свіжість сприятливо впливає на мозок і організм в цілому.
  • Ранок приносить відчуття чогось нового, і десь на психологічному рівні нам може здатися, що попереду купа часу для найкорисніших занять, — варто цим скористатися.
  • Сучасній людині в суєті днів рідко вистачає часу на читання, однак можна знайти кілька хвилин вранці, щоб потішити себе цікавою книгою. До того ж завжди є можливість послухати аудіокниги або корисні подкасти, поки готується сніданок.

6. Сніданок — найприємніший привід, щоб прокинутися

На складне питання «Їсти чи не їсти вранці?» Є кілька аргументів на користь «їсти»: сніданок необхідний для того, щоб зарядити тіло енергією до обіду. Продукти для першого прийому їжі є джерелами важливих поживних речовин, таких як кальцій, залізо, вітаміни групи B, а також білок і клітковина. Ось список продуктів, корисних для сніданку:

  • Яйця — вживання яєць за сніданком збільшує почуття ситості та допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові. Крім того, яєчні жовтки містять лютеїн та зеаксантин — антиоксиданти, які допомагають запобігти захворюванням очей. А ще їх швидко і легко готувати.
  • Грецький йогурт та інші кисломолочні продукти — джерела пробіотиків, які допомагають контролювати вагу та сприяють гарному травленню.
  • Вівсянка — багата антиоксидантами, які допомагають роботі серця і знижують артеріальний тиск. Однак людям, які не переносять глютен, треба бути обережними з цим продуктом.
  • Горіхи, ягоди, насіння чіа і льону прекрасно доповнюють сніданок і допомагають збільшити в ньому вміст вітамінів, мінералів і клітковини.
  • Все, що ви звикли їсти на сніданок, приправте гарним настроєм.

7. Гігієна не тільки тіла, а й свідомості

Чого вже точно не варто робити зранку, то це нескінченно гортати стрічку в улюбленій соціальній мережі. Перевіряючи свій аккаунт, електронну пошту або чат відразу після пробудження, ми ніби відтягуємо час для того, щоб встати з ліжка і зайнятися більш важливими справами.

  • Багато з нас заходять в соціальні мережі виключно за звичкою, помилково вважаючи, що попереду ще купа часу, щоб встигнути зібратися на роботу або зробити інші домашні справи. Але якщо хоча б кілька раз спробувати використовувати ранкові години з користю, то радість і гордість за себе будуть сильнішими, ніж бажання зазирнути в телефон.
  • Спробуйте скласти список ранкових справ звечора, щоб вранці мати чіткий план дій і розуміти, що часу на «погортати Інстаграм» немає.
  • Ще один радикальний спосіб позбутися від звички проводити ранок, розглядаючи фотографії незнайомих людей, — видалити додатки з телефону, залишивши їх лише в веб-версії.
  • Не перевіряйте свої повідомлення WhatsApp і стрічку в соціальних мережах. Не робіть на початку дня репости зображень і текстів про «прекрасний ранок», тому що цим ви не потішите людей, а зіпсуєте їм настрій.

8. Ранок — час, щоб підбити підсумки

Планувати найближчий день все ж краще напередодні, а вранці бажано зосередитися на своїх досягненнях. Ми дуже часто знецінюємо власні успіхи, а на невдачах зациклюємось, накопичуючи негативний досвід. Але ж така тактика — найкоротший шлях до уникнення невдач, а значить, і до досягнення успіху.

  • Заглянувши вранці в планер і зосередившись на цілях, згадайте, що вже ви зробили на шляху до їх досягнення. Така проста дія допоможе підняти впевненість в собі, але ж це найкращий помічник у справах.
  • Для цього пункту зовсім не обов’язково ходити по квартирі з блокнотом і ручкою, записуючи всі виконані справи. Досить просто вимикати внутрішнього критика щоразу, коли захочеться на себе поскаржитися. І пам’ятайте, що від ранкового настрою залежить весь подальший день.

9. Можна вибрати будь-який образ для нового дня

Безумовно, з практичної точки зору одяг краще приготувати ввечері та витратити менше часу на збирання вранці. Але будь-які правила можна порушувати, особливо якщо настрій диктує «свою» моду. Ранок — чудовий привід, щоб надихнутися на створення нового образу і отримати від цього задоволення.

  • Доглянутий вигляд дозволяє людині відчуватися впевнено, а отже добиватися кращих результатів протягом дня.
  • Спробуйте заздалегідь скласти список образів, які можна створити з наявного у вас одягу. Вранці дуже хочеться не тільки стильно виглядати, але і відчувати себе комфортно, тому краще експериментувати з аксесуарами, а не з незручним взуттям.
  • Вибирайте одяг, який допоможе вам відчувати себе комфортно. Можливо, ви навіть заслужите компліменти, що зробить ваш день ще прекраснішим.

10. Ходьба пішки може замінити заняття у спортзалі

У ранкової ходьби є безліч переваг і користі. Якщо з якихось причин ви пропустили ранкову зарядку, то прогулянку можна вважати її компенсацією, адже при ходьбі спалюється чимало калорій. А ще це корисно для здоров’я, приємно і дуже модно.

Може, і у вас є кілька корисних ранкових ритуалів, які допомагають полюбити початок дня? Поділіться з нами?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: