Уряд і Нацбанк не зацікавлені у зміцненні гривні, – експерт

17-2

Цього тижня гривня побила власні рекорди за останній рік і досягла найменшої позначки відносно долара.

Водночас ціни на традиційний український сировинний експорт зростають, Нацбанк закуповує у понад 4 рази більше валюти на валютному ринку, а МВФ обіцяє допомогу у вигляді 2,7 мільярда доларів.

Чи допоможе це гривні втримати свої позиції та якого курсу нам варто очікувати до кінця року ІА Дивись.info розпитала у експертів-економістів.

«Те, що Нацбанк на початку серпня вийшов на валютний ринок з досить великою закупівлею долара пояснюється дуже просто. У нас з вересня ідуть дуже крупні платежі з обслуговування зовнішнього боргу, який виплачується переважно в доларах. І для того, щоб мати можливість у повному обсязі обслуговувати цей борг, Національному банку треба мати якомога більший резерв іноземної валюти. Тому він зараз виходить на валютний ринок зі значно більшими закупівлями валюти для того, щоб з вересня накопичити достатню суму для обслуговування зовнішнього боргу», – роз’яснює економіст Андрій Новак.

Також експерт зазначає, зміцнення гривні відбулось за рахунок великого попиту під час карантину саме на українську валюту.

«Коронавірусна криза різко зрізала доходи українців: люди втратили роботу чи в Україні, чи то заробітки за кордоном через обмеження, які ввели майже усі країни. Дуже багато українців проводили останній рік-півтора за рахунок заощаджень, в основному валютних. Здавали валюту і купували гривні, оскільки для того, щоб проводити життя в Україні, потрібні гривні. З таких об’єктивних обставин гривня трішки зміцнилась», – говорить Андрій Новак.

Та чи втримає гривня свої позиції до кінця року, залежить від декількох факторів. Зокрема від уряду, який заклав у бюджеті на поточний рік значно вищий курс долара.

«До кінця року ситуація з курсом буде залежати від декількох факторів. По-перше, надходження чи не надходження траншів з МВФ і в якому обсязі. По-друге, яким буде стан нашого експорту. Це показує друга половина року: і аграрний експорт, і промисловий по металах. Скільки буде надходити валюти через експорт і при цьому який в нас буде імпорт. В сумі – який у нас буде експортно-імпортний баланс: позитивний, негативний чи нейтральний.

Уряд у бюджеті на поточний рік заклав курс на кінець року 29,1 гривні до долара

І третій фактор – попит на валюту вже на готівковому ринку, який формуємо ми, громадяни, а також українські підприємства. Від цих трьох факторів буде залежати курс до кінця року. При цьому треба врахувати, що уряд у бюджеті на поточний рік заклав курс на кінець року 29,1 гривні до долара. Тобто не виключено, що для того, щоб просто виконувати бюджет, Кабмін разом з Нацбанком вирішать штучно девальвувати гривню до цього показника. Те, що в нас уже відбувалось не одного року. Сподіваємось, що цього року уряд та НБУ не будуть девальвувати гривню заради своїх вузьких бюджетних інтересів, що призводить до зниження рівня життя більшості українців», – зазначає експерт.

Надлишок валюти на українському ринку пов’язаний із підвищенням цін на сировинний експорт. Та уряд і Нацбанк не зацікавлені в суттєвому зміцненні гривні, вважає фінансовий аналітик Олексій Кущ.  

«Нацбанк завжди закуповує валюту, коли на ринку, скажемо так, є надлишок пропозицій іноземної валюти. Це в принципі один з елементів монетарної політики Національного банку. У валютній інтервенції це один з інструментів девальвування рівня грошової маси, тобто банк закуповує валюту і збільшує рівень грошової маси.

Також резиденти, які раніше виводили гроші з українських державних цінних паперів, пригальмували цей вивід

Зараз надлишок валюти на ринку пов'язаний зі сприятливою зовнішньою сировинною кон’юктурою - ціни на традиційний український сировинний експорт зростають. Йдеться передусім про аграрну продукцію, кукурудзяну, соняшникова олію, сам соняшник, зерно. Крім того зростають ціни на метал. Також резиденти, які раніше виводили гроші з українських державних цінних паперів, пригальмували цей вивід коштів і відновили інвестування. Плюс новина про те, що МВФ виділить для України 2,7 мільярда доларів у вигляді так званих спеціальних прав запозичення між тими країни, які потребують підтримки під час цієї кризи. Ці кошти надійдуть на рахунки Національного банку в кінці серпня - на початку вересня. Це поповнить золотовалютні резерви і знову ж таки сприятиме стабілізації гривні. За рахунок цих коштів ми можемо більш-менш стабільно пройти.

Ситуація буде продовжуватись до початку нової фази кризи, пов’язаної з пандемією. І в принципі, я думаю, що суттєвого зміцнення гривні зараз не буде, тому що Національний банк і уряд не зацікавлені в цьому, це негативно буде впливати на економіку і на бюджетні надходження. Тому «танці» навколо позначки «27» будуть зберігатися. А з глибокої осені, взимку, коли почнуться закупівлі на дорогі енергоносії, почнеться рух до девальвації, і гривня наблизиться до позначки «28». Це традиційні сезонні коливання. Треба орієнтуватися, що природний газ на європейських ринках буде на рівні від 500 доларів за 1000 кубометрів», – говорить Олексій Кущ.

Христина ПАВЛУЧКОВИЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: