Міста та місця Львівщини, які варто відвідати цими вихідними

i089698
Фото з відкритих джерел.

Кінець літа не за горами, але є ще час для цікавих мандрів. ІА Дивись.info підготувала перелік непересічних і відомих локацій Львівщини, куди варто завітати, аби відкрити їх для себе з іншого боку.

Кінець літа не за горами, але є ще час для цікавих мандрів. ІА Дивись.info підготувала перелік непересічних і відомих локацій Львівщини, куди варто завітати, аби відкрити їх для себе з іншого боку.

Сімейний відпочинок

Туристичний Трускавець завжди охоче приймає мандрівників. Тут можна знайти атракції на різний смак і гаманець.

Фото: Jim Armstrong WBZ

Ви можете взяти участь у театралізованій екскурсії за участі професійних акторів, які розкажуть історію Трускавця в цікавій формі. Вони проходять щоп'ятниці, вартість квитка становить 120 гривень з людини, а для дітей і підлітків до 14 років вхід безкоштовний.

Також можна зайнятися лікувальною ходою, пройшовшись теренкурами. Кожен із них продуманий та розвиває не лише фізичну витривалість, а й сприяє зняттю нервових напружень й досягненню душевного спокою. У Трускавці таких теренкурів є десять і вони розташовані на висоті 350-400 м над рівнем моря поряд з джерелами мінеральних вод.

Також можна прогулятись сквериком Раймунда Яроша, який у минулому столітті обіймав посаду керівника акціонерною спілки «Трускавецькі джерела», у володінні якої перебував курорт Трускавець.

Долина потоку Воротище, яка знаходиться на висоті понад 350 м над рівнем моря, стала центром міста Трускавець й одночасно місцем заснування одного з найстаріших та найпрекрасніших парків України – парку «Адамівка». Бульвар Торосевича виступає його головною «жилою». Він простягнувся через усю паркову зону й проводить відпочивальників його цілющими джерелами та визначними місцями.

До речі, в Трускавці впровадили для гостей і городян «Truskavets city card». Це квиток, що передбачає безкоштовний вхід у музеї та знижки на екскурсії, оздоровчі послуги та в закладах громадського харчування. «Truskavets city card» надає безкоштовний вхід в Музей історії міста (вілла Саріуш, майдан Січових Стрільців, 2), Художній музей Михайла Біласа  (вілла Гопляна, майдан Кобзаря, 3).

А також знижки:

  • послуги центру здоров’я «Стрекоза» – 10%
  • Японський лікувальний масаж ЮмейХо (Yumeiho) – 15%
  • Театралізована екскурсія «Легенди давнього курорту» – 15%
  • Ресторан «Дольче Віта» – 10%
  • Ресторан «На горизонті» – 10%
  • Ресторан «М’ясник» – 10%
  • Кафе «Confiserie» – 10%
  • Ресторан «Дворик Лева» – 10%.

Кожен охочий може придбати «квиток мандрівника» в офісі Трускавецького інформаційно-курортного центру (вул. Бориславська, 1). Його ціна – 100 грн.

Загадкове місто

Червоноград — місто за 15 кілометрів від кордону із Польщею, від якого віє промисловістю і, можливо, сірістю, насправді є дуже привітним для мандрівника, адже тут збереглася низка культових споруд із не менш цікавою історією.

Місто заснував великий коронний гетьман Фелікс Казимир 1692 року і назвав його на честь коханої дружини Кристини Любомирської — Кристинополем. Його внук — воєвода руський Францішек Салезій Потоцький побудував палац і заснував (1768) монастир василіян (нині барокова церква св. Юра, зведена між 1771-1776 роками).

Церква святого Юра у Червонограді. Фото: Ядвиги Вереск.

Тут варто також побачити культову та найдавнішу споруду Червонограда — церкву святого Володимира, зведену на початку XVIII століття у стилі бароко як католицький костел Зіслання Святого Духа у монастирському комплексі бернардинів.

Церква святого Володимира у Червонограді. Фото: Neovitaha777

Протягом Другої світової війни костел і монастир майже не постраждали, лише 1944 року була пошкоджена верхівка купола. Сусідній монастир василіан німці зайняли під госпіталь, тому василіани за згодою отця Білецького проводили свої служби у бернардинському монастирі. Упродовж 1944—1946 років у монастирі, залишеному монахами, розташовувалася кристинопільска польська міліція. У підвалах монастиря розмітисли катівню, про що свідчать знайдені під час відбудови костелу у 1990-их роках людські рештки.

У Червонограді можна завітати до колишнього Криснопольського палацу, у стінах якого сьогодні філія Львівського музею історії релігії. У 1756–1760 (за іншими даними 1756–1762) Францішек Салезій Потоцький (онук польського шляхтича Фелікса Казимира Потоцького) перебудував Кристинопольський замок, який раніше стояв на цьому місці, у палац французького стилю та заклав палацовий садово-парковий ансамбль.

Фото: Томаш Лєсньовські

Палацом з кінця XVIII ст. володіла Катажина Коссаківська. Після її смерті маєток ще кілька разів змінював господарів. Однак нині палац залишається в жалюгідному стані.

Улюблене місто Яна Собеського

Мандрівники часто оминають увагою містечко Яворів. Кажуть, місто так назвали через ліси, які оточують його. Саме тут можна влаштувати із родиною пікнік або ж скупатись у місцевих озерах. Крім музею, де можна дізнатись історію, у Яворові ще залишились уламки від замку польського короля Яна III Собеського.

У місті є з десяток церков, серед яких дерев'яна святиня, яку ще згадували у реєстрі податків 1515-го року, а також неймовірної краси храм Успіння Пресвятої Богородиці.

І церква Різдва Пресвятої Богородиці – пам’ятка української народної дерев’яної архітектури XVII століття. Цей храм був побудований ще в 1670 році, інтер’єр церкви зберігає красивий чотириярусний різьблений іконостас 1671 року. Поруч у 1780 році була зведена дзвіниця.

Крім цього, найцікавішою сучасною пам'яткою Яворова вважається пам'ятник «Глобус України». А ще місто є давнім осередком художніх ремесел (різьблення на деревині, іграшкарство, декоративний розпис, вишивання, ткацтво, виробництво сувенірів). Детальніше про це вам розкажуть у місцевому музеї.

Рідне місто Петрушевича

Місто Буськ — локація для сімейного тихого відпочинку. Саме сюди можна приїїхати на вихідних, аби провести час із дітками та водночас прогулятись вуличками і насолодитись природою.

У містечку є Велика синагога, зведена у 1842-1843 роках завдяки пожертві Якова Гланзера, який також фінансував синагогу хасидів у Львові. Після Другої світової війни синагогу було незаконно присвоєно як склад будівельних матеріалів. В останні роки будівлю перетворили на житловий будинок.

Синагога у Буську. Фото: Rbrechko

А ще в самісінькому центрі Буська, над річкою Західний Буг, розташувався мальовничий палац Бадені, побудований у стилі класицизму із багатьма просторими кімнатами.

До Буська можна дістатись рейсовим автобусом із другої автостанції, а найкраще — електричкою чи потягом, які проїжджають станцію «Красне».

До слова, якщо подорожі вам не до вподоби, ІА Дивись.info пропонує обрати кілька фільмів для затишного вечора.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: