П'ятнадцять вкрадених життів: у Львові розповіли про зниклих безвісти за час окупації Криму

IMG_20210811_114110

На площі Ринок, біля входу до ратуші, відкрилася виставка «15 вкрадених життів».

На площі Ринок, біля входу до Ратуші, відкрилася виставка «15 вкрадених життів».

Виставка організована громадською організацією «КримSOS» в межах інформаційної кампанії «Find&Free», що спрямована на пошук зниклих і звільнення незаконно затриманих мешканців та активістів у Криму і підтримки їх сімей, повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

У межах експозиції представлені 15 портретів та історій тих, кого ще досі не знайдено ні живими, ні мертвими з часів окупації Криму. Серед них — Іслям Джеппаров, Ервін Ібрагімов, Арлен Терехов, Руслан Ганієв, Сейран Зінедінов, Джевдет Іслямов, Федір Костенко, Арсен Алієв, Мухтар Арісланов, Іван Бондарець, Ескендер Апселямов, Валерій Ващук, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Ескендер Ібраїмов.

Мета цієї виставки - нагадати про жертв насильницьких зникнень в окупованому Криму. Це нелояльні до окупаційної влади українські та кримськотатарські активісти або родичі когось із них. Де-факто кримська влада чинить величезний тиск на представників активного громадянського суспільства, оскільки вони сприймаються ними як явні чи приховані загрози збудованого режиму.

«Мати Ервіна Ібрагімова, попри все, чекає сина з 2016 року, коли його було викрадено. Для багатьох з нас ранок 25 травня 2016 року почався тривожними повідомленнями з Криму про зникнення в ніч з 24 на 25 травня Ервіна Ібрагімова. Його фото можна побачити на цій виставці. Він був членом виконавчої ради Всесвітнього конгресу кримських татар, членом Бахчисарайського регіонального меджлісу, колишній депутатом Бахчисарайської міської ради. Страшні кадри викрадення Ервіна облетіли весь світ. Злочинці, які зупинили атівку, керовану Ервіном, а потім силоміць посадили його у свою, були у формі співробітників російської окупаційної влади. Досі немає жодної звістки про його місцезнаходження.

Такі прецеденти відбуваються впродовж 7 років, тобто з приходом окупаційної влади РФ на територію Кримського півострова. Навіть зараз, впродовж липня, зникло ще троє осіб. У жодному з цих кейсів окупаційні правоохоронні органи не розглядають версію причетності російських силових структур, «Кримської самооборони» або інших підконтрольних РФ груп. Водночас вони намагаються нав'язати альтернативні версії зникнення, наприклад, виїзд воювати в Сирію чи комерційні конфлікти», - розповіла представниця кримськотатарського народу Сусанна Зейнідінова.

Усього, за даними громадської організації «КримSOS», жертвами насильницьких зникнень в окупованому Криму стали 44 людини, 23 з них були викрадені, але пізніше знайдені живими. Шестеро — були знайдені мертвими.

«Найменше, що ми можемо зробити, – це пам’ятати про них, про це говорити, адже всі вони – наші, українські громадяни, адже Крим завжди буде Україною. Ми повинні говорити про зниклих цілому світові і нагадувати про цей нелюдський режим, який нізащо знищує людей. Ці молоді люди зникли тільки через те, що вони є кримськими татарами та громадянами України. Львів завжди був, є і буде відкритим для кожного кримського татарина. Ми підтримуємо їх з перших днів окупації. Ми будемо про татар говорити і пам’ятати завжди», – наголосила в.о. начальника управління культури ЛМР Оксана Стельмах.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: