70 тисяч доларів за дитину: у Києві клініка торгувала немовлятами

nemovlya-novonarodzhena-dytyna-640x360

Співробітники Департаменту міграційної поліції затримали членів ОЗГ за організацію торгівлі дітьми під виглядом сурогатного материнства.

Про це у Департаменті міграційної служби.

Правоохоронці викрили організовану злочинну групу, яка продавала дітей за кордон, прикриваючись сурогатним материнства. До складу групи входило п’ятеро осіб, зокрема – двоє співорганізаторів, двоє громадян однієї з країн Східної Азії, а також лікар-уролог.

Рекламу про свої послуги фігуранти розміщували на інтернет-платформах різних країн. Діяли зловмисники за відпрацьованою схемою: підшукували жінок з уразливим станом, які за грошову винагороду – від 300 до 1000 доларів США погоджувались на фіктивні шлюби з іноземцями.

Лікар, який входив до складу організованої злочинної групи, оформлював фальшиві довідки щодо протипоказань для планування та виношування вагітності «дружинами». Це ставало підставою для офіційного застосування допоміжних репродуктивних технологій. Відтак «сімейним парам» підшукували сурогатних матерів. За виношування дитини жінкам платили від шести до восьми тисяч доларів США.

Після народження немовляти мати оформлювала довіреність на право вивозу батьком-іноземцем дитини за кордон. За послуги зловмисників громадяни іншої держави платили близько 70 тисяч доларів США. Наразі встановлено 16 фактів продажу дітей. Під час проведення обшуків правоохоронці вилучили чорнові записи. У них зазначена інформація щодо ще 160 замовлень від іноземців.

Фігурантам повідомлено про підозру у торгівлі людьми та службовому підробленні.

Прокоментував ситуація і голова Національної поліції України Ігор Клименко.

«Нам вдалося в процесі документування вилучити трьох  новонароджених та передати їх соцслужбам. Але ще щонайменше 13 діток були продані та вивезені з України.

На жаль, переконаний, що це не остання така група, бо  українське законодавство занадто лояльне в цьому питанні. Між сурогатним материнством та торгівлею дітьми дуже тонка межа. Ми її бачимо і показуємо всім. Однак нам дуже потрібна допомога законотворців. Без посиленого нормативного врегулювання цього питання нам не вдасться повністю припинити процес продажу українських дітей за кордон», – написав на своїй сторінці у Фейсбуку Ігор Клименко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: