Доки Росія не змінить свою політику, періодично будуть жорсткі кроки зі сторони США, - експерт

199503_rus-embas-usa_reuters_960x380_0

У тому, що США висилає 24 російських дипломатів можна побачити прояв жорстокості на дії Росії, яка в свою чергу звела до мінімуму роботу дипломатичних служб американської сторони у РФ

У тому, що США висилає 24 російських дипломатів можна побачити прояв жорсткості на дії Росії, яка натомість звела до мінімуму роботу дипломатичних служб американської сторони у РФ. Проте не варто говорити про значне погіршення відносин двох країн.

Про це в коментарі ІА Дивись.info розповів директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик.

«Було роз’яснення з американського боку, які кажуть, що це не є чимось дивним чи несподіваним, це звичайна процедура. Виходять обмеження за часом і вони мають подаватись на нову візу, що зазвичай роблять дипломати. Це не є висилка дипломатів. Немає віз, які б діяли вічно, час від часу їх треба відновлювати, принаймні такий коментар дав представник Державного департаменту Нед Прайс. Звичайно, що в цьому можна побачити прояв жорсткості з американського боку, бо, скажімо, не так давно американці опинились у важкому становищі через обслуговування своїх дипломатичних служб у Росії. Оскільки РФ заборонила їм використовувати громадян РФ, які виконували дуже велику частину роботи. До мінімуму зведена функція американського посольства в Росії», - зазначає експерт.

Він також наголосив, що в цілому стосунки Америки і Росії залишаються прохолодними.

«З приходом Байдена до влади стосунки Америки та Росії радикально не покращились, можливо, і не погіршились. Байден каже, що хоче діалогу, покращення  відносин з Росією, але тільки в тому випадку, якщо Росія змінить свою поведінку в тому числі і  щодо України. Якщо вона цього не зробить, то будуть періодично жорсткі кроки зі сторони Сполучених Штатів Америки. Думаю, цей конкретний епізод навряд чи якось зачепить наші інтереси», - говорить Володимир Дубовик.

Він також зазначив, що процес видачі американських віз завжди дуже утаємничений.

«Треба зрозуміти, що російське посольство в Америці величезне, там працюють сотні людей. Тобто 24 людини – це навіть не більшість російських дипломатів. Якщо вони продовжать візу і повернуться в Америку, то дійсно просто завершать якісь бюрократичні моменти. Якщо вони не зможуть повернутись, тоді вже будемо казати, що пан Антонов правий, і Америка дійсно хоче видворити їх з США. Також зазначу, що все, що пов’язано з видачами віз зазвичай не оголошують, це утаємничений процес», - наголошує експерт.

Нагадаємо, посол Росії в США Анатолій Антонов заявив, що Вашингтон попросив 24 російських дипломатів покинути країну до 3 вересня після закінчення терміну дії їхніх віз. Також російський дипломат  зазначив, що США різко посилює процедуру видачі віз. Крім цього, без пояснень скасовуються чинні візи дружин і дітей російських співробітників в Америці.

«Широко поширені затримки в оновленні минулих віз також націлені на видавлювання російських дипломатичних працівників з країни», – заявив Анатолій Антонов.

У свою чергу представник Державного департаменту США Нед Прайс зазначив, що це звичайна регулярна практика і російські дипломати можуть подати заяву про продовження терміну віз.

Зазначимо, з початку серпня тільки в Москві штат американського посольства скоротили в 10 разів: з 1200 людей, як приміром було у 2016 році, до 120.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: