Смерть Віталія Шишова: кому вигідна ліквідація білоруського опозиціонера

3a54d70-shyshov690

Голову Білоруського дому в Україні Віталія Шишова знайшли мертвим. Правоохоронці перевіряють версію про умисне вбивство.

Експерти ж схиляють до думки, що до смерті опозиціонера можуть мати стосунок спецслужби Білорусі чи РФ.

Віталія Шишова, який зник у Києві 2 серпня, знайшли повішеним у столичному парку. У поліції повідомили, що почали кримінальне провадження за статтею «умисне вбивство», але будуть перевіряти всі версії.

Натомість колеги білоруського опозиціонера заявили, що за Віталієм стежили.

«Переїхати в Україну Віталій був змушений восени 2020 року, після виходу на гомельські протести в серпні і подальшого активного протистояння узурпаторам влади в Білорусі.

У БДУ він брався абсолютно за всі сфери діяльності: допомога релокантам, проведення акцій проти режиму Лукашенка, звернення в держоргани для просування законопроєктів, які допомагають нашим співвітчизникам, формування діаспори в Україні», – повідомляє ТК Білоруський дім в Україні (БДУ).

Також нас неодноразово попереджали як місцеві джерела, так і свої люди в РБ про всілякі провокації аж до викрадення та ліквідації

Зазначається, що за Віталієм велося стеження, про яке повідомлялося у правоохоронні органи

«Також нас неодноразово попереджали як місцеві джерела, так і свої люди в РБ про всілякі провокації аж до викрадення та ліквідації. Віталій стоїчно і з гумором ставився до цих попереджень, заявляючи, що бодай так БДУ вийде з інфовакуума.

Немає сумнівів, що це спланована чекістами операція з ліквідації справді небезпечного для режиму білоруса. Будемо продовжувати домагатися істини в загибелі Віталія!» – йдеться у повідомленні.

Політолог Михайло Басараб переконаний, що насамперед треба шукати тих, хто мав мотив позбутися Віталія Шишова.

«Треба завжди дивитися на мотивацію – хто міг бути зацікавленим у вбивстві чи ліквідації білоруського опозиціонера? Відповідь не доведеться шукати дуже довго. Безумовно, йдеться про Лукашенка і представників його режиму. Очевидно, це вже не перший теракт російського КДБ на території України, а експерти, активісти невипадково ставлять в один ряд убивство Віталія Шишова та Павла Шеремета», – каже Михайло Басараб.

Адже, на його думку, убивць Павла Шеремета варто шукати не в Україні, і замовників, й виконавців.

«Багато хто з першого дня убивства журналіста говорив, що треба пріоритетно відпрацьовувати версію саме політичного вбивства на замовлення Лукашенка або представників його авторитарного режиму. Те саме, очевидно, ми можемо говорити і про вбивство Віталія Шишова. Лукашенко не приховано публічно сповідує методи радянського управління, зокрема білоруське КДБ побудоване за стандартами радянського. Як ми пам’ятаємо, одним з пріоритетних напрямків роботи радянського КДБ було знищення ворогів радянського режиму, так званих зрадників, де б вони не були», – пояснює політолог.

Очевидно, це вже не перший теракт російського КДБ на території України

І додає, що це виклик для українських спецслужб, і такі речі, безумовно, обурюють.

«Відтак, будь-хто, хто переховується на території України від недружньої нам держави, у небезпеці, зокрема білоруські опозиціонери, яких підтримує український народ, а Україна не визнала фальсифікованих виборів у Білорусі. Як наслідок, відносини між державами зіпсувалися. І після відомих подій у Білорусі минулого літа сюди переїхало дуже багато і білоруських бізнесменів, і опозиційних політиків. Звичайно, вони втікали в Україну з надією, що тут вони перебуватимуть у безпеці. Те, що сталося – це явний сигнал Лукашенка, передусім своїм опонентам в Білорусі, що втікати від білоруського режиму немає сенсу – ми вас знайдемо так чи інакше і ліквідуємо», – веде далі експерт.

Другий важливий сигнал – це публічний показовий виклик Лукашенка і його КДБ керівництву Української держави та українським спецслужбам.

«Це, безумовно, питання честі знайти винуватців і справжніх виконавців убивства Павла Шеремета, а тепер ще й Віталія Шишова. Та довести, власне кажучи, що ці вбивства відбувалися на території України не через проблеми цих людей з Українською державою. Ні в Шеремета, ні в Шишова таких проблем не було.

Лукашенко діє в кращих традиціях радянського КДБ, натомість ми бачимо серйозні проблеми всередині українських спецслужб.

Цілком можна припустити, що і за вбивством Павла Шеремета та Віталія Шишова стоять одні і ті самі люди. До речі, версії про те, хто це міг бути, гуляли у відкритих джерелах. Думаю, що за великого бажання українських спецслужб, у принципі, не важко буде встановити реальних виконавців політичних вбивств на замовлення Лукашенка і його кліки.

Це, безумовно, питання честі знайти винуватців і справжніх виконавців убивства Павла Шеремета, а тепер ще й Віталія Шишова

У нас була така трагікомічна історія, коли у вбивстві Павла Шеремета запідозрили цілком невинних людей і тримали їх за ґратами. Я маю на увазі Антоненка, Кузьменко і Дугар. Дуже сподіваюся, що бодай це навчило українську владу не шукати цапів-відбувайлів серед абсолютно невинуватих людей і не закривати справу за рахунок переслідування українських ветеранів, патріотів, волонтерів. Справа Шеремета мала б бодай відбити бажання шукати абсолютно лівих людей і шити їм білими нитками цю справу. Дуже сподіваюся, що у випадку з Шишовим зараз не знайдуть невинних українських патріотів, активістів, волонтерів чи ветеранів», – резюмував Михайло Басараб.

Натомість історик та політолог Олександр Палій вважає, що, на жаль, ситуації з ліквідації неугодних осіб спецслужбами, зокрема РФ можливі у будь-якій країні світу.

«Такі ситуації в сучасному світі, на жаль, можливі багато де, зокрема подібне було у Великобританії, Німеччині. У нас зараз перебуває чимало білорусів, і не пов’язувати смерть Віталія Шишова з російськими чи білоруськими спецслужбами, напевно, було б неправильно. Крім того, для подібних завдань можуть вербувати злочинців, використовуючи важелі впливу, зокрема фінансові», – каже Олександр Палій

І додає, що оскільки Віталій Шишов був відомою людиною серед білорусів, навряд чи йдеться про суїцид, і правоохоронцям треба концентруватися на версії про вбивство.

«Хоча теоретично виключати нічого не можна. Але це справа слідчих – з’ясувати, що сталося насправді. Україна не є безпечною країною для політичних біженців з Білорусі. Та загалом безпечних країн не існує. Тим паче не слід забувати, що Україна перебуває у стані війни і Росія кинула проти неї всі свої спецслужби», – резюмував політолог.

Тим паче не слід забувати, що Україна перебуває у стані війни і Росія кинула проти неї всі свої спецслужби

Про ймовірність політичного вбивства каже й Лілія Брудницька, експертка Центру структурної політології «Вибір».

«На мій погляд, загибель голови Білоруського дому в Україні (БДУ) могла бути замовним убивством, причому з політичних мотивів. Відразу наголошу, що це лише моя версія і висновки має робити слідство, яке оперує більш повною інформацією. А я дивлюся на політичний контекст. На Олімпіаді сталося чергове загострення теми Білорусі – «диктатора Лукашенко», але подія (відмова спортсменки повертатися до Білорусі) не набула такого резонансу, як, можливо, сподівалися і вона сама, і певні кола. Потрібно було підкріпити тему. Оскільки на події у Білорусі реакція (у тому числі світового співтовариства) млява, а Україна видається такою собі віддушиною для білорусів, незгодних з політикою Лукашенка, для накачування пристрастей у Білорусі потрібно перекрити цю шпарину. Нині її перекрито. Загибель Шишова трактується як однозначний сигнал білорусам, що в Україні їм теж небезпечно, бо й туди простягнуто щупальця Лукашенка.

Не виключено, саме так мав закінчити своє життя Протасевич, але він пішов на угоду з владою Білорусі

Окрім того, убивство додає переконливості образу кривавого диктатора. Останнім часом Лукашенко вдало грав на випередження: децентралізація, конституційна реформа тощо, а також спецоперація з Протасевичем. Натомість пані Тихановська мала зустріч з президентом США Джо Байденом. Збіг чи ні, але після цієї зустрічі знову актуалізувалася білоруська тематика. Не виключено, саме так мав закінчити своє життя Протасевич, але він пішов на угоду з владою Білорусі.  Далі потрібно відстежувати розвиток подій: які заяви (і від кого – це важливо) пролунають з США, з Білорусі, з білоруської опозиції, від білорусів в Україні, хто очолить БД у нашій країні та як зміниться діяльність цієї установи.

Одне можна сказати напевно: чинній українській владі, як і опозиції, ця смерть не те що ні до чого – вона шкідлива. І якщо політичні сили утримаються від спокуси піару чи хайпу, можна сказати, вони не зацікавлені у цій моторошній історії. Тобто Україні загалом це ні до чого. Це якщо розмірковувати над політичною версією. Якщо, звісно, немає інтересів у Білорусі. А якщо є, то вони пролягають не у політичній, насамперед  в енергетичній сфері», – каже експертка.

І зазначає, що дестабілізація Білорусі перекриє ресурс балансування на оптовому ринку електроенергії, відтак тарифи поповзуть вгору і доволі відчутно.

«Балансувати доведеться або «зеленими», або європейськими кіловатами. До євросистеми ми ще не приєднані, хоча плани на 2023 рік вже є (СНБО). Тож чим покривати добові коливання електроенергії, чим компенсувати зростання тарифів і цін на внутрішньому ринку України і хто матиме з того вигоду?» – резюмувала Лілія Брудницька.

Вважаю, що трагічна загибель глави «Білоруського дому в Україні» Віталія Шишова – майже безсумнівно, політичне вбивство, за яким стоять спецслужби Білорусі. Про це свідчать не тільки обставини цієї трагедії, а й свідчення його колег і друзів. Вони розповідали, що за Віталієм велося стеження, іноді до нього та його дівчини підходили незнайомі підозрілі люди, намагалися вести якісь перемовини. Крім того, вже після зникнення з його номера було зроблено декілька так званих «глухарів», тобто дзвінків, які скидають під час підйому трубки. Друг Віталія в ефірі каналу «Україна 24» повідомив, що той не тільки активно займався допомогою білоруським політичним біженцям, а й намагався ідентифікувати серед них провокаторів та агентів КДБ – справою якою, за великим рахунком, мали б займатися спецслужби України.

Одне можна сказати напевно: чинній українській владі, як і опозиції, ця смерть не те що ні до чого – вона шкідлива

Наталя Беліцер, експерт ІДПО зазначає, що після смерті Шишова Україна стає небезпечною країною для білоруських опозиціонерів, доля яких спричиняє чимдалі більшу тривогу.

«Білоруський режим, очевидно, застосовує не тільки підривну роботу щодо сусідньої Литви шляхом спрямування потоків нелегальних мігрантів, а й «успішно» засвоїв злочинну практику політичних вбивств не тільки у своїй країні, а й за кордоном, – ту саму практику, яку протягом багатьох років здійснювали спочатку радянські спецслужби, а потім їхні російські нащадки – ФСБ та ГРУ. І хоча відвернути такі злочини дуже важко навіть у розвинених демократичних країнах – згадаймо отруєння Скрипалів у Великій Британії, політичні вбивства у Німеччині тощо – правоохоронні органи і спецслужби України мали б приділити значно більше уваги цій проблемі і вжити ефективніших заходів для захисту потенційних жертв», – резюмувала експертка.

Євген Савісько, релігієзнавець та культуролог теж схиляється до версії про вбивство.

«Найімовірніше це вбивство, навряд випадкове. Адже сталося воно після початку протистояння між Києвом і Мінськом, коли українські урядовці підтримали санкції країн Євросоюзу проти нинішньої білоруської влади. Саме після цього спецслужби Республіки Білорусь почали активно долучатися до антиукраїнських своїх колег з РФ. І все активніше почалося полювання проти власної опозиції.

Тому є принаймні дві версії щодо замовників вбивства Віталія Шишова. Перша – це спецслужби Білорусі. Друга – це третя сила, котра грамотно і фахово провокує загострення конфлікту між Україною і  Білоруссю. Це можуть бути як структури з Росії, так і котроїсь з антипутінських і антилукашенківських сил.

Україна вже давно перестала бути безпечною не тільки для політичних біженців, але і для власних громадян. І дуже ймовірно, що ця смерть не буде останньою. Адже іде війна», – наголосив Євген Савісько.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: