«Медичний Оскар»: двох львівських медиків нагородили орденами святого Пантелеймона

ordensvpant
Фото: ЛОР

Учора в Києві відбулась церемонія нагородження орденами та медалями святого Пантелеймона найкращих медичних працівників України. Такі нагороди отримали двоє медиків зі Львова.

Учора в Києві відбулась церемонія нагородження орденами та медалями святого Пантелеймона найкращих медичних працівників України. Такі нагороди отримали двоє медиків зі Львова, а загалом одинадцятеро фахівців.

Зокрема, у номінації «Взірець служіння суспільству» нагородили очільницю Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я сестру Севастіану Карвацьку, а переможцем у номінації «За досягнення у міжнародному співробітництві в охороні здоров’я» став професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини Львівського національного медуніверситету ім. Данила Галицького, президент Світової федерації українських лікарських товариств Андрій Базилевич.

ІА Дивись.info поспілкувалась із паном Андрієм про те, як пройшла вчорашня церемонія та що для нього означає орден святого Пантелеймона.

Андрій Базилевич справа. Фото: Олег Дуда

«Відзнака «Орден святого Пантелеймона» була започаткована в Міністерстві охорони здоров’я, коли відомство очолював Василь Князевич 2007 року. Під час перебування на горі Афон у отців різних конфесій з’явилась ідея і вони вирішили запровадити таку нагороду. Церемонія щороку відбувалась 9 серпня, оскільки це День святого Пантелеймона, та п’ять років тому, 2017-го, подія дещо видозмінилась: все перейшло у так званий формат події вручення «Оскару». Висуватись на нагороду може кожен охочий, хто вважає, що є гідним, або ж кандидатури можуть пропонувати організації», – зазначає нам Андрій Базилевич.

І каже, що перемога у номінації стала для нього несподіванкою.

«Я до останнього не знав, що ця нагорода дістанеться мені, хоч вірив, та не був остаточно впевнений. У залі було видно, що кожна нагорода сприймалася по-різному: в залежності від номінантів, це було не завжди передбачувано», – каже президент Світової федерації українських лікарських товариств.

Наш співрозмовник додає, що спочатку вручалися п’ять орденів у різних номінаціях. Сьогодні — це вже одинадцять номінацій: вісім орденів і три медалі.

«Три роки тому запровадили нагороду для молодих фахівців (до 35 років), тобто вони одержують не орден святого Пантелеймона, а дістають медаль у трьох номінаціях: за лікарське мистецтво, за турботу і ласку до хворого і за наукові розробки у медицині», – пояснює пан Андрій.

«Торік нагороду виокремили й для закордонних медиків. Цього року з’явилось також дві нові номінації – «Найкращий керівник закладу охорони здоров’я» та «Найкраща медична установа».

Загалом 2021 року нагороди отримали дев’ятеро медичних працівників, з-поміж яких професіонали, за плечима яких великий досвід, та молоді амбітні медики, медсестри, лікарі, військові хірурги та педіатри, науковці, а також ті лікарі, які нині на передовій із пандемією. Одну нагороду одержала медична установа та одну нагороду – добродійник з Нідерландів.

Та зазначає, що процедура обрання кращих із кращих — процес доволі тривкий та непередбачуваний.

«Цього року по Україні було висунуто 450 претендентів. У кожній області скликалися регіональні ради, які складались не лише із медиків, а й з політиків, журналістів та громадських діячів. Своїм жебракуванням вони обирали кандидатів і висували по кожній номінації одного переможця з регіону. Після цього Національна рада вибирала в кожну номінацію по чотири кращих. Національна експертна комісія формується з 25 голів регіональних рад; по 1 представникові церков України; по 1 представникові МОЗ та НАМН України, СФУЛТ, ВУЛТ, профспілки працівників охорони здоров’я України, Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів, Ради молодих вчених МОЗ України та Асоціації медичних сестер України. Перший етап проходить у березні-квітні, другий – травень-червень (кожен етап або претендент або голова регіональної ради презентує себе перед усіма іншими). І вже до останнього ми, як претенденти, не знаємо, хто з цих чотирьох номінантів, яких запрошують на урочисту церемонію нагородження, стане переможцем.

Іншим дістаються «прослави» — особливі нагороди. Вже останній рівень – Поважна рада, до якої входять очільники церков різних конфесій, міністри, політики тощо, які в останні дні радяться, таємно голосують, оцінюючи кожного претендента за п’ятибальною системою і за кількістю балів визначається, хто одержує нагороду. Тому ця нагороду називають медичним «Оскаром», бо до останнього ніхто не знає, хто переможе», – розповідає пан Андрій.

З його слів, Поважну раду всі роки очолює ексміністр охорони здоров’я України (2007-2010 років), а нині — голова правління Всеукраїнської організації Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги Василь Князевич. Сюди також входить академік, доктор медичних наук та почесний президент Світової федерації українських лікарських товариств Любомир Пиріг, колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко, Леонід Кравчук, який цього року у зв’язку з хворобою не зміг взяти участь в обговоренні. Була колишня міністерка освіти Лілія Гриневич, ректор Національного університету охорони здоров’я України Юрій Вороненко, керівники провідних навчальних закладів України, кавалери нагород минулих років.

Першу нагороду вручав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Нагадаємо, що за 2017-2020 роки розглянуто 106 заяв номінантів із Львівщини. 2018 року – восьмеро увійшло до четвірки найкращих в Україні у своїй номінації, один отримав орден та три медалі. 2019 року було шестеро номінантів, які увійшли до четвірки найкращих в Україні у своїй номінації, двоє отримали прослави. Торік шестеро номінантів увійшли до четвірки найкращих  в Україні у своїй номінації, а один отримав орден.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: