Обійми Магучіх з росіянкою: суспільство неоднозначно відреагувало

orig_549015

7 серпня українка Ярослава Магучіх завоювала «бронзу» на Олімпіаді у фіналі жіночих стрибків у висоту. «Золото» взяла представниця ОКР Марія Ласіцкене. Після змагань Магучіх і Ласіцкене обійнялися.

На одній фотографії спортсменки стоять притулившись одна до одної, посміхаються і тримають великі прапори: Ласіцкене - Олімпійського комітету Росії, Магучіх - України. На іншій вони обіймаються.

28-річна Марія Ласіцкене з 10 років займається легкою атлетикою. Водночас вона представляє армійський спортклуб ЦСКА. У січні 2020 року за спортивні досягнення міністр оборони Росії Сергій Шойгу надав їй звання капітана Збройних сил. Також спортсменка має медаль міністерства оборони Росії «За військову доблесть».

Фотографії Магучіх з Ласіцкене викликали осуд та образи на адресу української спортсменки у соцмережах.

Новопризначена заступниця міністра оборони зі стратегічних комунікацій Ганна Маляр повідомила, що з Ярославою Магучіх проведуть розмову в Міністерстві оборони, оскільки спортсменка є молодшою лейтенанткою ЗСУ. Про результати розмови повідомлять громадськість.

«Спортсмени, які представляють Україну на міжнародних змаганнях, повинні розуміти, що в Україні триває російсько-українська війна і це накладає певні обмеження та відповідальність», - зазначила Ганна Маляр у Facebook.

«Вірне слідування спортивним традиціям, приміром - фото обіймів зі спортсменами-громадянами РФ, коли вони теж стають призерами, одразу використовує ворог як інформаційно-психологічну гармату, яка демонструє світу, що «їх тут немає». Необережна поведінка наших спортсменів, яких ми любимо і за яких щиро вболіваємо, може ставати об'єктом інформаційних спецоперацій ворога», - пояснила Ганна Маляр.

Народний депутат Олег Синютка також негативно відреагував.

«Я намагаюсь пояснити вчинок Ярослави чи то юністю, чи емоціями, які переповнювали дівчину, чи тим, що можливо не всім нашим спортсменам пояснили, що російсько-українська війна накладає на них певні обмеження під час міжнародних змаганнях.

Складно, напевно, спортсмену щось пояснювати, коли він бачить як Президент країни, яку він чи вона представляють на змаганнях, отримує 4,5 млн гривень роялті від «Кварталу 95» і «Кіностолиці» за 2020 рік. Не нагадуватиму, ви й самі пам’ятаєте, як нещодавно «Квартал 95» рекламувався на російському державному телебаченні.
Якісь подвійні стандарти чи що?», — написав він у своєму фб.

Частина користувачів соцмереж на фотографії Ярослави Магучіх з Ласіцкене відреагувала негативно. Ці коментарі, зокрема, можна побачити на сторінці спортсменки у Facebook.

«Боже мій, як соромно за вас! Ви роками тренуєтесь, досягаєте фантастичних результатів. Невже ви - це тільки високофункціональне тіло? Де совість? Невже ви не знаєте, хто напав на Україну? Хто вбиває, калічить, спричиняє появу майже двох мільйонів біженців? Сором», - пише Марія Олійнікова.

«Як можна принести медаль Україні та зганьбитися. Йшов восьмий рік війни», - зазначив Віктор Міщишин.

«Вам справді важливо якось зустрітися з людьми, які втратили близьких. Знайте, хто ви і вчиняйте гідно. Ви фотографуєтеся не під ганчіркою, а під прапором, за який помирали і помирають щодня наші співвітчизники. Поважайте свій прапор, поважайте і нас. А так — дякую що старалися», - радить Тарас Князєв.

«Сержант ЗСУ обіймається з капітаном ЗС РФ. Ви в курсі, що вони вбили сьогодні нашого побратима? До його матері не хочеш з'їздити про дружбу розказати? Посиділа б ти в окопах під мінами, я б подивився тоді на твої обіймашки, вояка», - пише Олег Андрощук.

«Ярославо, Вам зараз люди пишуть дуже злі і гарячі слова - повірте, їх можна зрозуміти. Я розумію також і те, що кожна людина може робити у житті помилки - тим більш це часто буває у такому юному віці. Просто слід усвідомити це (погодьтесь, ваше «дружнє» публічне фото з представницею країни-окупанта було недоречним) і рухатись далі», - зазначив Вадим Воскресенський.

Знайшлися й ті, хто заступився за спортсменку.

Зокрема Станіслав Горуна, львівський каратист, він написав:

«Спорт, мать вашу, поза політикою!!! Спорт – це вид діяльності. Для більшості спортсменів національної збірної України це професія і справа життя. Відчепіться від спортсменів з вашою ****ною політикою.

Спортсмен займається своїм ремеслом. Фотографія на п’єдесталі з суперником або другом – це його частина. П’єдестал – це унікальне та виключне місце поваги, яке зводить разом лиш на момент кількох успішних атлетів завдяки їхній роботі над собою і результативним виступам. Не більше не менше. Нема «зради» у фото Магучіх з Ласіцкене.

Інколи в цей короткий момент через визнання одне одного як рівних, зароджується міцна дружба або просто хороші відносини. Нема зради у привітаннях Нікольченко і Вєрняєва своїх опонентів по спорту.

Грузіть спортсмена за його політичні прояви, але від**іться від спортсменів за особисті відносини, які сформувались на підставі далеких від політики речей».

Реакція не заставила себе чекати, політики та інші спортсмени дуже негативно відреагували на слова каратиста.

Відомий український параолімпієць Андрій Демчук у коментарі до посту Горуни не погодився з його позицією.

«Все навколо має відношення до політики, бо кожен з людей зазвичай громадянин певної країни. А це накладає певні обмеження і можливості. А у українських олімпійців/топових атлетів є такий бонус як підтримка різного роду структур: ЗСУ/ДИНАМО/ і т.д., що теж повинно бути не лише матеріальним бонусом, але і вимогою певного роду поведінки», - вважає він.

Демчук зазначив, що для нього як уболівальника Магучіх її поведінка неприємна, «м'яко кажучи», а як для українця ця поведінка для нього «шок».

Народний депутат Олег Барна на допис Станіслава Горуна відреагував, сказавши: «Ти, мать твою, поза національною ідентичністю українця, поза національною гідністю і поза українською честю. Писка закрий і не поширюйте ахінеї та вибачся перед родичами загиблих воїнів, завдячуючи котрим ти і Могучіх можете жити , тренуватися в Україні та представляти вашу, нашу державу з нашим прапором. Белькнув би ти таке в тій же Росії... І запам'ятай, мать твою, національні, державні інтереси завше мають бути вище дружніх, цехових, корпоративних чи навіть родинних - це і є сутність справжнього патріота. І великий спорт не те що у політиці, а великий спорт і є політикою!»

Микола Княжицький, український журналіст та народний депутат України, пригадав Горуну його поїздку до РФ: «Горуна не усвідомлює, або навмисне не каже, що освіта, де вчать, хто герой, а хто ворог, де дають дітям правильні книжки і опановують рідну мову є політикою! І інженерія, яка творить зброю для захисту, і мистецтво, яке надихає солдатів на фронті, і навіть медицина , що боре віруси!

І це дивно. Бо поки одні гинули на фронті, спортсмен Горуна у 2015-му та 2016-му рр. проводив виїздні семінари в Російській Федерації, зокрема в Москві та Новосибірську.
Це не завадило йому 2020 року обратися депутатом Львівської ради від партії «Самопоміч».

Ці три приклади : патріотизм Беленюка, помилка Магучіх і заява Горуни, яку навіть охарактеризувати непросто демонструють і ситуацію у нашому суспільстві. Ми не переможемо, поки одні воюватимуть, інші дружитимуть з агресором, треті на словах засуджуватимуть агресора, а у діях толеруватимуть. Особливо, коли треті- влада».

У свою чергу, мер Дніпра, Борис Філатов назвав це фото великою помилкою, але пообіцяв Магучіх всебічну підтримку і допомогу, а також засудив цькування на адресу дівчини.

«Ти виграєш олімпійську медаль. Тебе переповнюють неймовірні емоції. Тебе – 19-річну дівчину, зовсім дитину, юну, безглузду, таку, що зовсім не бачить ніякого життя за нескінченними виснажливими тренуваннями. Ти робиш фотографію. Може навіть не розуміючи в той момент своєї маленької, але такої непростимої помилки. І тебе починають цькувати. Тисячі диванних «патріотів», які зробили для своєї країни в тисячу разів менше, ніж ти».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: