Робота у локдаун: АМКУ не розглядав справу щодо «Епіцентру», бо немає рішення суду

Епіцентр
Фото з відкритих джерел.

В Антимонопольному комітеті не мали законних підстав для розгляду справ щодо порушення конкурентного законодавства внаслідок роботи «Епіцентру»

, «Нової Лінії» та «Леруа Мерлен» під час локдауну навесні торік, адже не мали відповідного рішення суду.

Про це повідомляє Економічна правда.

У відомстві зазначили, що територіальному відділенню АМКУ доручили дослідити дотримання рітейлерами законодавства про захист від недобросовісної конкуренції з урахуванням карантинних обмежень. Йдеться про ТОВ «Епіцентр К», ПрАТ «Нова Лінія» та ТОВ «Леруа Мерлен Україна».

Для притягнення компаній до відповідальності за досягнення неправомірних переваг у конкуренції необхідно мати рішення суду. Воно мало б підтвердити порушення Кодексу про адміністративні правопорушення (ч. 1 ст. 44-3), пояснили в АМКУ.

Комітет нагадав, що за даними Міністерства внутрішніх справ було перевірено 162 будівельних супермаркети (зокрема, «Епіцентр» та «Нової Лінія») та складено 94 протоколи (з них – 26 щодо «Епіцентру»).

В АМКУ провели моніторинг Єдиного державного реєстру судових рішень, однак станом на 31 травня не виявили жодного чинного рішення суду щодо порушень зазначених роздрібних мереж або їхніх керівників/власників.

«Оскільки жоден вищезгаданий протокол про порушення карантинних норм зазначеними мережами не встояв у суді, то Комітет не отримав законних підстав для початку розгляду справ про притягнення суб’єктів господарювання до відповідальності за порушення конкурентного законодавства», – заявили в Антимонопольному комітеті.

Справи закривали, зокрема, через неналежне складання протоколів та малозначність вчиненого правопорушення, що карається виключно усним зауваженням, пояснили в АМКУ.

Таким чином Комітет не ухвалював рішень щодо відсутності порушень конкуренції у діяльності мереж. Та, у разі встановлення судом наявності порушення, після набуття рішенням законної сили АМКУ зможе почати розгляд справи щодо недобросовісної конкуренції.

За це порушення штраф може сягати до 5% від доходу суб’єкта господарювання за рік, що передував порушенню.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: