10 класних книг про літо й морські пригоди, щоб навчитися цінувати відпустку

summer_book
Фото: Всвіті

На відпочинку чудовий час, щоб займатися саморозвитком, може, навіть вперше за літо піти на пробіжку. Не варто сприймати відпустку як час ліні й лежання. Сприймайте як шанс прочитати нову книгу чи ще якось збагатитися.

Тоді після повернення до роботи точно не буде відчуття змарнованого часу. Аби поглянути на літню пору з іншого боку, прочитайте книги з нашої підбірки!

“Бабине літо”, Марк Лівін, 2016

Автобіографічна історія про 10-річного хлопчика Ждана в гостях у бабусі з дідусем. Історія трохи сумна, бо літо в них хлопчик проводить через розлучення мами й тата. Але тут є все про звичайні канікули: футбол й розбиті коліна, машинки, пригоди й найкращі друзі на літо.

“Літня книжка”, Туве Янссон, 2017

Processed with VSCO with s2 preset

Назва тут говорить сама за себе. Ще одна книга, яка показує прекрасне літо в дитинстві. Дівчинка Софія з бабусею й татом влітку живуть в будиночку на острові. Серед природи, без людей проходять теплі дні. З бабусею дівчинка щодня відправляється на пошуки “скарбів” на березі та веде розмови про все на світі.

“Мистецтво подорожі”, Ален Де Боттон, 2002

З есеями цього автора про мандри можна краще зрозуміти суть подорожей. Він порівнює себе з іншими великими мандрівниками, розмірковує про все довкола: кафе біля дороги, аеропорти, заправки. З книгою можна поринути в романтичні подорожі, сидячи просто вдома. А тоді надихнутися філософствувати про власні поїздки й досвід.

“Троє у човні, якщо не рахувати собаки”, Джером К. Джером, 1889

Книга, яка вже кілька століть смішить людей. Вірні друзі з песиком відправилися в мандрівку по Темзі, аби відпочити від галасу міста. Та всі їх дії від зборів до подій в човнику перетворилися в комедію. Найцікавіше, що твір є автобіографічним, тож всі розповіді про гас чи сир автор привіз зі своєї реальної мандрівки.

“Дика”, Шеріл Стрейд, 2012

Ще одна автобіографічна книга. Та цього разу не весела. Жінка втратила матір, шлюб, а з тим і бажання жити. Щоб врятувати себе та знайти новий сенс життя, вона вирушила в небезпечну подорож. Майже 2 тисячі кілометрів через пустелю та засніжені гори точно загартували характер. Та чи допомогли почати нове життя?

“Старий та море”, Ернест Хемінгуей, 1952

Processed with VSCO with a5 preset

Рибалка на своєму хиткому човні нарешті може спіймати величезну рибу. Декілька днів старий змагається з марліном, який тягає човен морем. Врешті, починає співчувати рибині, говорити з нею.

Удача так і не спіткала старого, бо велику рибу з’їла акула. Але суть притчі не в цьому. Сантьяго зумів проявити хоробрість і перемогти. А те, як він любив море, як сприймав заслуговує на прочитання. Адже від кого ще дізнатися про велич і красу моря, як не від простого кубинського рибалки?

“Життя Пі”, Ян Мартел, 2001

Пригодницький роман про хлопчика, який опинився наодинці з грізним океаном. Хоча, не зовсім один. В рятувальному човні є ще тигр, гієна, мавпа та зебра. Щодня на хлопчика чекають випробування, виживання серед звірів та пошуки сенсу життя.

“Кульбабове вино”, Рей Бредбері, 1957

Бредбері відомий як фантаст, але ця книга про дитинство й те все незвичайне, що ми в ньому пережили. Аромат кульбаб та вина, морозиво, пригоди двох братів на сторінках книги – те, що треба для читання в сонячний день.

“У дикій глушині”, Джон Кракауер, 2020

Кріс проміняв кар’єру на можливість подорожувати Аляскою. Хлопець йде все далі від цивілізації. Автостопом, автомобілем, човном і пішки в подорожі зовсім без ресурсів хлопець провів своє життя. А вісточками про нього стали листівки з різних місць.

“Пляж”, Алекс Гарланд, 1996

Мандрівник Річард отримав карту таємничого острова. Йому з друзями вдалося відшукати цей “рай” для мандрівників. Просто уявіть місце, де живуть люди, що самі пішли від соціуму. Комуна однодумців, закоханих в природу й мандри, на далекому пляжі. Але не все так райдужно в цьому місці. Суперечки, розколи стаються навіть тут, і героям доведеться пережити багато лиха.

Старі добрі “Робінзон Крузо”, “П’ятнадцятирічний капітан” чи “Пригоди Тома Сойєра” теж не обходьте стороною та обов’язково познайомте з цими книгами своїх дітей. Або ж шукайте новинки від сучасних авторів, і також не пошкодуєте! Навіть історії про сучасні канікули в українському селі можуть стати для вас не менш захопливими, просто знайдіть історію для себе.

Джерело: Всвіті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: