Ціна свободи, або Що для України означає Незалежність

салюк

Сьогодні Україна святкує 30 років відновлення своєї незалежності. Здавалося б, 24 серпня 1991 року наша держава здобула найбільшу перемогу і всі біди залишилися в минулому.

Та історія внесла свої корективи і вже сучасним українцям випала місія – зберегти те, за що платили життям і здоров’ям попередні покоління.

Про те, яка ціна незалежності ІА Дивись.info поспілкувалась з громадським діячем, учасником Революції на граніті, головою ЛОО «Українське товариство охорони пам'яток історії та культури» Андрієм Салюком.

– Пане Андрію, що для вас означає незалежність?

– Щоб розуміти, що таке незалежність, треба знати, що таке залежність. Багато хто зараз незалежність сприймає як даність, як щось, що є саме собою. Але це ті, які не задумувались, як це - на кожному кроці мати нав’язування абсолютно чужого. Починаючи з того, що не можна спілкуватися на ті теми, які вважаєш важливими. Тому для когось атрибути держави – тризуб і синьо-жовтий прапор – це щось, що просто є. А для когось – це символи, за які реально загинули твої родичі чи близьких та знайомих.

Тільки тоді, коли усвідомлюєш, наскільки було боляче і важко її здобути, розумієш, чому так сприймали незалежність у серпні 1991 року

Незалежність – це слухати лекції рідною мовою, а не іноземною. Це вільне віросповідання – йти до церкви, зустрічатись з отцем і слухати літургію тієї конфесії, яку вважаєш своєю, а не нав’язаною окупантами. Це мати своє справжнє військо, яке захищає свою державу, нашу Батьківщину, а не йти служити невідомо заради яких інтересів, як хлопців відправляли в пізній совок у Афган чи щось подібне. Тільки тоді, коли усвідомлюєш, наскільки було боляче і важко її здобути, розумієш, чому так сприймали незалежність у серпні 1991 року. Не завжди є можливість те, що відчуваєш передати словами. Це те, заради чого готовий багато що робити, щоб цю незалежність передати своїм дітям чи здобути для своїх батьків, я зараз про ті часи.

– Свого часу студенти, серед яких були і Ви, зіграли вирішальну роль у здобутті Незалежності України. Як вважаєте, сучасна молодь зможе продовжити вашу справу?

– Зараз питають, на що розраховувало «Студентське братство», коли виходили голодувати. На те, що будемо посаджені впродовж кількох годин. Ми це розуміли і ми на це йшли. Саме ті дії і були скеровані на здобуття незалежності. Хоча тоді, в 90-му році, ми сподівалися, що ми її здобудемо, але ми не знали, коли це буде і як це буде. Розумієте, це було середовище людей, які розуміли, чому вони прийшли у братство. Проводились зустрічі з адміністрацією, щоби мати можливість вчитись українською мовою або для того, щоб виключити такі предмети з програми, як науковий комунізм, де займались промиванням мізків. Ми щороку їздили в різні місця, відновлювали, зокрема, в Карпатах першу могилу Січових Стрільців. Робили це заради того, щоб відновити славу стрілецтва. Це одна з перших могил і першою в Україні була відновленою. Це було у 89-му році. І от коли впорядковували цю могилу, провели лекції і ввечері сіли біля ватри, виявилось, що всі хто зібрались у братстві – всі з середовища родин, які брали участь у визвольній боротьбі.  Хтось – в УПА, хтось – в ОУН, хтось – по тюрмах у Сибіру. Хоча ніхто цим не хвалився, не виставляв це як якусь заслугу. У нас був обов’язок перед родичами робити наступні кроки. Я вважаю, сучасна молодь розуміє, що цю незалежність треба зберегти і нинішня війна це показала. Стільки молодих хлопців пішли на фронт добровольцями, скільки вступили до військових училищ для того, щоби здобути військову освіту і реально зі знаннями захищати цю незалежність. Значить правильні книжки у дитинстві читали.

У нас був обов’язок перед родичами робити наступні кроки

– Проте розуміють не всі. Та й будемо відверті, навіть ті, хто розуміють, не завжди знають як її вберегти, адже це перше покоління, яке народилось вже у вільній країні…

– Це проблема становлення держави. Проблема в тому, що в нас при владі до цього часу не було тих осіб, які готові боротися за вільну незалежну державу. Чому молодь цього не розуміє? А яка в нас освіта? А як молодь може розуміти, якщо в нас Міністерство освіти узгоджує історію як предмет викладання в школі з нашим ворогом – москалями. Якщо в нас до цього часу подають національних героїв як колаборантів, як невідомо кого. Буквально рік як скинули останній пам’ятник Леніна. До цього часу по Україні є вулиці Леніна, Терешкової. У Чигирині є пам’ятник Хмельницькому, а внизу дві символічні фігури, які символізують Україну і Росію. Тобто ми повинні доносити цю інформацію, починаючи з перших класів школи про те, що таке незалежність, як ми її здобули, від кого ми стали незалежними! І тільки тоді, коли ми це дітям розкажемо, вони виростуть з розумінням як здобулась ця незалежність і як її треба захищати.

– 30 років – це доволі невеликий термін для становлення держави. Чи ні?

– Я переконаний, що це нам нав’язують наші вороги для того, щоби присипляти нашу свідомість і наше розуміння ситуації. Що, ніби, 30 років – це молода держава, ми ще не встигли, ще треба потерпіти… Тому що є приклад сусідньої Польщі, яка по суті за 20 років, від 1919 до 1939, до того як її знищили німці з совєтами, розбудувала свою неймовірно потужну державу. Тому що до влади прийшли люди, які насправді хотіли її розбудовувати. Водночас у нас постійно чути: «Ні-ні, ще потерпіть, це природно, це нормально». Нема такого. Ми або стаємо незалежними, або ми як жаба в теплій воді варимося. Нам треба рубати оті всі комуністичні хвости. Нам треба було це робити зразу після від’єднання від Радянського Союзу. Але ані комуністи не хотіли, ані наші так звані демократи, які сказали: «Та ми вже з ними домовились, ми будемо разом працювати, вони хороші, чемні». І законсервували цю проблему. До 2014 року всі ці роки, поки їх не вигнали, вони нам нищили нашу державність. Можемо згадати і те, що вони в Криму робили, і те, що на сході. Тобто у нас при владі до цього часу не було справжнього патріота, який би радикально воював за українську незалежність. Були кроки кращі і гірші, але це були дуже часто напівкроки. І оці напівкроки розмазують відчуття: Московія – ворог чи ні? Хтось каже: «Ворог». Хтось каже: «Та не дуже ворог». Або одна й та сама особа, яка очолює державу, спочатку каже: «Та не дуже», – потім – «ворог» – потім – «ми якось поладимо, ми не мусимо з ними ворогувати». В цьому є проблема. Я розумію, що чорне і біле – це дуже складно. Та в стурбованість можуть бавитися дипломати. Але в школах і вузах, зокрема в історичних напрямах має бути дуже чітко і дуже конкретно. Тому що ми дезорієнтовуємо нашу молодь, а це неправильно. Для мене не було питання, ким є Росія, тому що всі розповіді про тюрми, табори, знущання, страти... Для мене було однозначно. А зараз ми маємо війну, і люди, які задумується, вони знають, про що йдеться. Але нам знову нав’язують: «ні це не війна, там міждержавна, це війна політиків». Що таке війна політиків?...

Проблема в тому, що в нас при владі до цього часу не було тих осіб, які готові боротися за вільну незалежну державу

– В Україні дуже часто можна зустрітись із бажанням усім догодити та з усіма бути добрими. Та чи не шкодить самим українцям такий лібералізм?

- Це не лібералізм, це слимаковість. Це рабський характер, який говорить: «а може якщо ми не будемо до москалів хамити, то може вони нас не будуть бити». Знаєте, оце рабство покоління старше не вичавило з себе, а найгірше, що воно передає його молодшому поколінню. З іншого боку, є тотальні приклади, коли народжені в уже незалежній Україні, йшли на фронт, це багато про що говорить. Особливо я зараз говорю про 2014 рік, коли не стояло питання заробітної плати чи земельних ділянок для учасників АТО, а йшли воювати за ідею. На жаль, тих патріотів-добровольців дуже сильно держава знищувала. В різний спосіб, найперше дискредитувала. Але те, що вони є – свідчення того, що багато що в державі змінилося. Ми б змогли змінити ще більше, якби була правильна влада, але крок за кроком ми разом - і старше, і молодше покоління, викристалізовуємо нашу незалежність.

Христина ПАВЛУЧКОВИЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: