Коли на Львівщині прогнозують новий спалах захворюваності на коронавірус

IMG_3346-630x420
Фото з відкритих джерел

Епідситуація на Львівщині погіршується.

На стаціонарному лікуванні перебуває 185 людей.

Про це розповів начальник департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Орест Чемерис під час брифінгу 17 серпня, передає кореспондент ІА Дивись.info.

«Ситуація впродовж останнього тижня погіршилася. Ми це  спостерігаємо перш за все по кількості підтверджених випадків. Окрім того, ми бачимо динаміку кількості госпіталізацій: їх теж стало більше на 22%». – розповів Орест Чемерис.

Станом на сьогоднішній ранок 185 пацієнтів перебуває на стаціонарному лікуванні. 20 хворих перебуває у реанімаціях, 4 — на апаратах ШВЛ. Ліжкова мережа заповнена на 5,6%.

«За медичною допомогою звертаються не лише старші люди, а й середнього віку – від 35 років. Як правило, вони не мають супутніх захворювань. Більшість таких пацієнтів потребують кисневої підтримки» - додав Орест Чемерис.

У департаменті прогнозують подальше зростання захворюваності.

«Чи буде масштабний сплеск захворюваності, залежить від того, як ми усі будемо дотримуватися правил карантину і виконувати їх – маска, дистанція, гігієна рук. Також треба розуміти, що у вересні, коли завершиться більшість відпусток і розпочнеться навчання — настане період більш сприятливий для нового спалаху. Конкретні прогнози робити важко, але це напевно середина місяця», - пояснив директор департаменту.

За його словами, найкращим варіантом було б вакцинування 80% населення області, хоча б першою дозою.

«Але ми розуміємо, що є різні чинники, які можуть цьому перешкодити – це ріст захворюваності, розвиток пандемії а також ставлення людей до вакцинації. Потрібно щоб всі зрозуміли – альтернативи вакцинації не існує», - розповів Орест Чемерис.

За учорашню добу на Львівщині провакцинували 8349 осіб, з них 2238 мешканців області  отримали щеплення в 11-ти центрах вакцинації. Всього у центрах вакцинації області щеплення від коронавірусу отримали 89 898 осіб. Загалом на Львівщині станом на сьогодні провакцинували 472 967 осіб (172 523 – другою дозою) :вакциною  «Covieshield»   – 38 403 особи, «Astra Zeneca» - 84 096, «Coronavac» - 143 569, «Pfizer» - 132 314, «Moderna» - 74 585 осіб.

«Кількість вакцин є достатньою. Львівщина щотижня отримує нові партії різних вакцин. Закликаю усіх вакцинуватися, бо зростання захворюваності це вже не наші припущення а об’єктивні показники», - закликав Орест Чемерис.

Тим часом у Моршині, де весною розпочався експеримент з масової вакцинації, щеплення отримали вже понад 70% дорослого населення.

«З 16 квітня у нас почалася масова вакцинація. За два тижні було провакциновано 345% населення, за місяць — 62%. Далі процес дещо пригальмував, бо частина людей чекала на вакцину Pfizer». З 5 по 15 липня ми досягли 70% вакцинованих. Станом на сьогодні, враховуючи вакцинованих першою дозою, маємо уже 73%. Двома дозами вакциновано 70% населення», - розповів міський голова Моршина Руслан Ільницький.

Про результати експерименту у Моршині у коментарі ІА Дивись.info розповіла директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

«З перших чисел червня у Моршині немає жодного випадку захворювання ні серед мешканців, ні серед гостей міста. Також немає і підозр на ковід. Значно збільшився потік туристів оскільки люди переконані, що небезпеки немає. Це хороший результат. Цей досвід варто екстраполювати на інші міста. Експеримент у Моршині починали, коли була обмежена кількість вакцин. Зараз їх є достатньо. Тому кожне місто може стати таким, як Моршин, якщо активно залучить своє населення до вакцинації», - розповіла Наталія Іванченко.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: