Іван Марчук забрав свої картини, подаровані музею у рідному селі на Тернопільщині

201975_239942095_1455033308214444_7110165682312273231_n_960x380_0

Понад 40 авторських робіт забрав народний художник Іван Марчук з музею у рідному селі Москалівка Тернопільської області.

За словами художника, його творами повинен милуватися весь світ, а не тільки сільські мешканці.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Лановецької міської ради, повідомляє Еспресо.Захід.

Зазначається, що 18 серпня цього року відомий український художник, геній сучасності Іван Марчук забрав свої картини із єдиного музею, створеного в його честь, що знаходиться у Москалівській початковій школі.

Колись маестро подарував їх сільському музею свого рідного  села, але, на превеликий жаль, ми змушені були попрощатися з ними.

«Лановецька міська рада не забороняла Івану Степановичу забирати твори мистецтва, автором яких він є. Та це право має лише він", – кажуть у міськраді.

Однак все виглядало абсурдно. «У відсутності Івана Марчука двоє осіб вандальними способами стали зривати оригінали картин зі стін та обгортати їх у будівельну плівку (за правилами перевезення витворів мистецтва це не припустимо). Прохання представити документи, що посвідчують їх особу чи надають їм право вчиняти дані дії, вони ігнорували. У відповідь на це викликано поліцію, так як на вмовляння врегулювати питання цивілізованим шляхом сипалися лише погрози», – йдеться у повідомленні.

Після приїзду правоохоронців до музею приїхав сам Іван Марчук, який висловив бажання забрати картини до Києва. За словами художника, його творами повинен милуватися весь світ, а не тільки сільські мешканці.

«Лановецькою міською радою складено акт про передачу Івану Степановичу 41 картини, 9 картин виконаних у стилі графіки та 2 керамічні вироби.Дуже шкода, що мала Батьківщина митця залишилася без його творів», – зазначили у міськраді.

Зазначимо, Іван Марчук народився 12 травня 1936 року у с. Москалівка на Тернопільщині. Український живописець, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Шевченка. Почесний громадянин Тернополя і Києва, Канева. 2007 року потрапив до рейтингу 100 геніїв сучасності, який уклала британська газета Дейлі телеграф.

Нагадаємо, у червні президент Володимир Зеленський підписав указ про створення центру сучасного мистецтва Івана Марчука у Києві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: