Які свята відзначають 2 серпня (іменини, народні прикмети)

1596355149_inbound6776704211721861478

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 2 серпня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 2 серпня в Україні і світі.

Свята та події 2 серпня

Сьогодні Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів — пам'ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів, яка була ухвалена 23 листопада 1996 року лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції «Геноцид — Пам'ять — Надія», що відбулася в Освенцимі 21-23 листопада 1996 року.

У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау в газових камерах було знищено 2897 циган. Загалом у цьому таборі з 23 тисяч циган, депортованих з 14 країн, загинуло понад 20 тисяч. Вважається, що під час геноциду від репресій загинуло від 600 тисяч до півтора мільйона ромів. У відстковому відношенні ромська етнічна група найбільше потерпіла від вбивств нацистів. Понад 90% ромського населення Австрії, Німеччини та Естонії було знищено нацистським режимами. Під час Другої Світової війни в каральних акціях окупаційного режиму в Україні було знищено порядком 19-20 тисяч осіб ромської національності.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 8 жовтня 2004 р. № 2085-IV «Про відзначення Міжнародного дня геноциду ромів» Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів в Україні відзначається на державному рівні.

2 серпня 1519 року 40-тисячне кримсько-татарське військо Багатур-Салтана розбило у битві під Сокалем 20-тисячне військо литовського гетьмана Костянтина Острозького.

1727 року російський імператор Петро II видав указ про відновлення виборної посади гетьмана Малоросії. Ліквідація малоросійської колегії та відновлення посади гетьмана були поступками козацтву, послуги якого у війні з Османською імперією знову знадобилися Російській імперії, проте виборність перетворена на фікцію, адже у наказі зазначалося, що гетьманом повинен бути обраний Данило Апостол.

2 серпня 1914 року у Львові українські політичні партії об'єдналися в Головну українську раду. А також було створено Бойову управу українських січових стрільців — організаційно-координаційний центр легіону УСС.

2 серпня 1919 року, повертаючись в Україну, загинув в авіакатастрофі під Ратибором (Сілезія) Дмитро Вітовський, український політик, літератор, сотник Легіону Українських Січових Стрільців, полковник, начальний командант Української Галицької армії, Державний секретар військових справ ЗУНР.

2 серпня 1930 року на навчаннях Московського військового округу вперше висаджений повітряний десант. Згодом цей день став відзначатися в СРСР, а тепер у Росії як День повітрянодесантних військ.

2 серпня 1940 року Верховна Рада СРСР ухвалила закон про включення Північної Буковини, а також Хотинського, Аккерманського та Ізмаїльського повітів Бессарабії, які від Королівства Румунія перейшли до СРСР, до складу УРСР.

2 серпня 1989 року сталася трагедія на Київському головпоштамті, внаслідок якої загинуло 11 людей.

Іменини

  • Католицькі: Август.
  • Православні: Ілля, Олександр, Афанасій, Георгій, Тихон.

Православні і греко-католики 2 серпня вшановується пам’ять святого пророка Іллі, який, згідно з історичними відомостями, жив у IX столітті до нашої ери і був відомий як ревний християнин, активно боровся з ідолопоклонством.

Саме пророк Ілля був узятий живим на небо. Так, Ілля вирушив до Бога на вогненній колісниці, після чого його стали називати не інакше, як громовержець. В день його пам’яті влаштовували хресний хід і молилися про дощ або ясній погоді.

Працювати в день Іллі небажано, оскільки існувало вірування, що святий може покарати людину неврожаєм і хворобами. Селяни вважали, що 2 серпня на білий світ виходять всі гади і дикі тварини, а тому, намагалися не випускати худобу на пасовище.

Народні прикмети і традиції

  • Щоб позбутися від пристріту, треба умитися дощем в Ільїн день.
  • На Іллі день до обіду ще літо, а після обіду – осінь.
  • В Ільїн день вовчі нори відкриваються.
  • З цієї дати зазвичай починається сезон дощів.
  • Нечиста сила на Іллю, боячись вогненних стріл пророка, перетворювалася в різних тварин – лисиць, зайців, кішок, собак тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: