У Львові відкрили Центр трансплантології (фото)

IMG_5551

У лікарні швидкої допомоги відсьогодні почав працювати сучасний Центр трансплантології.

Як розповів директор лікарні Олег Самчук, раніше пересадки органів відбувалися в різних операційних.


«Тепер ми маємо спеціальне місце для таких операцій – операцій на нирках, печінці. Операції серця ми робимо в іншому крилі. Думаю, що аналогів такого відділення зараз в Україні нема. Ми б хотіли, щоби таких відділень було більше, аби люди могли отримати якісну допомогу. Було вже зроблено більше 30 операцій», – розповів Олег Самчук.

На відкриття відділення прийшли пацієнти, яким раніше в лікарні провели операції з трансплантації, зокрема Василь Худьо, якому у лютому пересадили серця. Його донором стала 45-річна жінка.

«Три роки тому перехворів на грип. Це дало ускладнення на серце. Виявили міокардит.  Я відчував слабкість, стрибав тиск, постійно паморочилося в голові. Вже на другий день після операції встав ноги, на третій – почав ходити. Зараз почуваюся дуже добре, щодня пробігаю близько 20 кілометрів. Моя мрія здійснилася, я живу повноцінним життям, а до того я по 5-6 разів на рік мусив лягати у лікарню», – розповів Василь Худьо.

«25 млн грн – це сума, яка інвестована громадою міста, але це мізер, бо коли говорити про життя – воно безцінне. За цей рік ми маємо неймовірно великі зміни. Ціль проста: щоб на 2024 рік ми вийшли з результатом, коли територіальне медичне об’єднання (ТМО), куди входить Львівська лікарня швидкої допомоги, увійшло у ТОП-200 медичних об’єднань світу», – розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

У Центрі планують наступному році подвоїти кількість операцій, а за 5 років проводити до 500 трансплантацій на рік.

«Відділення розраховане на 17 ліжок – 7 реанімаційних і 10 стаціонарних. Відділення повністю ізольоване – має свої операційні, реанімацію, палати. Це дуже важливо, бо наші пацієнти мають знижений імунітет», – розповів керівник відділення Максим Овечко.

Вже сьогодні у відділенні відбуваються дві операції. Родичі 61-річного мешканця Львівщини, який помер від інсульту, дали згоду на забір нирок. Реципієнтами стали двоє чоловіків  – 43-річний мешканець Тернопільської області та  47-річний мешканець Чернівців.

За словами Максима Овечка, розмови з родичами померлих про донорство є найважчою частиною їхньої роботи.

«Ми знаємо, як проводити трансплантацію: як забирати органи, як їх пересаджувати. Нас цього вчили, і це не є для нас чимось надто складним. Найважче – розмовляти з рідними, близька людина яких померла, про донорство. У кожному випадку потрібний свій підхід. Рідним 61-річного чоловіка ми показали відео, на якому мама зустрілася з чоловіком, в грудях якого б’ється серце її сина. Вони зрозуміли, наскільки це важливо врятувати чиєсь життя і погодилися на забір нирок», – розповів Максим Овечко.


Щоби підвищити обізнаність людей про трансплантації, в межах відкриття Центру презентували фотовиставку «Час жити». У проєкті взяли участь 14 українців, які отримали шанс на життя завдяки трансплантації органів. Вони фотографувалися із годинниками, які символізують час. Це час, який у них мало не забрала хвороба, і який вони отримали завдяки донорському органу. Світлини прикрасили стіни нового центру, аби надихати і бути позитивним прикладом для тих, хто ще зважується на трансплантацію.

Крім цього, у центрі міста, лікарі роздавали перехожим листівки, в яких спростовуються міфи про донорство.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: