Сьогодні суд розглядає апеляцію на домашній арешт Чауса

0c1080cb-86e547fe18ec258c282e0e0c2ed4969c

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду перегляне рішення про домашній арешт екссудді Дніпровського суду Києва Миколі Чаусу 16 серпня.

Про це пише УНН.

«Розгляд запланований на 16 серпня, о 9:30», – повідомили в суді.

Раніше, Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) подала апеляційну скаргу на запобіжний захід екссудді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса.

Адвокат Чауса Ростислав Кравець повідомляв, що Рішення ВАКСу про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту Чаусу будуть оскаржувати.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) відправив екссуддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса під цілодобовий домашній арешт до 18 серпня 2021 року.

Нагадаємо, 9 серпня 2016 року Чауса затримали під час отримання хабара в 150 тисяч доларів. Хабар отримав задля ухвалення потрібного рішення в кримінальному провадженні щодо торгівлі наркотиками. За словами глави Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, Чаус підозрював, що ним займається НАБУ, і зажадав збільшити хабар зі 100 тисяч до 150 тисяч доларів.

Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках.

Попри те, що суддю спіймали на хабарі, заарештувати його не змогли, бо Верховна Рада не дала дозволу. Наступного дня після викриття у хабарі суддя не прийшов на роботу.

11 серпня 2016 року детективи НАБУ провели обшук у Чауса. Його адвокат відмовлявся спілкуватися з пресою і відмовився назвати своє ім'я. У розшук Чауса не оголосили.

Згодом стало відомо, що опальний суддя втік до Молдови. Він нелегально перетнув кордон, попросив політичного притулку й чекав розгляду його екстрадиції до України.

3 квітня 2021 року адвокат екссудді Юліан Балан повідомив, що в центрі Кишенева троє невідомих озброєних людей викрали Чауса. 5 квітня влада Молдови затримала одного з організаторів, останні підозрювані виїхали до України. 15 квітня правоохоронці Молдови взяли під охорону дружину Чауса.

8 квітня молдовські та українські журналісти оприлюднили інформацію про причетність до викрадення Чауса громадян України – співробітників військової розвідки. Було названо їхні імена та опубліковано фото документів, за якими вони прибули до Молдови. Також була названо причину викрадення – потреба дискредитувати ексочільника ГУР МО Василя Бурбу, пов'язавши його з втечею Чауса у 2016-му.

Необхідність у такій дискредитації пояснювалась важливою роллю генерала у «вагнергейті» — скандалі з провалом спецоперації з затримання російських найманців групи «Вагнера», яка була провалена після доповіді про неї Офісу Президента Зеленського.

30 липня 2021 року староста села Мазурівка на Вінничині Валерій Груньківський начебто повідомив, що там виявили Чауса.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: