Що буде із цінами на електроенергію в Україні

eletroenergiyaplata02
Фото з відкритих джерел, ілюстративне

Кабінет Міністрів України планує знизити ціну на електричну енергію для всіх категорій побутових споживачів на 24 копійки — до 1,44 грн/кВт-год замість 1,68 грн/кВт-год (з ПДВ).

Про це повідомила в Facebook ексміністрка енергетики Ольга Буславець.

За її інформацією, уряд планує переглянути механізм покладення спеціальних обов’язків (ПСО). Розглядається варіант перейти від товарного ПСО до товарно-фінансового.

«Якщо його приймуть, то постачальники універсальних послуг будуть купувати електричну енергію для постачання населенню на конкурентному ринку, а також — в НАЕК Енергоатом на спеціальних аукціонах по ціні, що склалася на ринку на добу наперед (РДН) три місяці тому. Наведу приклад: за даними оператора ринку, середньозважена ціна „бази“ на РДН за перше півріччя 2021 року становила 1,33 грн/кВт-год, а це значно більше ніж 15 копійок за кВт-год, які зараз отримує Енергоатом в рамках поточної моделі підтримки», — написала вона.

Буславець додала, що державні Енергоатом, Укргідроенерго, а також оператори систем розподілу (колишні обленерго) будуть перераховувати електропостачальникам кошти, які необхідні для компенсації різниці між ринковою ціною електричної енергії для населення та пільговою, яку встановив Кабінет Міністрів України.

«Крім того, ОСР та ОСП будуть змушені купувати електричну енергію для компенсації власних втрат в Енергоатома за ціною 1,7 грн/кВт-год», — додала ексміністр.

За її даними, новий варіант ПСО почне діяти з 1 жовтня, тобто перед початком осінньо-зимового періоду.

Як пише сайт Finance.ua,Міністерство енергетики розраховує найближчим часом запустити нову модель ПСО на ринку електричної енергії для населення. Міністр енергетики Герман Галущенко анонсував підвищення цін з 1 липня і з 1 серпня, але Кабмін уже кілька разів продовжував дію існуючої моделі ПСО. Зокрема, рішенням від 28 липня зміну тарифу відклали до 1 вересня. Прес-секретар Президента України Сергій Никифоров повідомив 3 серпня, що уряд оприлюднить нові тарифи на електроенергію для населення до Дня Незалежності.

Зараз в Україні діє єдиний тариф на електроенергію для побутових споживачів — 1,68 грн/кВт-год. Галущенко говорив, що для побутових споживачів, які споживають в місяць менше 100 кВт-година (16 млн, або приблизно 40% домогосподарств), ціна буде нижчою від нинішньої.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: