Малюк у бійцівському клубі та інші трилери – 5 книг, які вас не розчарують

opivnichna_biblioteka_hejh-1-1

Незвичні сюжети, які проглядають крізь буденне життя, а також яскраві характери, що розкриваються у нестандартних ситуаціях – ось те, що робить з цих книжок справжнє психологічне чтиво.

У відпустці, на відпочинку або на вихідні вони зуміють захопити вашу увагу, не відпускаючи до останньої сторінки.

Гейґ Метт. Опівнічна бібліотека. – К.: Жорж, 2021

За сюжетом цього бестселеру, десь між життям і смертю існує бібліотека з незліченними книгами. І кожна з них — це історія паралельної реальності. В одній книзі викладена історія вашого життя таким, яким воно є; в інших — історії життів, які ви могли б прожити, якби в певний момент наважилися щось змінити. Уявіть, що у вас з’явилася можливість піти в таку бібліотеку і переглянути всі варіанти Нора Сід — одна з тих, хто отримав такий шанс. Обираючи книги в Опівнічній бібліотеці, Нора проживає свої нові життя — ті, в яких зробила інший вибір: стала науковицею, спортсменкою, рок-зіркою, вірною дружиною Та чи виявиться хоча б одне з цих життів кращим за те, яке вона має? «За дев’ятнадцять років до того, як вона вирішила померти, Нора Сід сиділа в теплі маленької бібліотеки в школі Гезелдін, що в містечку Бедфорд, – дізнаємося ми передісторію героїні. –  Перед нею на низькому столику була шахівниця. – Норо, люба, хвилюватися за своє майбутнє – нормально, — поблискуючи очима, як сонце в морозяний день, промовила бібліотекарка місіс Елм. Місіс Елм зробила перший хід, Кінь перескочив рівний шерег білих пішаків. – Звичайно, щодо іспитів ти будеш хвилюватись. Але ти зможеш стати ким захочеш, Норо. Подумай про всі ці можливості».

Анатолій Дністровий. Місто уповільненої дії. – К.: Видавництво Жупанського, 2021

Цей роман, написаний на початку 2000-х років, насправді про дев’яності – саме про час загальної кризи, безробіття, переорієнтації цінностей та інших особливостей національного колапсу. Місце дії – спальні райони мегаполісу, не триває життя місцевого люмпен-пролетаріату з відповідним кримінальним прошарком. Мова – жаргон, суржик. Пострадянська дійсність, змальована у романі, мало чим відрізняється від решти вуличних епопей, відомих за такими творами цього часу, як «Депеш Мод» Жадана, «БЖД» Ушкалова, «Кляса» Вольвача і «Пацики» того ж Дністрового. Насправді роман вкладається у жанрові нішу позачасової серії про брак перспектив, деградацію і «життя без майбутнього», започатковану вже на новітнього часу Ірвіном Велшем і Дугласом Коуплендом. Наразі маємо, отже, український варіант літератури у панківському жанрі «no future».

Артем Поспєлов. Тадуш. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2021

Цей психоделічний трилер, написаний методом потоку свідомості – яскрава мозаїка чужих розмов, власних думок десятирічного героя і його ж спогадів, що складаються в родинний епос. Вигаданий співрозмовник Малюк, що ніби вимандрував з «Бійцівського клубу» Паланіка – насправді, двійник і темна сторона героя, з яким він спілкується і якого ніхто не бачить, він дає поради, сипле афоризмами і задає каверзні питання щодо дорослих. А ще на самому початку наш герой, який не ходить до школи, і про який кажуть, що він хворий, повідомляє, що вбив Діда. І до самого фіналу нас переслідує загадка: чи дійсно мова про малолітнього монстра, закоханого, до того ж, у свою Тітку, чи це все – підступи уявного Малюка? «Хтось декламує: – Він усе знає і все бачить. На те його воля. Хтось додає: – Бог забирає кращих.  Чути беззубий голос:  – Да… Йому нада луччі.  Та річ у тім, що Діда забрав ніякий не Бог». Тим більше, додамо, що тема вбивства і смерті постійна в романі. Інтрига не відпускає ні на мить, родина потроху розпадається, немов у «Десяти негренятах» Агати Крісті, героя віддають ир знайомим, то в дитячий табір, і пам’ять, яку він збирає по крихтах у свої десять років, загрожує виявитися важезною ношею і ще більш психологічною травмою.

Роберт Бриндза. Дівчина у кризі. – К.: Book Chef, 2021

Жахлива знахідка на початку цієї трагічної історії – не перший випадок для декого з її героїв. Її очі широко розплющені, губи напіввідкриті, ніби вона намагається щось сказати. Її мертве тіло вмерзнуло в кригу… «Лі помітив декілька старих пляшок і трохи сміття, що виступали із замерзлої криги, а потім щось змусило його зупинитися». Щось скоже на кінчик пальця. Серце Лі забилося частіше, він потягнувся й обережно його стиснув. Він був холодним і немовби гумовим. Темно-фіолетовий ніготь узявся морозом. Лі відтягнув рукав куртки і протер ним кригу. У сяйві від айфона замерзла поверхня видавалася похмуро-зеленою, а внизу Лі побачив долоню, здійняту вгору до того місця, де з криги стирчав палець. Те, що мало б бути рукою, зникало у глибинах». Коли ж хлоп’я виявляє тіло жінки під товстим шаром криги на озері в парку південної частини Лондона, детективку Еріку Фостер призначають очолити розслідування загадкового вбивства. Чергова жертва — красива молода світська леді — здавалося, мала ідеальне життя. Але коли Еріка починає копати глибше, їй вдається відшукати спільне між цим злочином та вбивствами трьох повій, знайдених задушеними та скинутих у водойми навколо Лондона.

Пйотр Ґурський. Закон ордену. – К.:Рідна мова, 2020

Хоч світ у цьому романі живе після великої війни та знищення цілого народу, але розпочинається він з оргії з німфами. Загалом це світ, де дракони й мандрівні чарівники такі ж реальні, як політики та наймані вбивці. У цьому світі невпокоєний мисливець за людьми Кестель Нетса шукає славнозвісну Алію Лов, небезпечну втікачку з таємничого ордену Ама. Екзотичні пейзажі, давня історія, що раз у раз відбивається в теперішньому, і хитросплетіння інтриг — все це витворює темне фентезі у незвичному романі.  «Не уявляв, як так сталося, – розмірковують у ньому. – Гробліни. Як вони дізналися про те, що Алію схоплено? Не зносив ані гроблінів, ані їхньої магії. А тим часом ходили чутки, що Алія інколи працювала з ними. – Швидше, – він схопив її за зап’ясток так сильно, що аж зойкнула. – Що таке? Та к бісу. Вона чудово знала – що. Брати Шерони кохали Алію Лов. Не була до них прихильною, ніколи не подала Їм ані тіні надії, але це лише посилювало їхні почуття. Віддавали їй усе, чого хотіла: золото, срібло, сталеві перстені – криваві метали, бо оплачені кров’ю. Приходила, коли хотіла, користалася з їхньої гостинності й зникала, викравши коня чи двох. Не тримали образи. На дні їхніх сердець викарбувався образ Алії Лов, яка зараз потребувала допомоги».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: