У Львові та ще в чотирьох містах найбільше зросла вартість оренди житла

020218_173127_88391_2
ілюстративне фото, з відкритих джерел

За сім місяців нинішнього року вартість оренди житла в Україні в середньому зросла на 10-15% в залежності від регіону. 

За сім місяців нинішнього року вартість оренди житла в Україні в середньому зросла на 10-15% в залежності від регіону.

Про це ІА Дивись.info повідомили в пресслужбі Асоціації фахівців з нерухомості.

Як розповів президент АФНУ Юрій Піта, найпомітніше ціни зросли на «соціальні» малогабаритні квартири старої забудови, розташовані поблизу станцій метро чи транспортних вузлів.

За його даними, максимальне збільшення цін зафіксоване в найбільших містах України, а саме Харкові, Одесі, Львові, Дніпрі та Києві - майже 15%.

«В інших обласних центрах зростання цін менш відчутне: від 5% до 10%», - розповів експерт.

Юрій Піта каже, що формування цін згідно із попитом відбулось у квітні-травні нинішнього року і ще до середини серпня ціни залишаться сталими.

Водночас зріс і попит на оренду: порівняно із торішніми показниками орієнтовно на 20-25%.

«На ринку оренди житла ціни формуються через наявний запит громадян. Упродовж 2021 року відбувається повільне підтягування вартості найму до показників кінця 2019 року. Але це стається без якихось відчутних цінових стрибків», - підкреслив Юрій Піта.

На думку фахівця, до кінця року на ринку нерухомості не відбуватиметься суттєвих скачків у цінах, тому вартість оренди може зрости щонайменше на 10-15% і повернеться до показників 2019 року.

«Зростання орендної плати може максимально сягнути ще додаткових 15%. Отже, за підсумками року вартість оренди квартир збільшиться на 25-30% і відповідатиме «доковідним» цінам», - зазначив він.

Юрій Піта нагадав, що торік під час першого весняного локдауну вартість оренди житла суттєво знизилася. В деяких регіонах країни, як, приміром, у Миколаєві, Херсоні, Запоріжжі, вона впала на 50-70%. В інших регіонах зниження ціни зафіксоване в середньому на рівні 35-40%. Водночас, як розповів експерт, на більш затребуване житло - 1,2-кімнатні квартири радянської забудови площею 35-50 м2 - зниження орендної платні у Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі та Львові не перевищило 25-30%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: