Які свята відзначають 17 серпня (іменини, народні прикмети)

1897847-17-serpnya--yake-sogodni-svyato-imenini-ta-chogo-ne-slid-robiti

ІА Дивись.іnfo склала добірку найважливіших подій і свят, які відзначають 17 серпня в Україні та світі.

ІА Дивись.іnfo склала добірку найважливіших подій і свят, які відзначають 17 серпня в Україні та світі.

Свята та події 17 серпня

Сьогодні свято однієї з найпопулярніших овочевих культур в світі – картоплі, перші згадки про яку датуються близько 5000-7000 р. до н.е. А першими, хто почав її споживати, були мешканці Перу. Сьогодні картопля є інгредієнтом у незліченній кількості рецептів в традиційних кухнях практично всіх народів світу.

Міжнародний день вдячності чорним котам (#BlackCatAppreciationDay) вже не перший рік відзначають 17 серпня. Адже цього дня 1843 році в американській газеті Saturday Evening Post вийшло оповідання Едгара Аллана По «Чорний кіт», у якому тварина мстить своєму господареві за вбивство. «Забобони родом з епохи, коли життя було сповнене невизначеності й люди почувалися іграшкою в чужих руках, – пише автор довідника прикмет Британії та Ірландії Стівен Рауд. – Тоді й з’явилося переконання, що долі можна догодити, якщо точно слідувати хорошим прикметам і уникати поганих». Так, за словами письменника, виникла зневага до чорних котів в Європі, яка перейшла в параною у XVI столітті, коли ні в чому не винних тварин масово спалювали на вогнищах.

Утім, Стародавній Єгипет або Далекий Схід ставилися до вусатих хижаків значно краще, єгиптяни їх взагалі вважали за священних тварин. Наприкінці XIX століття чорний колір котів став асоціюватися з анархізмом, і ця тварина стала символом анархоактівістів. Але тепер, попри те, що забобони щодо чорних кішок зберігаються, ставлення до пухнастиків помітно змінилося. За минулі два століття чорні коти з’являлися в незліченній кількості творів, а костюм чорного кота став одним з найулюбленіших для перевтілень на Гелловін або дитячі свята. Один котячий притулок в Сан-Франциско взагалі стверджує – чорна кішка робить на вигляд стрункішим того, хто тримає її на руках.

Крім того, 17 серпня – День магазинів секунд-хенд. Одяг, взуття, книги та предмети домашнього вжитку можуть стати відмінними знахідками серед інших скарбів, схованих у надрах секонд-хендів по всій країні. Для деяких покупка в магазині секонд-хенд – це навіть не ціна, а пригода в пошуку незвичайних, старовинних і антикварних речей. Крім того, звичка купувати речі, що були у вжитку, робить з вас друга природи, адже таким чином ви допомагаєте пригальмувати нескінченний цикл утилізації старих та виробництва нових речей, що робить шкоду навколишньому середовищу.

  • 1245 — у битві поблизу галицького міста Ярослава Данило Романович розгромив угорське військо і покінчив з боярським спротивом у Галицько-Волинському князівстві.
  • 1914 — у Львові створено українську національну військову формацію — легіон «Українських Січових Стрільців».
  • 1918 — гетьман Павло Скоропадський встановив в Українській Державі 8-годинний робочий день.
  • 1953 — перша зустріч Анонімних Наркоманів у Південній Каліфорнії.
  • 1962 — перший вбитий за спробу перетину Берлінської стіни. Прикордонники Східної Німеччини вбили 18-річного Пітера Фетчара.
  • 1969 — львівські «Карпати» стали володарями кубку СРСР.
  • 2011 — на навколоземну орбіту вивели український супутник «Січ-2» (супутник оптико-електронного спостереження Землі; 3-й із серії супутників «Січ»).
  • 1968 — Андрій Кузьменко, телеведучий, соліст гурту «Скрябін».

Іменини 17 серпня

У православній церкві 17 серпня вшановується пам’ять святої Євдокії (Авдотьї), яка жила в IV столітті і народилася в родині багатих римлян. Під час гонінь християн, організованих перським царем, разом із дев’ятьма тисячами вірян Авдотья була також арештована. У полоні вона продовжувала проповідувати віру в Христа серед перських жінок і багатьох звернула в релігію. За це її піддали жорстоким знущанням, після чого обезголовили.

  • Православні: Антон, Денис, Євдокія, Костянтин, Іван, Максиміліан
  • Католицькі: Клара

Народні прикмети 17 серпня

  • Яка погода 17 серпня – таким буде листопад.
  • День задушливий – до затяжних дощів.
  • Дощ 17 серпня може погубити все неприбране сіно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: