Протести медиків у Соснівці: що виявили під час перевірки

image
Фото з відкритих джерел.

Держслужба України з питань праці виявила, що керівництво Соснівської міської лікарні збільшило собі оклади та премії, хоча медпрацівникам не виплатили 1,7 млн грн зарплати.

Про це повідомляє Держпраці та Міністерство економіки.

Так, Держпраці провела перевірку у Соснівській міській лікарні, де медики нещодавно оголосили голодування через зарплатні борги. Інспектори виявили, що у медзакладі порушують строки виплати зарплати, а також перераховують платню не в першочерговому порядку.

Загалом за квітень-червень працівникам лікарні боргують 1,7 млн грн. Своєї зарплати не отримали 72 медики та 19 осіб, які вже звільнились.

Крім того, під час перевірки встановлено, що керівництво «врізало» платню всім працівникам лікарні, хоча собі натомість збільшило посадовий оклад і розмір премії.

«Встановлено, що у травні відбулося зменшення тарифних ставок і посадових окладів всіх працівників закладу. Паралельно з цим зафіксовані факти збільшення посадових окладів чотирьом керівникам та встановлення премій керівнику закладу. Зазначимо, що це відбувалося за наявності заборгованості із виплати заробітної плати», – кажуть в уряді.

Матеріали перевірки Держпраці вже скерувало у поліцію. Такі порушення класифікують за ст.175 ККУ (умисна невиплата заробітної плати медичним працівникам).

Водночас у Кабміні наголошують: безпідставна невиплата заробітної плати більш як за один місяць, вчинена умисно, карається штрафом від 8500 до 17000 грн або виправними роботами терміном до двох років, або дворічним позбавленням волі із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Загалом в Україні у 9 разів лише за 2 місяці зросла зарплатна заборгованість перед медпрацівниками: з 37 млн грн станом на 11.06.21 до 329,9 млн грн - на 10.08.2021 р., повідомив Михайло Волинець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: