Чого очікувати від візиту Вселенського патріарха Варфоломія в Україну

image-702x459

21 серпня до Києва прибуде Вселенський патріарх Варфоломій. Його візит приурочений до 30-ої річниці Незалежності України.

Про це повідомили ПЦУ.

«21 серпня, о 10.00, в Михайлівському Золотоверхому соборі відбудеться урочиста зустріч Його Всесвятості та подячна молитва з нагоди його приїзду.

22 серпня, о 9.00, на території Собору Святої Софії Київської просто неба відбудеться Божественна літургія, яку очолять двоє предстоятелів: Всесвятійший Вселенський патріарх Варфоломій та Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній», – йдеться у повідомленні.

Тим часом УПЦ (МП) категорично проти візиту патріарха Варфоломія до Києва. Днями у мережі з’явився лист, у якому «відомі українці» закликають главу Вселенського патріархату відмовитися від відвідин столиці.

«Із сумом констатуємо, що жоден з офіційних представників Української Православної Церкви, 24 серпня не братиме участь в тих урочистих заходах на честь Дня Незалежності України, на яких очікується присутність Вашої Всесвятості. Чи не варто Вам переглянути такі свої плани? Адже, по-перше, згідно з Конституцією України, релігійні організації в нашій країні відокремлені від держави, а по-друге, наявні цілком обґрунтовані очікування, що Ваш приїзд на святкування Дня проголошення Незалежності України може спричинити загострення релігійної ситуації», – йдеться у листі.

Під зверненням свої підписи, зокрема, поставили академік Академії економічних наук України Анатолій Пешко, академік Національної академії правових наук України Віталій Журавський, академік НАН України Петро Толочко, музикант та продюсер Олег Карамазов, заслужений лікар України Ростислав Валіхновський, президент медіа-холдингу «Новини» Єгор Бенкендорф, телепродюсер Юрій Молчанов та інші.

ІА Дивись.info поспілкувалася з релігієзнавцем, керівником відділу з питань релігій та національностей Львівської ОДА Дмитром Горєвим щодо очікувань від візиту Вселенського патріарха, а також ймовірних загроз і провокацій.

«Ходять чутки, що під час візиту Вселенського патріарха в Україну мова може йти про визнання ПЦУ ще однієї помісної церкви, а можливо, й не однієї. Наскільки це правда, важко сказати, але насправді такі чутки ходять, що або буде визнання, приурочене до 30-річчя Незалежності, або просто під час зустрічі з Блаженнішим Епіфанієм патріарх Варфоломій це обговорить», – каже Дмитро Горєвой.

Він також вважає, що загалом будуть обговорюватися та узгоджуватися позиції розвитку православ’я на міжцерковній арені.

«Також корисним було б сприяння з боку Вселенського патріархату у посиленні міжнародної діяльності і ПЦУ, і опосередковано Української держави. Я маю на увазі Всесвітню раду церков, де ми досі не представлені. І це було б дуже корисно бути представленими на різних релігійно-дипломатичних майданчиках. Наприклад, посилити нашу присутність на Міжпарламентській асамблеї православ’я, де існує неформальне домінування Греції і Росії, яке сформувалася дуже давно, ще тоді, коли була утворена Міжпарламентська асамблея православ’я і тоді туди включили всі країни, де є православна присутність. Але Греція та Росія отримали особливий статус, бо Греція тоді була єдиною православною країною – членом ЄС, а Росія була єдиною православною країною – постійним членом Радбезу ООН. Зрозуміло, що зараз ситуація змінилася і вже є інші країни – члени Європейського Союзу – це по-перше, а по-друге, сталася низка інших подій, коли Росія як православна країна окупувала території інших православних держав – Грузії, України, Молдови.  Тому формат домінуючої участі Росії треба переглядати, і природним союзником для України у цьому, звичайно, є Вселенський патріарх», – пояснює релігієзнавець.

Також, він вважає, що будуть обговорюватися якісь питання двосторонньої взаємодії. Наприклад, обмін студентами.

«Щоби наші українські семінаристи, які вчаться у духовних семінаріях та академіях, могли здобути підвищення кваліфікації і отримати додаткову освіту в Греції. Я знаю, що Вселенський патріархат відкритий до цього питання і, в принципі, це було б дуже корисно, щоб наші студенти вивчали мову, а потім могли презентувати за кордоном українську точку зору, а не так, як зараз, коли дуже часто про Україну в грецькомовному світі говорять росіяни, які мають певні переваги – і мовну, і фінансову – для того, щоби вести свою пропаганду», – наголошує Дмитро Горєвой.

На його думку, є ще низка питань, зокрема щодо подальшого об’єднання з парафіями Московського патріархату.

«Це можуть бути і питання патріаршого статусу. Мені здається, що це буде трохи пізніше, але цілком теоретично, їх можуть піднімати», – пояснює пан Дмитро.

Щодо ймовірних загроз під час візиту Вселенського патріарха, то релігієзнавець вважає, що слід очікувати провокацій, які б у негативному світлі виставили приїзд предстоятеля і Україну.

«Загрози, на мою думку, умовні. Найімовірніше, йдеться про якісь акції протесту і намагання створити негативну картинку з боку представників Московського патріархату, мовляв, Варфоломія тут не чекають і він не бажаний гість тощо. Гадаю, це буде основна мета. Не дуже вірю, що плануються якісь замахи. Хоча в історії були випадки, коли готувалися замахи на патріарха Варфоломія. Власне, можуть провокуватися сутички, щоби створити картинку якихось бійок, і на фоні того говорити про нібито гоніння та переслідування», – резюмував Дмитро Горєвой.

Нагадаємо, 2018 року Синодом Вселенського Патріархату прийнято рішення про початок процедур, необхідних для надання томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні. 6 січня 2019 року патріарх Варфоломій І вручив томос про автокефалію Православної Церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: