В Одесі помер художник Олександр Ройтбурд

4d54696-0

Сьогодні в Одесі помер відомий український художник, директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд. Йому було 59 років.

Про це повідомила ЛМР.

«Мав за радість бути особисто знайомим з паном Олександром. Справді непересічна і дуже талановита людина, яка присвятила себе мистецтву. Мало хто так віддано і щиро любив і підтримував українську культуру. Щирі співчуття. Це непоправна втрата для всіх нас», - зазначив мер Львова Андрій Садовий.

Олександр Ройтбурд довгий час хворів, мав ускладнення після коронавірусної хвороби, яку переніс навесні, повідомляє УП.

Олександр Ройтбурд вів тривалу боротьбу за посаду керівника Одеського художнього музею, ще у 2017 році він виграв відповідний конкурс, проте чиновники чинили цьому опір. Лише у грудні 2020 року художник остаточно отримав можливість керувати музеєм.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко після звістки про смерть Олександра Ройтбурда розповів про нещодавню зустріч з художником та його мрію створити музей сучасного мистецтва в Одесі.

Еспресо наводить факти з біографії митця.

Він народився у 1961 році в Одесі, закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту.

Перші уроки малювання Ройтбурду давав одеський художник Олег Соколов (1919-1990), викладачем в інституті був останній з "бойчукістів" Микола Павлюк (1901-1980).

Олександр Ройтбурд є одним із основних художників "української нової хвилі”.

Твори художника знаходяться Державній Третьяковській галереї у Москві, Державному Російському музеї у Петербурзі, музеї сучасного мистецтва МоМА у Нью-Йорку, DUMA (художньому музеї університету Дьюк в Дерхемі (США), Одеському художньому музеї, PinchukArtCentre в Києві та приватних колекціях.

У 2009-у році картина Ройтбурда з серії "Прощавай, Караваджо!" була куплена на лондонському аукціоні Phillips de Pury & Co за рекордну на той час для українського живопису суму – $97 тис.

Олександр Ройтбурд є співзасновником асоціації "Нове мистецтво". З 1993 по 1999 працював арт-директором, а з 1999 по 2001 — президентом цієї асоціації. 1997 - 1999 роках був головою правління Центру сучасного мистецтва Сороса в Одесі, у 2001 - 2002 роках - регіональним координатором фестивалю "Культурні герої", в 2002 році став директором Галереї Гельмана в Києві.

Учасник понад 100 виставок і мистецьких проєктів.

Наприкінці 2017 року Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. Попри спротив депутатів облради, які не проголосували за його кандидатуру, 19 березня 2018 голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов підписав із ним контракт на 5 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: