Богдан Ступка: вісім найкращих ролей у кар'єрі актора

5d64ebfd429c1_314403_182647865149575_651996352_n
Фото з відкритих джерел.

Сьогодні, 27 серпня, могло би виповнитись 80 років легендарному українському акторові Богданові Ступці. 

Сьогодні, 27 серпня, могло би виповнитись 80 років легендарному українському акторові Богданові Ступці.

27 серпня 1941 року в селищі Куликів на Львівщині народився Богдан Ступка - актор театру і кіно, художній керівник столичного Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка. Народний артист, Герой України.

До сцени його привчили родичі: батько співав у хорі Львівського оперного театру, мамин старший брат був солістом театру, а тітка – головним концертмейстером. Саме там юний Богдан почув багатьох видатних співаків того часу, зокрема Івана Козловського та Сергія Лемешева.

Його запрошували у свої фільми такі зіркові кінорежисери, як Отар Іоселіані, Кшиштоф Зануссі, Єжи Гофман, Кіра Муратова, Павло Чухрай, Дмитро Месхієв... Та навіть у нічим не примітних стрічках він вмів вдихнути життя у своїх персонажів.

22 липня 2012 року Богдан Ступка після тривалої хвороби на сімдесят першому році життя помер о 6:45 у лікарні «Феофанія».

ІА Дивись.info підготувала добірку найзнаковіших ролей Богдана Ступки.

«Білий птах з чорною ознакою»

У фільмі знаменитого українського режисера, сценариста і кінооператора Юрія Іллєнка Богдан Ступка зіграв одного з синів селянина Леся Дзвонаря. Його багатодітна сім'я проживає у Західній Україні та важкі часи і голод змусили батька віддати своїх дітей в найми. Поки розділені брати живуть порізно, між трьома старшими починається війна за дівчину священника. Ворожнеча братів посилюється з початком війни в Україні. Фільм отримав Золоту медаль на Московському міжнародному кінофестивалі та премію «Срібні сирени» на кінофестивалі в Сорренто.

Кадр з фільму.

«Вогнем і мечем»

У чотирисерійній військово-історичній картині польського режисера Єжи Гофмана «Вогнем і мечем» Ступка зіграв козацького гетьмана Богдана Хмельницького, який бореться з польським паном Чаплинським, котрий до смерті забив полковницького сина, самостійно спровокувавши конфлікт.

Кадр з фільму.

«Схід-Захід»

Фільм «Схід-Захід» французького режисера Режиса Варньє описує події кінця 1940-их років, коли на хвилі післявоєнного патріотизму багато російських емігрантів повернулися до СРСР. Повернувшись на батьківщину, Олексій Головін з дружиною Марі стикаються з моторошними реаліями сталінського тоталітаризму. Богдан Ступка зіграв полковника Бойка.

Кадр з фільму.

«Молитва за гетьмана Мазепу»

У цій історичній стрічці Юрія Іллєнка Богдан Ступка зіграв головну роль. В основі фільму — конфлікт царя Петра I та українського гетьмана Івана Мазепи. Вперше картина була представлена ​​на Берлінському кінофестивалі й викликала бурхливі дискусії щодо націоналістичних тенденцій та антиросійської спрямованості.

Кадр з фільму.

«Свої»

Картина Дмитра Месхієва описує події, що відбуваються на захопленому нацистами псковському хуторі в серпні 1941 року. Ступка виступив в ролі сільського старости Івана Блінова, який переховує в своєму будинку військовополонених. За свою роботу актор отримав приз Московського міжнародного кінофестивалю і нагороду «Ніка».

Кадр з фільму.

«Два в одному»

У фільмі Кіри Муратової «Два в одному» Богдан Ступка зіграв старого збоченця й насильника, який знущається з власної доньки. Сам актор вважав цю роль однією з найбільш вдалих у його кар'єрі.

Кадр з фільму.

«Серце на долоні»

У драмі польського класика Кшиштофа Зануссі Ступка зіграв успішного й розбещеного бізнесмена Констянтина, який стикається з важкою хворобою серця і щоб вижити, змушений шукати собі донора. У лікарні герой знайомиться з молодим хлопцем Стефаном, який втратив і роботу, і бажання жити. Тепер Констянтину залишається тільки допомогти новому другові піти з життя.

Кадр з фільму.

«Тарас Бульба»

В екранізації однойменної повісті Миколи Васильовича Гоголя «Тарас Бульба» Богдану Ступці дісталася головна роль. Роль невблаганного козацького полковника виявилася, напевно, однією з найвідоміших в кар'єрі актора.

Кадр з фільму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: