Технічна рекультивація звалища у Грибовичах на завершальному етапі

200686_reculn_1_960x380_0
Фото: ЛМР.

Сміття засипали шаром мінерального ґрунту, далі покривають трьома спеціальними плівками і знову поверх накладуть ґрунт.

Про це повідомляє Еспресо.Захід.

Як повідомив директор комунального підприємства Тарас Калужний, технічна рекультивація розпочалася восени торік.

«Наразі виконуються роботи по завершенню перепрофілювання куполу полігону. Підрядник готує тераси, які виконуються, згідно з проєктною документацією. Окрім цього, ми приступаємо до дегазації тіла полігону, яке також закладено в цей проєкт.

Станом на сьогодні ми виконали близько 35-40% рекультивації полігону. Рекультивація складається з дегазації, технічної рекультивації і біологічної. Щодо робіт, які будуть виконуватись найближчим часом, то це дегазація, укладка дренажного шару геокомпозиту, а також ізоляційного матеріалу», – зазначив Тарас Калужний.

Наразі підрядник – консорціум компаній J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP, після засипання сміття шаром мінерального ґрунту, почав вкривати тіло звалища дренажним шаром (геокомпозитом) та ізоляційним шаром (геомембраною). Це дозволить «законсервувати» полігон. Як результат, зменшити об'єми рідини, що потрапляє у тіло полігону, та фільтрату, який утворюється. Також він сприяє виведенню звалищного газу до газоспалювальної установки.

Після завершення цих робіт звалище вкриють геотекстилем і ґрунтом. І на цьому закінчиться перший етап рекультивації.

«Першочергово ми зараз робимо зміну профілю куполу полігону, аби унеможливити в майбутньому рух або обвали сміттєвих мас. Потрібно, щоб вони були стабільні. Відповідно, встановлюємо систему збору біогазу та систему збору фільтратів полігону, а також встеляємо верх сміттєзвалища геосинтетичним матеріалом: геокомпозит, геомембрана і геотекстиль.

Геокомпозит потрібен для того, аби унеможливити проникнення біогазу з тіла полігону у навколишнє середовище, відповідно забезпечивши систему збору біогазу і підвищивши ефективність її роботи. Геомембрана буде запобігати витоку фільтрату та унеможливить вивітрення біогазу. Останнім шаром буде геотекстиль, який, фактично, буде захищати попередні два шари і стане основою для біологічної рекультивації, зокрема для ґрунту, який буде насипатись на нього. Під цими шарами все сміття буде біологічно знищуватись та розкладатись, уникаючи будь-якого контакту з навколишнім середовищем», – акцентував представник консорціуму компаній J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP Ахмет Ялчин Язиджі.

Технічна рекультивація має завершитись влітку 2022 року. Підрядник був би не проти проводити і роботи другого етапу та готовий подаватися на конкурс. У нього вже налагоджені усі робочі процеси та створена інфраструктура.

Проте залишається відкритим питання готовності міста до другого етапу рекультивації, зокрема з точки зору наявності фінансів.

Новий керівник ЛКП «Зелене місто» визнає цю проблему та запевняє, що в ЛМР усвідомлюють необхідність повного завершення рекультивації і це буде зроблено якщо не за кошти нового кредиту, то з місцевих джерел.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: