У І півріччі обсяги нової іпотеки зросли в 3,4 раза

іпотека4

За січень-червень 2021 року банки видали 4652 іпотечних кредити на загальну суму понад 3,6 млрд гривень.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Українські банки повідомили, що в червні 2021 року видали 955 іпотечних кредитів на загальну суму 774,6 млн грн. Загалом за другий квартал банками видано 2839 іпотечних кредитів майже на 2,3 млрд грн, за перше півріччя – 4652 іпотечних кредити на загальну суму понад 3,6 млрд грн», - йдеться в повідомленні НБУ.

Зауважується, що порівняно з першим півріччям минулого року обсяги нового іпотечного кредитування зросли в 2,5 раза за кількістю договорів та в 3,4 раза у грошовому вимірі.

Кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості ще більше посилили свою перевагу: у червні їх частка перевищила 90% від усіх наданих іпотечних кредитів як за кількістю договорів, так і за грошовим обсягом. Ринок іпотечного кредитування залишається дуже концентрованим: п’ять найактивніших банків уклали 90% нових угод.

Середньозважена ефективна ставка іпотечного кредиту становила в червні 17,3% на первинному і 13,2% – на вторинному ринку. За другий квартал ставки знизилися відповідно на 0,1 в. п. та на 0,7 в. п.

Як повідомлялось, Державна іпотечна установа працює на ринку іпотечного кредитування України із 2004 року.

За підсумками 2020 року банки видали іпотечних кредитів на суму 3,8 млрд грн.

У січні 2021 року Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу глави держави про доступну іпотеку в межах 7% річних та затвердив Порядок здешевлення для громадян вартості іпотечних кредитів. За умовами програми, об’єктом іпотеки може бути як квартира, так і приватний будинок не старший шести років. Кредит надається на строк до 20 років. Максимальна вартість об’єкта – 2,5 млн грн, а сума іпотеки – 2 млн грн. Перший мінімальний внесок – 15%. Іпотечна ставка – 7%.

Запуск програми «Доступна іпотека 7%» відбувся 1 березня 2021 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: