Заповідник «Древній Звенигород» відкрив свій перший туристичний сезон

_1628266972_612x321_3_0
Фото: ЛОДА

Створений 2020 року історико-культурний заповідник «Древній Звенигород», що за 25 км від Львова, вчора презентував оновлений сучасний музей та цікаву туристичну програму для дорослих та малечі.

Тепер у музеї «Древнього Звенигорода» у віртуальній реальності можна побачити середньовічну княжу столицю, повідомляють у ЛОДА.

«Сьогодні ми презентуємо музей минулого і майбутнього, - говорить керівниця заповідника Наталя Войцещук. - Минулого, бо тут можна побачити сотні унікальних артефактів часів княжого міста. Це речі побуту, прикраси, речі релігійного призначення. З іншого боку, це музей майбутнього - такий, якими би ми хотіли бачити багато музеїв в Україні. Музеї, які сміливо використовують сучасні технології, є відкритими до діалогу з відвідувачами, є комфортними та дружніми як для дітей, так і для дорослих».

В експозиції музею - експонати, які знайшли під час розкопок середньовічного Звенигорода. Частина з них - з фондів Львівського історичного музею та Археологічного музею Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України. Зокрема, тут можна побачити найдавніші знайдені археологами на території України гуслі, унікальну чашу-потир, та мушлю, яку тогочасні паломники принесли з території нинішньої Іспанії.

Основна ж цікавинка музею - можливість побачити середньовічну княжу столицю у віртуальній реальності. У межах проєкту, який профінансував Український Культурний Фонд, в Звенигороді вдалося відтворити вигляд 12 локацій давнього міста. Чотири з них – інтер’єри церков та палаців, вісім – вулиці, площі та панорами давнього міста. Для екскурсій у заповіднику також відкрили територію городища літописного міста Звенигорода. Загалом це понад 30 га.

Торік тут розпочались роботи з облаштування історико-культурного парку. Вже виконано підготовчі роботи та закуплено частину обладнання. Майбутній парк поєднає в собі відпочинкову, культурну, наукову, музейну та освітню функції. На території давнього городища заплановано створити мережу доріжок, підсвітити та ознакувати основні елементи, облаштувати дитячий майданчик.

Нині ж команда заповідника шукає фінансування на продовження робіт.

«Заповідник «Древній Звенигород» має стати унікальним культурно-туристичним центром поблизу Львова. У наступні роки ми маємо працювати над розбудовою його інфраструктури, залучати партнерів і фінансування з різних джерел. Сучасні технології дозволяють нам, людям 21 століття краще зрозуміти минуле, бо говорять до нас мовою сучасності. Хочу подякувати всій команді заповідника і запросити всіх мандрівників і обов’язково львів’ян завітати Звенигорода», - каже голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Упродовж наступних вихідних у заповіднику відбуватиметься ціла низка культурно-мистецьких заходів, тому до Звенигорода може приїхати кожен охочий. Екскурсії, концерти, квести, відвідування музею та інші заходи - безкоштовні. На деякі з них організатори просили зареєструватися. Довідка Історико-культурний заповідник Древній Звенигород створили у 2020 році в однойменному селі Звенигород, що на території Давидівської ОТГ, за 20 км від Львова. У середньовіччі там було одне з найбільших міст західної України – столиця Звенигородського князівства.

Перша літописна згадка про нього датується 1086 роком, що робить його майже на 200 років старшим за Львів. У першій половині XII ст. це столиця Звенигородського князівства. Саме тут будують перші на території західної України білокам’яні церкву та палац.

Численні археологічні знахідки розповідають про Звенигород як багате та красиве місто, де були розвинені освіта та мистецтва. Саме звідси походять три найдавніші писемні документи державного архівного фонду України – берестяні грамоти. Одна з них чудово збережена і дає нам зразок письма та мови XII ст. Місто існувало до 1241 року, коли вщент було спалене монголо-татарами, і з того часу не відновлювало своєї величі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: