Львівська опера розпочала 122-й театральний сезон

236915982_366349291598684_1329273757373670868_n

Сьогодні Львівська опера розпочала новий театральний сезон.

Традиційно його розпочав урочистий концерт на площі перед театром, де артисти опери пройшли червоною доріжкою.

А слухачі мали нагоду почути концерт із найвідомішими «хітами» оперного мистецтва.

Як розповідають у театрі, новий сезон буде надзвичайно насиченим уже з перших днів.

Зокрема 20 серпня сучасну українську оперу вперше транслюватимуть на увесь світ. До 30-ої річниці Незалежності України постановку фолькопери-балету «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича у постановці Львівської національної опери, транслюватиме сайт Opera Vision. На цьому сайті транслюються онлайн найновіші постановки провідних оперних театрів 17-ти європейських країн. І українська опера буде представлена на сайті вперше. Трансляція відбуватиметься у вільному доступі, починаючи з 20 серпня о 19:00, з українськими та англійськими субтитрами.

23 серпня відбудеться концерт-дійство «Народження Незалежності» на площі перед Львівською національною оперою. Концерт-дійство розпочнеться о 20:30 і пропонуватиме глядачам унікальний формат поєднання класичної музики, світлового та вогняного шоу, вуличного театру. Історія Незалежності України буде концептуально осмислена через дві композиції – феєрію «Коли цвіте папороть» Є. Станковича – твір, що був заборонений Радянською владою та початковий номер кантати «Карміна Бурана» К. Орфа – як символу європейського контексту становлення української нації. Між їх виконанням відбудеться вулична вистава «Сни за Кобзарем» за поезією Тараса Шевченка у виконанні Львівського академічного духовного театру «Воскресіння». Виконавцями музичної частини дійства стануть понад 200 осіб. Концерт транслюватимуть також онлайн. Вхід буде вільним за наявності вхідних запрошень, які можна отримати у касі театру.

26 серпня відбудеться концерт з нагоди відкриття фестивалю класичної музики LvivMozArt. Відкриття розпочнеться о 19:00 год на сцені Львівської національної опери. Під орудою всесвітньо відомої диригентки Оксани Линів виступлять хор та оркестр Львівської опери, солісти театру – тенор Михайло Малафій і бас Володимир Шинкаренко, а також запрошені виконавці – сопрано Саксонської державної опери Юлія-Марія Дан, зірковий контртенор Костянтин Деррі. У програмі – твори батька та сина Вольфганга Амадея й Франца Ксавера Моцартів, та їхнього сучасника, українського композитора Дмитра Бортнянського. Трансляція концерту буде здійснена стрімінговим телебаченням MEGOGO.

27 серпня відбудеться Урочиста академія до 165-річчя Івана Франка. Саме 27 серпня виповнюється 165 років з дня народження Івана Франка. У цей день Львівська національна опера спільно з Львівським національним літературно-меморіальним музеєм Івана Франка (Домом Франка) проведуть Урочисту академію. Також до цієї дати 29 серпня присвятять показ двох вистав – опери для сімейного перегляду «Лис Микита» І. Небесного, яка була написана за поемою-казкою Івана Франка, а її прем’єра відбулася у лютому 2020 року.

11, 12, 16, 17 вересня відбуватимуться прем’єри опер «Сокіл» та «Алкід» Д. Бортнянського. Постановка опер Дмитра Бортнянського «Сокіл» та «Алкід» – унікальна оперна подія в Україні у 2021 році (до 270 річниці з дня народження композитора). Ці опери тривалий час були втраченими й досі не входили у репертуар національних оперних театрів України. Особливістю постановки стане залучення режисера Андреаса Вайріха і сценографки Анни Шоттл з Баварської державної опери та всесвітньо відомої української диригентки Оксани Линів і диригента, заслуженого артиста України Юрія Бервецького. Вони вперше запропонують унікальну концепцію режисерської інтерпретації та інноваційне сценічне вирішення опер «Алкід» та «Сокіл». У виставі братимуть участь солісти, хор, балет та оркестр Львівської національної опери, а запрошеними виконавцями стануть власники унікальних високих чоловічих голосів – контртенори Костянтин Деррі і Станіслав Цема. Наявність опер Бортнянського в постійному репертуарі Львівської опери дозволять якнайширшому колу слухачів – як і українцям, так і іноземцям, пізнати класичну спадщину української музики.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: