Українці платитимуть за електроенергію менше, та це стосується не всіх

світло
Фото з відкритих джерел

На засіданні Кабінету міністрів 11 серпня ухвалили постанову про зниження тарифу на електроенергію, однак ідеться лише про домогосподарства, які споживають менше 250 кіловат на годину.

Такі зміни набудуть чинності вже з 1 жовтня.

Як пояснив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, ті, хто споживає менше 250 кіловат/годину електроенергії, платитимуть за неї за тарифом 1,44 грн / кВт-год. Для решти домогосподарств тариф залишиться без змін — себто 1,68 грн / кВт-год.

Водночас міністр енергетики Герман Галущенко каже, що так званим зміненим тарифом користуватимуться 80% побутових споживачів.

«Ця можливість досягається через запровадження нової моделі ПСО (покладання спецобов'язків: механізм, за допомогою якого держава покладає певні обов'язки для окремих учасників ринку з метою «захисту загальносуспільних інтересів»), яка… передбачає посилення ролі держави через державні генкомпанії, зокрема «Енергоатом» і «Укргідроенерго», які стають її ключовими учасниками», — заявив він на засіданні Уряду.

Нагадаємо, що наприкінці липня уряд залишив фікосвану ціну за електроенергію для населення на рівні 1,68 грн/ Вт-год. Таким чином, Кабмін продовжив термін дії постанови про чинну модель покладання спеціальних зобов’язань на ринку електроенергії (ПСО) ще на один місяць – до 31 серпня 2021 року. Згідно з пояснювальною запискою до постанови, документ розроблено з метою продовження захисту побутових споживачів від різкого стрибка вартості електроенергії. Отже уряд матиме більше часу для детального опрацювання оптимальної моделі механізму ПСО.

Водночас з нового року в Україні вже не працює пільговий тариф на електроенергію, який становив 90 копійок і розраховувався за перші спожиті 100 кіловат за годину, тому вартість розраховується за єдиною ціною — 1,68 гривні за кВт/год. В уряді це пояснили тим, що без скасування пільг ціна би зросла до 3 гривень 30 копійок.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: