Кабмін пропонує підвищувати зарплатню людям, які працюють на «нервових» роботах

57245

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, в якому пропонують підвищувати оплату працівникам з високим рівнем нервового навантаження.

Про це сказано в законопроєкті №5857 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці», передає Finance.ua.

Передбачається, що оплата праці людей, зайнятих на роботах зі шкідливими, особливо шкідливими і небезпечними умовами, здійснюється в підвищеному розмірі, який визначається з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, а також положень генеральної, галузевої (міжгалузевої) і територіальної угод, колективного договору.

Визначення шкідливих, особливо шкідливих і небезпечних умов праці здійснюється за результатами атестації робочих місць, якщо інше не передбачено законодавством.

Оплата праці працівників, які виконують роботу з високим рівнем нервово-емоційного та інтелектуального навантаження, в особливих природних географічних і геологічних умовах, умовах підвищеного ризику для здоров’я, також може здійснюватися в підвищеному розмірі відповідно до норм законодавства, положень генеральної, галузевої (міжгалузевої) і територіальної угод, колективного договору.

У проєкті закону зазначається, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються суми, на які підвищується оплата праці відповідно до зазначених вище умов, незалежно від способу встановлення такого підвищення (доплата, надбавка, підвищення окладу тощо);

  • доплати за суміщення професій (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника;
  • суми підвищення оплати праці за роботу в нічний час, роз’їзний характер робіт;
  • оплата роботи в надурочний час;
  • оплата за залучення до роботи у вихідні, святкові та неробочі дні;
  • премії до святкових та ювілейних дат;
  • сума індексації заробітної плати;
  • сума компенсації втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати заробітної плати.

Законопроєкт у разі його ухвалення як закону набирає чинності з 1 січня 2022 року.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: